739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Florence Pugh życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Florence Pugh

    Florence Pugh jest angielską aktorką filmową i telewizyjną. Urodziła się 3 stycznia 1996 roku w Oksfordzie.

  2. Kariera aktorska

    Chociaż nigdy nie ukończyła żadnej szkoły aktorskiej, a jej rodzice nie mieli nigdy nic wspólnego z aktorstwem to Florence i jej dwoje rodzeństwa próbuje swoich sił w branży filmowej. Pugh zadebiutowała w 2014 roku w filmie Upadające. Debiutancka rola przyniosła jej pierwsze aktorskie wyróżnienia: nominację do nagrody Londyńskiego Koła Krytyków Filmowych oraz nominację do nagrody dla najlepszej debiutantki na Londyńskim Festiwalu Filmowym. Trzy lata później zagrała w kolejnym poważnym filmie pt. Lady M., za występ w którym otrzymała statuetkę British Independent Film Award oraz nominację do BAFTA Rising Star Award. Następnie pojawiła się w netflixowym filmie Król wyjęty spod prawa. Potem jej przygoda w Hollywood nabrała zawrotnego tempa. W 2019 roku zagrała główną rolę w horrorze okrzykniętym jednym z najbardziej przerażających filmów, jakie kiedykolwiek nakręcono. Wydaje się, że młoda aktorka angażuje się tylko w odnoszące sukces produkcje. Kolejnym filmem, w jakim zagrała była bowiem ekranizacja powieści Louisy May Alcott Małe Kobietki o tym samym tytule. Pugh wystąpiła u boku takich gwiazd jak Saoirse Ronan, Emma Watson oraz Meryl Streep. Rola Florence została doceniona przez Akademię Filmową, co skutkowało nominacją do Oscara w kategorii najlepszej aktorki drugoplanowej. Kolejnym zawodowym krokiem w karierze Pugh będzie występ w superprodukcji Czarna wdowa, gdzie wcieli się w postać siostry głównej bohaterki granej przez Scralett Johansson.

  3. Życie prywatne

    O życiu aktorki nie wiadomo za wiele. Wiadomo jednak, że jej partnerem jest starszy o 20 lat aktor i reżyser, Zach Braff, znany między innymi z występu w serialu Hoży doktorzy. Różnica wieku dzieląca zakochanych wzbudza wiele kontrowersji wśród fanów młodej aktorki. Ta jednak zdaje się nie przejmować nieprzychylnymi opiniami.

  4. Wybrana filmografia

    • 2014: Upadające – Abbie Mortimer
    • 2017: Lady M. – Katherine Lester
    • 2018: Pasażer – Gwen
    • 2018: Król wyjęty spod prawa – Elizabeth de Burgh
    • 2018: Uciszyć zło – Angela
    • 2019: Na ringu z rodziną – Saraya "Paige" Bevis
    • 2019: Midsommar. W biały dzień – Dani
    • 2019: Małe kobietki – Amy March
    • 2020: Czarna Wdowa – Yelena Belova

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 9 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest wizardradiomedia.