737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Agnieszka Grochowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Agnieszki Grochowskiej

    Agnieszka Grochowska jest polską aktorką teatralną i filmową. Urodziła się 31 grudnia 1979 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    W 2002 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Akademii Teatralnej w Warszawie.

  3. Kariera

    W tym samym roku, w którym ukończyła studia, Grochowska zadebiutowała w filmie Alarm wyreżyserowanym przez Dariusza Gajewskiego. Rok wcześniej zaliczyła debiut na deskach Teatru Telewizji w sztuce Beatryks Cenci. Od tamtej pory grała w wielu warszawskich teatrach, między innymi, Teatrze Studio, Teatrze Małym, Teatrze Narodowym czy Teatrze na Woli im. Tadeusza Łomnickiego. W 2004 roku zagrała u boku Michała Żebrowskiego w dramacie obyczajowym Pręgi. Za rolę w tej produkcji młoda aktorka została nominowana do Orła – Polskiej Nagrody Filmowej, a także otrzymała nominację do Złotej Kaczki miesięcznika „Film”. Następnie wystąpiła w takich filmach jak Południe Północ, Weź swoje życie, [email protected]ść w sieci, Tylko mnie kochaj i Mała wielka miłość. Równocześnie z jej rozwojem kariery w Polsce aktorka została dostrzeżona przez twórców europejskich, dzięki czemu zaczęła pojawiać się w zagranicznych produkcjach. W 2004 roku wystąpiła w niemieckim Unterwegs w reż. Jana Krügera, w 2006 roku zagrała główną rolę w polsko-szwedzkim filmie Podróż Niny, a trzy lata później w norweskiej komedii Upperdog w reż. Sary Johnsen. W 2010 roku Grochowska zagrała główną rolę w belgijsko-polskich Stepach w reżyserii Vanji d' Alcantary. W 2015 roku dostała szansę zagrania w filmie System w reżyserii Daniela Espinosy u boku światowych sław takich jak Tom Hardy i Gary Oldman. W Polsce także odnosiła w tym czasie sukcesy, do największych na pewno należy nagroda Złotego Lwa dla najlepszej drugoplanowej aktorki Festiwalu Filmowego w Gdyni w 2010 roku za rolę lektorki w filmie Trzy minuty. 21:37 Macieja Ślesickiego. Rok później Grochowska zagrała w filmie Agnieszki Holland pt. W ciemności, a w 2012 roku odebrała nagrodę Orła za swoją rolę w Bez wstydu. W 2014 otrzymała Złotą Kaczkę za rolę Anki w dramacie Obce ciało. Zgodnie ze zdaniem krytyków filmowych jedną ze swoich najlepszych filmowych kreacji Grochowska stworzyła w 2015 roku w obrazie Obce niebo w reżyserii Dariusza Gajewskiego. W 2020 roku aktorka została zaangażowana do polskiej produkcji Netfliksa będącej adaptacją powieści Harlana Cobena pt. W głębi lasu. Serial zyskuje bardzo pozytywne recenzje widzów i krytyków.

  4. Życie prywatne

    W 2004 roku Agnieszka Grochowska wyszła za mąż za reżysera Dariusza Gajewskiego, z którym ma dwóch synów, Władysława i Henryka. Aktorka stroni od ścianek i celebryckich imprez, niechętnie też wypowiada się publicznie na tematy związane z jej życiem osobistym.

  5. Wybrana filmografia

    • 2002: AlaRm – Sylwia
    • 2003: Warszawa – Klara
    • 2004: Pręgi – Tatiana
    • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – matka Adasia
    • 2006: Tylko mnie kochaj – Julia
    • 2006: Samotność w sieci – Natalia
    • 2007: Hania – Ola
    • 2008: Mała wielka miłość – Joanna
    • 2009: Nie opuszczaj mnie – Rolska
    • 2010: Trzy minuty. 21:37 – lektorka
    • 2011: W ciemności – Klara Keller
    • 2011: 80 milionów – Anka
    • 2012: Bez wstydu – siostra Tadka
    • 2013: Wałęsa. Człowiek z nadziei – Danuta Wałęsa
    • 2014: Obce ciało – Kris Nilska
    • 2015: Obce niebo – Basia
    • 2019: Motyw – Anna „Czarna” Czarnecka
    • 2020: W głębi lasu – Laura Goldsztajn

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 + 5 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek.