888 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Zoë Kravitz życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Zoë Kravitz

Zoë Kravitz jest amerykańską aktorką, piosenkarką i modelką. Urodziła się 1 grudnia 1988 roku w Los Angeles.

Rodzina

Zoë urodziła się bardzo utalentowanej rodzinie. Jej ojcem jest znany na całym świecie muzyk, Lenny Kravitz, a mamą aktorka, Lisa Bonet – oboje mają korzenie afroamerykańskie i żydowskie. Jest także wnuczką aktorki Roxie Roker. Rodzice rozwiedli się w 1993 roku. W 2007 roku Lisa ponownie wyszła za mąż, a ojczymem Zoë został znany hollywoodzki aktor Jason Mamoa, a wkrótce Zoë zyskała przyrodnie rodzeństwo – siostrę Lolę Iolani i brata Nakoa-Wolfa.

Kariera aktorska

W 2007 roku ukończyła szkołę aktorską Rudolfa Steinera w Nowym Jorku. W tym samym roku zaliczyła debiut filmowy, występując u boku Catheriny Zety-Jones w filmie Życie od kuchni. W tym samym roku otrzymała szansę zagrania większej roli, partnerując Jodie Foster w filmie Odważna. W kolejnych latach pojawiały się kolejne propozycje współpracy. Zagrała między innymi w: Szkole zgorszenia, Ptakach Ameryki, Najlepszym i Całkiem zabawnej historii. W 2011 roku wystąpiła w superprodukcji X-Men: Pierwsza klasa, co przyniosło jej sympatię fanów komiksowego świata. Rok 2014 okazał się dla młodej aktorki bardzo udany, ponieważ zagrała w pierwszej części trylogii science fiction dla młodzieży pt. Niezgodna. Akcja filmu dzieje się w mrocznej przyszłości, w której społeczność składa się z pięciu frakcji, do których obywatele przydzielani są na podstawie cech charakteru. Produkcja odniosła duży sukces na całym świecie i doczekała się dwóch kontynuacji – kolejne części serii, Zbuntowana i Wierna, miały premierę w 2015 i 2016 roku. Kravitz ma za sobą udział w takich produkcjach, jak Mad Max: Na drodze gniewu, a także Fantastyczne Zwierzęta: Zbrodnie Grindewalda. Młoda aktorka systematycznie powiększa swój dorobek filmowy, starannie wybierając produkcje, w których zagra. Z każdym kolejnym filmem pokazuje nowe umiejętności aktorskie i nie boi się ról trudnych i wymagających.

Wielkie kłamstewka

W 2017 roku aktorka dołączyła do obsady kolejnej produkcji bijącej rekordy popularności. W serialu Wielkie kłamstewka pracuje w prawdziwie gwiazdorskiej obsadzie, bowiem jej koleżankami z planu są: Nicole Kidman, Reese Witherspoon, a w drugiej serii – Meryl Streep. Fabuła serialu opowiada o trzech matkach, których idealne życie przybiera nieoczekiwany obrót, gdy w miasteczku dochodzi do zbrodni.

Kariera muzyczna

Zoë odziedziczyła po mamie talent aktorski, a po znanym tacie – talent muzyczny. Jest wokalistką zespołu Lolawolf, z którym tworzy muzykę R&B i electropop. Do tej grupa wydała trzy płyty (w tym dwie minipłyty). Kravitz dzieli swój czas między występy z zespołem a pracę na planie filmowym – jak na razie udaje się jej pogodzić obie pasje.

Kariera modelki

Mimo młodego wieku przez wielu uważana jest za współczesną ikonę stylu. Została ambasadorką marki Yves Saint Laurent Beauty najpierw dla linii kosmetyków do makijażu, a później najnowszej odsłony perfum Black Opium. Razem z mamą wystąpiła także w kampanii reklamowej Calvin Klein, prezentująca biżuterię i zegarki amerykańskiej marki. Modelka wystąpiła też w licznych sesjach zdjęciowych dla najbardziej znanych magazynów modowych i lifestylowych, wiele razy pojawiała się też na wybiegach podczas pokazów mody znanych projektantów.

Życie prywatne

Aktorka stara się trzymać swoje życie prywatne z dala od świateł reflektorów. Jej długoletnim partnerem jest aktor Karl Glusman. W 2018 roku zakochani się zaręczyli, a już rok później wzięli potajemnie ślub. Dwa miesiące później przyrzekli sobie dozgonną miłość po raz drugi w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny w Paryżu. Na ceremonii pojawiła się plejada gwiazd, między innymi, koleżanki z planu Wielkich kłamstewek, a także Chris Pine, Cara Delevingne i Danzel Washington. Zoë aktywnie prowadzi swoje konta w serwisach społecznościowych. Jest szalenie popularna na Twitterze, a jej konto na Instagramie śledzi ponad 3,7 miliona ludzi.

Wybrana filmografia

  • 2007: Życie od kuchni – Charlotte
  • 2007: Odważna – Chloe
  • 2008: Szkoła zgorszenia – jako Valerie
  • 2008: Ptaki Ameryki – Gillian
  • 2009: Najlepszy – Ashley
  • 2010: Całkiem zabawna historia – Nia
  • 2010: Strzeż się Gonza – Evie Wallace
  • 2011: X-Men: Pierwsza klasa – Angel Salvadore
  • 2013: 1000 lat po Ziemi – Senshi Raige
  • 2014: Niezgodna – Christina
  • 2014: Dobre zabijanie – Vera Suarez
  • 2015: Mad Max: Na drodze gniewu – Toast
  • 2015: Zbuntowana – Christina
  • 2015: Dope – Nakia
  • 2016: Wierna – Christina
  • 2016: Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć – Leta Lestrange
  • 2017: Ostra noc – Blair
  • 2017-2019: Wielkie kłamstewka – Bonnie
  • 2018: Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda – Leta Lestrange
  • 2018: Kin. Zabójcza broń – Milly
  • 2021: The Batman – Selina Kyle / Kobieta-Kot

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

80 − 75 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest David Shankbone.