896 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Agnieszka Więdłocha życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Agnieszki Więdłochy

Agnieszka Więdłocha jest polską aktorką filmową, telewizyjną i teatralną. Urodziła się 12 stycznia 1986 roku w Łodzi.

Wykształcenie

Agnieszka jest absolwentką łódzkiej Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera.

Kariera aktorska

Po studiach rozpoczęła współpracę z Teatrem im. S. Jaracza w Łodzi. Jej debiutem był występ w spektaklu Rowerzyści w reżyserii Anny Augustynowicz realizowanego przez dwa teatry – Teatr Współczesny ze Szczecina i Teatr im. S. Jaracza. Za rolę w spektaklu Dybuk otrzymała nagrodę Złota Maska za najlepszy debiut w sezonie 2009/2010. Debiutem telewizyjnym Agnieszki Więdłochy była rola w serialu wojennym Czas honoru. W kolejnych latach zagrała epizodyczne role w takich serialach jak Teraz albo nigdy!, Klub szalonych dziewic, Na dobre i na złe, M jak miłość czy Komisarz Aleks. Debiutem filmowym Agnieszki była rola Marty w produkcji Incydent. Zagrała też w takich filmach jak Nie ten człowiek, Komisarz Blond i Oko Sprawiedliwości, Syberiada polska czy Gejsza. W 2016 roku pojawiła się na dużym ekranie w komedii romantycznej Planeta Singli, wcielając się w jedną z głównych ról. W kolejnych latach filmografia Więdłochy rozszerzyła się o takie produkcje jak: Po prostu przyjaźń, Gotowi na wszystko. Exterminator, Kobieta sukcesu czy dwie kontynuacje Planety Singli. Aktorka udziela również głosu w dubbingach. Dotychczas użyczyła swojego głosu w filmach: W pętach gorsetów, Największy z cudów, Oz Wielki i Potężny i Kapitan Ameryka: zimowy żołnierz. Aktorka nie narzeka na brak pracy, jej dorobek serialowy i filmowy stale się powiększa.

Dzialalność społeczna

Aktorka stara się wykorzystywać swoją popularność w słusznej sprawie. W 2018 roku wystąpiła w kampanii społecznej Fundacji Kwiat Kobiecości promującej profilaktyczne badania cytologiczne pt. Weź się zbadaj. Pojawiła się również w kampanii dla Powstańców Warszawskich pt. BohaterON.

Związki

W trakcie pracy na planie Czasu honoru aktorka spotykała się z Antonim Pawlickim. Para jednak się rozstała, a Więdłocha zaczęła spotykać się z młodszym o 9 lat Maciejem Musiałem. Związek przetrwał jedynie kilka miesięcy. W kolejnych latach aktorka widywana była w towarzystwie Sebastiana Fabijańskiego, jednak w 2016 roku postanowiła wrócić do Antoniego Pawlickiego. Para długo utrzymywała swój związek w tajemnicy. Jak donoszą niektóre media, w 2018 roku zakochani wzięli cichy ślub w gronie przyjaciół i rodziny.

Wybrana filmografia

  • 2009: Incydent – Marta
  • 2012: Komisarz Blond i Oko Sprawiedliwości – Julia
  • 2013: Syberiada polska – Cynia Bialer
  • 2014: Mój alkoholiku – Weronika
  • 2015: Gejsza – Maja
  • 2016: Czułość – Dominika
  • 2016: Po prostu przyjaźń – Julia Danielewicz
  • 2016: Planeta Singli – Ania Kwiatkowska
  • 2017: Gotowi na wszystko. Exterminator – Magda
  • 2018: Kobieta sukcesu – Mańka
  • 2018: Planeta singli 2 – Ania Kwiatkowska
  • 2019: Planeta singli 3 – Ania Kwiatkowska
  • 2019: Proceder – Monika

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

22 − = 19

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Klapi.