879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Alicia Vikander życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Alicii Vikander

Alicia Vikander jest szwedzką aktorką. Urodziła się 3 października 1988 roku w Göteborgu.

Wykształcenie

Trzykrotnie próbowała dostać się do szkoły teatralnej. Ostatecznie dostała się na prawo, ale zrezygnowała ze studiów, gdy otrzymała angażu w filmie Till det som är vackert.

Kariera

Początkowo swoją karierę wiązała z tańcem. Przez 9 lat uczęszczała do szkoły baletowej Royal Swedish Ballet School. Jednak z powodu kontuzji musiała porzucić swoje marzenia i zapomnieć o karierze baletnicy. Wtedy postawiła na aktorstwo. Pierwsze kroki w branży stawiała na planach produkcji telewizyjnych. W 2002 roku zagrała w szwedzkim filmie telewizyjnym Min balsamerade mor i od tej pory przez prawie dekadę grała wyłącznie w rodzimych produkcjach. Popularność w ojczyźnie przyniósł jej angaż do serialu Andra Avenyn, gdzie wcielała się w postać Jossan Tegebrandt. W 2010 roku zadebiutowała w filmie kinowym Till det som är vackert., a rok później w Klejnotach koronnych. W 2012 roku udało jej się dostać do obsady filmu Anna Karenina, który był pierwszą anglojęzyczną produkcja w karierze aktorki. Vikander wystąpiła wtedy u boku takich gwiazd jak Keira Knightley i Jude Law. W tym samym roku zagrała główną rolę kobiecą w melodramacie historycznym Kochanek królowej. Film otrzymał nominację do Oscara w 2013 roku, w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Po sukcesie adaptacji powieści Lwa Tołstoja Alicia zaczęła otrzymywać coraz więcej propozycji filmowych, dzięki którym miała okazję poznać bliżej system pracy aktorki filmowej, jak również dać się zauważyć w hollywoodzkim światku. W 2013 roku wystąpiła w filmie Piąta władza z Benedictem Cumberbatchem. Mimo rozwijającej się kariery w Hollywood Alicia nie zrezygnowała z pracy w szwedzkim kinie. W tym samym roku zagrała w dramacie Hotel. Przełomowy w karierze okazał się rok 2015. To właśnie wtedy wygrała casting do roli w Ex Machinie. Vikander zagrała tam w kobiecego androida, który nawiązał więź ze współpracującym z nią programistą. Film okazał się wielkim sukcesem i był nominowany do wielu nagród, między innymi, do Oscara i BATFA, a występująca w nim aktorka otrzymała pierwszą w swoim życiu nominację do Złotego Globu za najlepszą aktorkę drugoplanową. W 2015 roku premierę miał również dramat Dziewczyna z portretu, w którym zagrała żonę malarza przechodzącego zmianę płci, a rola ta przyniosła jej Oscara. Nominowana była także do wielu nagród, w tym najważniejszych: BAFTA i Złotego Globu. Rok później zagrała u boku Michaela Fassbendera w dramacie Światło między oceanami. Jako znana i rozpoznawalna już aktorka zaczęła otrzymywać coraz to ciekawsze role, a z każdą kolejną udowadniała, że jej repertuar gatunkowy jest bardzo szeroki. Najczęściej jednak pojawia się w dramatach. Nowością w jej filmografii była rola w filmie przygodowym Tomb Raider, gdzie wcieliła się w główną rolę odważnej archeolog Lary Croft. W 2021 roku planowana jest druga część serii.

Życie prywatne

Niewiele wiadomo o życiu prywatnym aktorki. Vikander woli słynąć ze swoich dokonań zawodowych niż szczegółów z życia prywatnego. W życiu osobistym udało się jej jednak połączyć oba te światy. W 2017 roku wyszła bowiem za mąż za aktora, Michaela Fassbendera. Para poznała się w 2014 roku na planie dramatu Światło między oceanami. Po raz pierwszy pojawili się razem publicznie w 2016 roku na ceremonii rozdania Złotych Globów. Małżeństwo jest uznawane obecnie za jedną z najbardziej stylowych i utalentowanych par aktorskich w Hollywood.

Wybrana filmografia

  • 2010: Till det som är vackert – Katarina
  • 2011: Klejnoty koronne – Fragancia Fernandez
  • 2012: Anna Karenina – Kitty
  • 2012: Kochanek królowej – Caroline Mathilde
  • 2013: Piąta władza – Anke Domscheit
  • 2013: Hotel – Erika
  • 2014: Testament młodości – Vera Brittain
  • 2014: Siódmy syn – Alice
  • 2015: Ex Machina – Ava
  • 2015: Kryptonim U.N.C.L.E. – Gaby
  • 2015: Dziewczyna z portretu – Gerda Wegener
  • 2015: Ugotowany – Anne Marie
  • 2016: Jason Bourne – Heather Lee
  • 2016: Światło między oceanami – Isabel Graysmark
  • 2017: Tulipanowa gorączka – Sophia
  • 2017: Zanurzeni – Danielle Flinders
  • 2018: Tomb Raider – Lara Croft
  • 2019: Ptak, który zwiastował trzęsienie ziemi – Lucy Fly
  • 2021: Tomb Raider 2 – Lara Croft

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

27 + = 29

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Frankie Fouganthin.