737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jessica Biel życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Jessiki Biel

    Jessica Biel jest amerykańską aktorką. Urodziła się 3 marca 1982 roku w Ely w Stanach Zjednoczonych.

  2. Początki kariery

    Swój debiut telewizyjny zaliczyła w 1996 roku w serialu obyczajowym Siódme niebo. Dzięki udziałowi w tej produkcji zdobyła popularność i możliwość otrzymywania kolejnych propozycji. Już rok później zagrała w dramacie Pszczoły i ludzie, a w 1998 roku wystąpiła u boku Jonathana Taylora Thomasa w filmie Przyjadę do domu na święta. W tym okresie zaczęła współpracę z reżyserem, Aaronem Spellingiem, dzięki czemu zaczęła być zauważana w Hollywood. Przełomem w jej karierze okazał się występ w horrorze Teksańska masakra piłą mechaniczną w 2003 roku. Za rolę w tej produkcji otrzymała nominację do nagrody Saturn za najlepszą aktorkę.
    Rok później zagrała w kolejnym kasowym hicie, Blade: Mroczna trójca.

  3. Rozwój kariery

    W kolejnych latach dorobek filmowy Biel systematycznie się powiększał. Grała zarówno w dramatach, filmach akcji i horrorach, jak i lżejszym repertuarze. W 2005 roku zagrała w komedii romantycznej Elizabethtown, rok później w kostiumowym filmie Iluzjonista u boku Edwarda Nortona. W 2008 roku zadebiutowała jako producentka w filmie Hole in the paper sky, w którym także zagrała. W kolejnych latach wystąpiła w mniej lub bardziej udanych produkcjach. W 2012 roku zagrała w nominowanym do Oscara Hitchcocku. Na swoim koncie ma udział w takich produkcjach jak: Letnia przygoda, Walentynki, Państwo młodzi: Chuck i Larry, Wojna domowa, Drużyna A, Next oraz Księga miłości. W 2017 roku zapowiedziała, że ma zamiar połączyć karierę aktorską z producencką, a pierwszym samodzielnym projektem aktorki był miniserial Grzesznica, w którym występuje w tytułowej roli.

  4. Działalność społeczna i charytatywna

    Jessica Biel obok kariery filmowej, zajmuje się akcjami charytatywnymi. W 2007 roku założyła fundację Make the Difference – jej celem jest pobudzanie świadomości odnośnie pogłębiającego się globalnego ocieplenia. Oprócz tego, aktorka wspiera WomanCare Global zajmującą się edukacją seksualną wśród młodych dziewcząt oraz organizacje zajmujące się walką o prawa zwierząt: Best Friends Animal Sanctuary oraz PETA.

  5. Życie prywatne i związki

    W latach 1998–2001 partnerem Biel był aktor, Adam LaVorgna. Potem, przez prawie 3 lata, związana była Chrisem Evansem, a następnie z baseballistą Derekiem Jeterem. W 2007 roku zaczęła się spotykać z Justinem Timberlakiem. Para wzięła ślub w 2012 roku, a trzy lata później urodził się ich syn, Silas Randall. Małżeństwo od samego początku znajduje się w centrum zainteresowania mediów i portali plotkarskich, które co jakiś czas donoszą o kryzysach w związku znanej pary. Sami zainteresowani jednak zaprzeczają tym plotkom, regularnie umieszczając na swoich profilach w mediach społecznościowych zdjęcia ukazujące ich wspólne, szczęśliwe życie. W ostatnim czasie para wywołała spore kontrowersje przyznając, że nie zamierzają szczepić swoich dzieci. Timberlake i Biel uznawani są za jedno z najbardziej wpływowych i udanych małżeństw w Hollywood.

  6. Wybrana filmografia

    • 1996–2006: Siódme niebo – Mary Camden
    • 1998: Przyjadę do domu na święta – Allie
    • 2001: Letnia przygoda – Tenley Parrish
    • 2002: Żyć szybko, umierać młodo – Lara Holleran
    • 2003: Teksańska masakra piłą mechaniczną – Erin Hardesty
    • 2004: Komórka – Chloe
    • 2004: Blade: Mroczna trójca – Abigail Whistler
    • 2005: Niewidzialny – porucznik Kara Wade
    • 2005: London – London
    • 2005: Elizabethtown – Ellen Kishmore
    • 2006: Iluzjonista – księżna Sophie von Teschen
    • 2006: Odwaga i nadzieja – Vanessa Price
    • 2007: Next – Liz Cooper
    • 2007: Państwo młodzi: Chuck i Larry – Alex McDonough
    • 2008: Wojna domowa – Larita Whittaker
    • 2009: Błękitny deszcz – Rose-Johnny
    • 2010: Drużyna A – kapitan Charisa Sosa
    • 2010: Walentynki – Kara Monahan
    • 2011: Sylwester w Nowym Jorku – Tess
    • 2012: Człowiek z Cold Rock – Julia Denning
    • 2012: Pamięć absolutna – Melina
    • 2012: Hitchcock – Vera Miles
    • 2012: Trener bardzo osobisty – Stacie
    • 2015: Accidental Love – Alice Eckle
    • 2016: Sposób na morderstwo – Clara Stackhouse
    • 2016: Księga miłości – Penny
    • 2017: Grzesznica – Cora Tannetti

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 73 = 77

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Georges Biard.