879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sarah Paulson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Sarah Paulson

Sarah Paulson jest amerykańską aktorką filmową i serialową. Urodziła się 17 grudnia 1974 roku.

Wykształcenie

Sarah ma wykształcenie aktorskie. W 1992 roku ukończyła The American Academy of Dramatic Arts w Los Angeles.

Kariera

W 1994 roku pojawiała się w serialu Prawo i porządek. W następnych latach Paulson zagrała w filmach Lewitacja, Gorsza siostra, Napad i Czego pragną kobiety. Szybko udowodniła, że ma talent i potrafi ciężko pracować, aby osiągnąć zamierzone cele. Zaczęła otrzymywać drugo- i trzecioplanowe role w serialach telewizyjnych i przez wiele lat pojawiała się na ekranie właśnie w takim charakterze. Przełomem w karierze Paulson były angaże do serialu Leap of Faith oraz Deadwood. Po nich nadeszły liczne propozycje ról w filmach kinowych i telewizyjnych. Od tego czasu Paulson zagrała w wielu produkcjach filmowych i telewizyjnych, często pojawiając się w rolach epizodycznych. Zagrała, między innymi, w takich produkcjach jak: Dotyk anioła, Cracker, Bez skazy, Gotowe na wszystko, Chirurdzy, Blue, Konflikt: Bette i Joan, Próba przyjaźni, Amerykański HorrorReal Life, Daleko droga do domu, Jack i Jill, Robak, Na ścieżce wojennej, Do diabła z miłością, Piccadilly Jim, Słynna Bettie Page. Przełomem w karierze młodej aktorki było rozpoczęcie współpracy z reżyserem Ryan'em Murphy'm, którego szybko stała się muzą. Największą sławę przyniosły jej role w cyklu serialu American Horror Story, w których wcielała się w coraz to nowe role. Słabość Murphy'ego do aktorki udowadnia też fakt, że oparł on fabułę 7. sezonu American Horror Story: Cult na osobistych fobiach Paulson. Kariera aktorki nie opiera się jednak wyłącznie na produkcjach telewizyjnych. Zagrała w wielu znanych i kasowych produkcjach. Można ją było zobaczyć w takich hitach jak: Zniewolony. 12 lat niewoli, Carol, Czwarta władza czy Nie otwieraj oczu u boku Sandry Bullock. W 2018 roku dołączyła do obsady kasowej produkcji Ocean's 8, która była remake'iem znanej serii o rabusiach bankowych z tym wyjątkiem, że głównymi bohaterkami były kobiety. Obok Paulson w obsadzie znalazły się takie gwiazdy jak Anne Hathaway, Sandra Bullock czy Cate Blanchett. W 2020 roku o aktorce zrobiło się głośno za sprawą serialu Ratched wyprodukowanym przez Netfliksa. Sarah wcieliła się w tytułową rolę, a produkcja odniosła duży sukces. Kreacja Paulson wywołała bardzo pozytywne opinie wśród krytyków i fanów zachwyconych postacią i grą aktorki. Za swoje kreacje aktorskie Sarah była wielokrotnie nominowana do prestiżowych nagród filmowych. Za występ w filmach Studio 60 i Zmiana w grze otrzymała nominacje do Złotych Globów, a za rolę serialu American Crime Story: Sprawa O.J. Simpsona otrzymała statuetkę Złotego Globu i nagrodę Emmy. Gwiazda systematycznie powiększa swój dorobek fimowy i wszystko wskazuje na to, że o pięknej aktorce jeszcze będzie głośno w świecie filmowym.

Życie prywatne

Aktorka jest osobą biseksualną. W przeszłości spotykała się z mężczyznami, a nawet była zaręczona ze scenarzystą Tracy Letts'em. Paulson zaczęła spotykać się z o 31 lat starszą aktork, Holland Taylor w 2014 roku. Aktorki przez dłuższy czas ukrywały swój związek. Publicznie pokazują się razem od 2015 roku. Panie poznały się ponad 10 lat temu na jednym z branżowych przyjęć. Paulson pozostawała wówczas w związku ze starszą od siebie o 18 lat aktorką Cherry Jones. Po latach spotkały się na planie charytatywnego wideo realizowanego dla organizacji A is FOR.

Wybrana filmografia

  • 1998: Daleka droga do domu – Leanne Bossert
  • 1999: Gorsza siostra – Heather Tate
  • 1999: Napad – Mary
  • 2000: Czego pragną kobiety – Annie
  • 2002: Robak – Eilleen
  • 2002: Na ścieżce wojennej – Luci Baines Johnson
  • 2003: Do diabła z miłością – Vikki Hiller
  • 2006: Poławiacze – Julie
  • 2006: Miłość bez końca – Peri
  • 2011: Martha Marcy May Marlene – Lucy
  • 2011: Sylwester w Nowym Jorku – Grace Schwab
  • 2012: Uciekinier – Mary Lee
  • 2013: Zniewolony. 12 Years a Slave – Mary Epps
  • 2015: Carol – Abby Gerhard
  • 2015: Kongresmen – Kate Haber
  • 2016: Blue Jay – Amanda
  • 2017: Zbuntowany w zbożu – Dorothy Olding
  • 2017: Czwarta władza – Antoinette „Tony” Pinchot Bradlee
  • 2018: Ocean’s 8 – Tammy
  • 2018: Nie otwieraj oczu – Jessica Hayes
  • 2019: Glass – Ellie Staple
  • 2019: Szczygieł – Xandra
  • 2020–: Ratched – siostra Mildred Ratched

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

73 − 63 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Red Carpet Report on Mingle Media TV.