1107 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aleksandra Popławska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Aleksandry Popławskiej

Aleksandra Popławska jest polską aktorką. Urodziła się 17 marca 1976 roku w Zabrzu.

Wykształcenie

W 2000 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną we Wrocławiu. 

Kariera

Na deskach teatralnych zaczęła występować jeszcze podczas studiów. Grała w Operetce Wrocławskiej i Teatrze Polskim we Wrocławiu.

Na szklanym ekranie aktorka zadebiutowała w serialu Miodowe lata, następnie pojawiła się w produkcjach: Samo życie, Na Wspólnej, Na dobre i na złe, 39 i pół i Prawo Agaty. Największą popularność przyniosła jej rola Niny Elsner w serialu Barwy szczęścia, w którą wcielała się przez 4 lata. Popławska zagrała również w takich hitach, jak Wataha oraz Belfer.

Karierę na dużym ekranie rozpoczęła w 2003 roku, występując w filmie obyczajowym W dół kolorowym wzgórzem. Następnie wystąpiła w produkcjach Testosteron i Kochaj. W 2007 roku zagrała jedną ze swoich najciekawszych ról filmowych w filmie Zero.

W 2018 roku obserwujemy ją na planie dołączyła do obsady głośnego filmu Kobiety Mafii w reżyserii Patryka Vegi. Aktorka wcieliła się w rolę Justyny „Siekiery”. Rok 2019 rok okazał się dla Popławskiej bardzo pracowity. Wystąpiła w produkcji 1800 gramów, następnie pojawiła się w kontynuacji Kobiet Mafii oraz w filmie o zawodniku MMA - Underdog - gdzie zagrała rolę Niny Boguckiej.

Równocześnie do rozwoju kariery filmowej i serialowej aktorka rozwija swoją karierę w teatrze.

Życie prywatne

Aleksandra jest starszą siostrą aktorki, Magdaleny Popławskiej. Partnerem Popławskiej jest o 18 lat od niej starszy aktor Marek Kalita. Para ma córkę Antoninę. Aktorka nie jest jedną z tych gwiazd, które próbują zdobyć popularność za pomocą promowania swojego życia osobistego. Stroni od imprez branżowych, ścianek i błysków fleszy. Posiada konto na Instagramie, na którym obserwuje ją ponad 100 tys. osób.

Wybrana filmografia

  • 1998: Klasa na obcasach – Matylda
  • 2002–2010: Samo życie – doktor Martyna Warner
  • 2004–2005: Na Wspólnej – Sofia Bacci
  • 2007: Testosteron – Janisa
  • 2008: Trzeci oficer – wychowawczyni francuskich tancerek
  • 2008–2009: 39 i pół – Ula, matka Marty
  • 2009: Zero – żona prezesa
  • 2009: Projekt dziecko – Monika, siostra Anny
  • 2010: Ewa – Basia
  • 2011: Moja Australia – Halina, matka Tadka i Andrzeja
  • 2014: Między nami dobrze jest – Mała Metalowa Dziewczynka
  • 2015: Nie rób scen – Olga Piekarz
  • 2015: Ederly – służąca
  • 2016: Kochaj – dziennikarka Oliwia Artman, przyjaciółka Sawy
  • 2016: Belfer – Ewa Walewska, matka Asi
  • 2017, 2019: Wataha 2 – prokurator Iga Dobosz
  • 2017: Niewidzialne – Maria Miracle
  • 2017: Miasto skarbów – Alicja Wakar
  • 2018: Kobiety mafii – Justyna „Siekiera”
  • 2018: Druga szansa – dziennikarka Aniela
  • 2019: Underdog – Nina Bogucka
  • 2019: Kobiety mafii 2 – Justyna „Siekiera”
  • 2019: 1800 gramów – Maria Dylewska
  • 2020: Wyzwanie – Teresa Dukszta
  • od 2020: Szadź – komisarz Agnieszka Polkowska
  • 2021: Klangor – pielęgniarka Ewa Ryszka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

81 − 76 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: KnockKnockActors