1107 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Cillian Murphy życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Cilliana Murphy'ego

Cillian Murphy jest irlandzkim aktorem. Urodził się 25 maja 1976 roku w Douglas.

Wykształcenie

Cillian studiował prawo na University College Cork w Cork.

Kariera

Pierwszą pasją, z którą początkowo chciał związać swoją przyszłość zawodową była muzyka. Grał na gitarze w zespole Sons of Mr. Greengenes. Zamiłowanie do sceny teatralnej odkrył podczas studiów i to jednak aktorstwo okazało się jego największym talentem i sposobem na zarabianie na życie. Pierwszą ważną rolę zagrał w przygotowanym przez szkołę przedstawieniu zatytułowanym Przestroga synów Ulsteru udających się w kierunku Somme, następnie pojawił się na scenie w sztuce Mechaniczna pomarańcza. Występy te umożliwiły mu dołączenie do obsady spektaklu Disco Pigs wyreżyserowanego przez Pata Kiernana. Dwa lata później pojawiły się pierwsze propozycje filmowe. Przed kamerą zadebiutował w roli barmana w dramacie kryminalnym Sweety Barrett w 1998 roku, a już rok później wystąpił w dramacie Okop u boku Daniela Craiga. Kreacje Cilliana zwróciły uwagę reżysera Danny’ego Boyle’a, który zaprosił go do udziału w filmie 28 dni później i to właśnie ten angaż otworzył mu drzwi do rozpoczęcia kariery w Hollywood. Zaczęły pojawiać się kolejne propozycje współpracy. W 2003 roku Murphy zagrał jedną z ról w filmie Intermission z Colinem Farrellem i pojawił się u boku Colina Firtha i Scarlett Johannson w Dziewczynie z perłą. W kolejnych latach zaczął grywać coraz to ważniejsze role, a nawet główne role. Można go zobaczyć w takich produkcjach jak: Red Eye i Śniadanie na Plutonie. W 2005 roku dołączył do obsady megahitu Batman: Początek, która byla pierwszą z wielu kasowych hollywoodzkich obrazów, w jakich miał szansę wystąpić. W swojej filmografii ma bowiem też takie tytuły jak: Incepcja i Dunkierka, a także kolejne części Batmana. 2013 rok okazał się bardzo udany dla aktora, bowiem oprócz okazji wystąpienia w kilku pełnometrażowych filmach dostał też szansę zagrania głównej roli w serialu Peaky Blinders opowiadającym, opartą na faktach, historię gangsterskiej rodziny Shelby. Dzięki temu obrazowi Cillian Murphy zyskał ogromną popularność i międzynarodową sławę.

Życie prywatne

W 2004 roku ożenił się z Yvonne McGuinness, z którą ma dwóch synów: Malachy’ego i Arana. Aktor stroni od błysku fleszy i stara się żyć z dala od świata show-biznesu. Jak sam podkreśla, stara się żyć jak zwyczajny człowiek, a nie celebryta, a jego publiczne wystąpienia spowodowane są pracą zawodową, a nie życiem osobistym.

Wybrana filmografia

  • 1999: Okop – Rag Rockwood
  • 2001: Jak Harry stał się drzewem – Gus
  • 2001: Nad przepaścią – Jonathan Breech
  • 2002: 28 dni później – Jim
  • 2003: Wzgórze nadziei – Bardolph
  • 2003: Dziewczyna z perłą – Pieter
  • 2005: Red Eye – Jackson Rippner
  • 2005: Śniadanie na Plutonie – Patrick „Kitten” Braden
  • 2005: Batman: Początek – doktor Jonathan Crane / Scarecrow
  • 2006: Wiatr buszujący w jęczmieniu – Damien
  • 2007: Uwaga Violet – Neil
  • 2007: W stronę słońca – Capa
  • 2008: Mroczny rycerz – doktor Jonathan Crane / Scarecrow
  • 2010: Incepcja – Robert Fischer Jr.
  • 2011:Wyścig z Czasem – Timekeeper Raymond León
  • 2012: Mroczny rycerz powstaje – doktor Jonathan Crane / Scarecrow
  • 2012: Broken – Mike Kiernan
  • 2013-: Peaky Blinders – Tommy Shelby
  • 2014: Transcendencja – agent specjalny Buchanan
  • 2016: Anthropoid – Jozef Gabčík
  • 2017: Dunkierka – żołnierz
  • 2019: Anna – Lenny Miller

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

13 − 11 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Romina Espinosa