1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Amanda Seyfried życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Amandy Seyfried

Amanda Seyfried jest amerykańską aktorką. Urodziła się 3 grudnia 1985 roku w Allentown.

Kariera

Jej debiutem telewizyjnym była rola w operze mydlanej As the World Turns, gdzie występowała w latach 1999-2001. Pojawiała się też wtedy gościnnie również w takich serialach jak: All My Children, Prawo i porządek oraz Dr House. Na dużym ekranie zadebiutowała w 2004 roku w komedii młodzieżowej Wredne dziewczyny. Początkująca aktorka miała okazję, by pokazać swój talent komediowy, dzięki czemu zyskała sympatię widzów. W kolejnych latach grywała mniejsze role w filmach, takich jak: Dziewięć kobiet, Broń dla każdego i Alpha dog. W tym ostatnim pojawiła się u boku Justina Timberlake'a.

Prawdziwy przełom w karierze pięknej blondynki nadszedł w 2008 roku, gdy dołączyła do obsady musicalu Mamma mia! Młoda gwiazda wcieliła się w jedną z głównych ról, a postać jej matki grała sama Meryl Streep. Rola Sophie uczyniła z niej światowej sławy gwiazdę. Produkcja odniosła międzynarodowy sukces, dzięki czemu Amanda mogła pokazać się szerokiemu gronu widzów oraz największym twórcom filmowym. Następne lata obfitowały już w znaczące role, często w wysokobudżetowych produkcjach. Zagrała Zabójczym ciele, Listach do Julii, melodramacie Wciąż ją kocham oraz Wyścigu z czasem. Często obsadzano ją w produkcjach romantycznych i obyczajowych.

Kolejny musical z jej udziałem ponownie okazał się wielkim hitem. W ekranizacji Nędzników Seyfried wcieliła się rolę dorosłej Cosette. Obsada produkcji była iście gwiazdorska, ponieważ na planie spotkały się takie sławy jak: Russel Crowe, Hugh Jackman czy Anne Hathaway. Musical zdobył aż 3 Oscary oraz 3 Złote Globy.

Z mocną pozycją w Hollywood Amanda może przebierać w proponowanych jej rolach, a jej filmografia stale się powiększa. Często miesza gatunki, nie zapominając o swoich komediowych początkach. Zagrała, między innymi w Chloe, Kochajmy się od święta, Tedzie 2 i dramacie Ojcowie i córki. W 2018 roku wystąpiła w sequelu musicalu Mamma Mia! o podtytule Here We Go Again, który powtórzył sukces pierwszej części.

W 2020 Amanda Seyfried pojawiła się w roli drugoplanowej, jako aktorka Marion Davies, w dramacie biograficznym Mank. Za kreację tę została nominowana do Oscara.

Życie prywatne

W 2017 roku Seyfried wyszła za mąż za aktora Thomasa Sadoskiego, z którym ma córkę Ninę i syna Thomasa. Wcześniej aktorka spotykała się, między innymi, z Dominikiem Cooperem, którego poznała na planie filmu Mamma Mia! Związek ten nie przetrwał jednak próby czasu. Aktorka niechętnie mówi o swoim życiu prywatnym, starając się chronić swoją rodzinę przed zainteresowaniem mediów. Niedawno na jaw wyszedł fakt, że gwiazda od 11. roku życia choruje na zaburzenia obsesyjno-kompulsywne.

Wybrana filmografia

  • 2004: Wredne dziewczyny – Karen Smith
  • 2005: Dziewięć kobiet – Samantha
  • 2006: Alpha Dog – Julie Beckley
  • 2008: Przesilenie – Zoe
  • 2008: Mamma Mia! – Sophie Sheridan
  • 2009: Chloe – Chloe Sweeney
  • 2010: Wciąż ją kocham Savannah Curtis
  • 2010: Listy do Julii – Sophie Hall
  • 2012: Les Misérables. Nędznicy – Cosette
  • 2015: Ted 2 – Samantha Jackson
  • 2017: The Last Word – Anne Sherman
  • 2018: Mamma Mia: Here We Go Again! – Sophie Sheridan
  • 2018: Raz się żyje – Sunny
  • 2018: Anon – Dziewczyna
  • 2019: Sztuka ścigania się w deszczu – Avery „Eve” Swift
  • 2021: Co widać i słychać – Catherine Claire

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 66 = 74

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/greg2600