874 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aleksandra Konieczna życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Aleksandry Koniecznej

Aleksandra Konieczna jest polską aktorką i reżyserką teatralną. Urodziła się 13 października 1965 roku w Prudniku.

Wykształcenie

Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie.

Kariera aktorska

Konieczna późno zaczęła karierę aktorską. W latach 1988–1990 była aktorką Teatru Współczesnego w Warszawie, następnie pracowała dla Teatru Dramatycznego i Teatru Rozmaitości. Przez kolejne lata wystąpiła w wielu sztukach i spektaklach, jednak największą popularność przyniosła jej rola Honoraty w serialu Na wspólnej, w którym gra do dziś. Przełomowym momentem w karierze aktorki był występ w filmie Ostatnia rodzina w 2016 roku. Poruszająca kreacja Zofii Beksińskiej, żony wybitnego malarza, przyniosła jej Orła i Złotego Lwa oraz wielkie uznanie krytyków filmowych i widzów. Rok później dołączyła do obsady serialu Diagnoza, gdzie grała u boku Mai Ostaszewskiej. Zagrała w wielu polskich filmach i serialach, często przechodząc spektakularne metamorfozy na potrzeby ról. W 2019 roku wcieliła się w kościelną, Lidię, w nominowanym do Oscara filmie Jana Komasy pt. Boże Ciało i uzyskała kolejną nominację do Orłów w kategorii Najlepsza pierwszoplanowa rola kobieca.

Życie prywatne

Konieczna niechętnie dzieli się życiem prywatnym. Aktorka rzadko udziela wywiadów. Na początku lat 90. związała się z reżyserem Andrzejem Majem, który zmarł w 2005 roku. Jakiś czas temu przyznała, że jej nieżyjący już mąż był alkoholikiem, a ciężkie zmagania ze zdrowiem i mężem nałogowcem uniemożliwiły jej rozwój kariery. Nigdy jednak nie straciła hartu ducha, a jej aktorska kariera rozkwita na nowo. W jednym z niedawnych wywiadów wyznała także, że jest szczęśliwie zakochana w młodszym partnerze.

Wybrana filmografia

  • 1989: Pięć minut przed gwizdkiem – Magda
  • 1989: Spadek – Ryfka
  • 1991: Życie za życie. Maksymilian Kolbe – Zosia
  • 1995: Sukces – Agata, przyjaciółka Tekli
  • 2000: Operacja Koza – ginekolog
  • 2005: Boża podszewka II – doktor Felicja
  • 2007: Korowód – Irena Dąbrowska
  • 2007: Ja wam pokażę! – Ula, przyjaciółka Judyty
  • 2009: Generał Nil – Stanisława Wierzbicka-Hryckowian
  • 2013: W imię... – siostra księdza Adama
  • 2015: Mur – Marta
  • 2016: Zdjęcie – matka Adama
  • 2016: Ostatnia rodzina – Zofia Beksińska
  • 2017: Nazywam się Julita – Danuta, matka Julity
  • 2017–2019: Diagnoza – dr Maria Kaleta
  • 2017: Belfer 2 – Maria Zaborska, dyrektorka liceum
  • 2018: Jak pies z kotem – Iga Cembrzyńska
  • 2019: Ciemno, prawie noc – Babcyjka
  • 2019: Boże Ciało – kościelna Lidia
  • 2020: Osiecka – Hanna Bakuła

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 4 = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest Rafał Kostrzewa.