737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aleksandra Konieczna życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Aleksandry Koniecznej

    Aleksandra Konieczna jest polską aktorką i reżyserką teatralną. Urodziła się 13 października 1965 roku w Prudniku.

  2. Wykształcenie

    Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie.

  3. Kariera aktorska

    Konieczna późno zaczęła karierę aktorską. W latach 1988–1990 była aktorką Teatru Współczesnego w Warszawie, następnie pracowała dla Teatru Dramatycznego i Teatru Rozmaitości. Przez kolejne lata wystąpiła w wielu sztukach i spektaklach, jednak największą popularność przyniosła jej rola Honoraty w serialu Na wspólnej, w którym gra do dziś. Przełomowym momentem w karierze aktorki był występ w filmie Ostatnia rodzina w 2016 roku. Poruszająca kreacja Zofii Beksińskiej, żony wybitnego malarza, przyniosła jej Orła i Złotego Lwa oraz wielkie uznanie krytyków filmowych i widzów. Rok później dołączyła do obsady serialu Diagnoza, gdzie grała u boku Mai Ostaszewskiej. Zagrała w wielu polskich filmach i serialach, często przechodząc spektakularne metamorfozy na potrzeby ról. W 2019 roku wcieliła się w kościelną, Lidię, w nominowanym do Oscara filmie Jana Komasy pt. Boże Ciało i uzyskała kolejną nominację do Orłów w kategorii Najlepsza pierwszoplanowa rola kobieca.

  4. Życie prywatne

    Konieczna niechętnie dzieli się życiem prywatnym. Aktorka rzadko udziela wywiadów. Na początku lat 90. związała się z reżyserem Andrzejem Majem, który zmarł w 2005 roku. Jakiś czas temu przyznała, że jej nieżyjący już mąż był alkoholikiem, a ciężkie zmagania ze zdrowiem i mężem nałogowcem uniemożliwiły jej rozwój kariery. Nigdy jednak nie straciła hartu ducha, a jej aktorska kariera rozkwita na nowo. W jednym z niedawnych wywiadów wyznała także, że jest szczęśliwie zakochana w młodszym partnerze.

  5. Wybrana filmografia

    • 1989: Pięć minut przed gwizdkiem – Magda
    • 1989: Spadek – Ryfka
    • 1991: Życie za życie. Maksymilian Kolbe – Zosia
    • 1995: Sukces – Agata, przyjaciółka Tekli
    • 2000: Operacja Koza – ginekolog
    • 2005: Boża podszewka II – doktor Felicja
    • 2007: Korowód – Irena Dąbrowska
    • 2007: Ja wam pokażę! – Ula, przyjaciółka Judyty
    • 2009: Generał Nil – Stanisława Wierzbicka-Hryckowian
    • 2013: W imię... – siostra księdza Adama
    • 2015: Mur – Marta
    • 2016: Zdjęcie – matka Adama
    • 2016: Ostatnia rodzina – Zofia Beksińska
    • 2017: Nazywam się Julita – Danuta, matka Julity
    • 2017–2019: Diagnoza – dr Maria Kaleta
    • 2017: Belfer 2 – Maria Zaborska, dyrektorka liceum
    • 2018: Jak pies z kotem – Iga Cembrzyńska
    • 2019: Ciemno, prawie noc – Babcyjka
    • 2019: Boże Ciało – kościelna Lidia
    • 2020: Osiecka – Hanna Bakuła

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 16 = 19

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest Rafał Kostrzewa.