884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Zach Braff życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Zacha Braffa

Zach Braff jest amerykańskim aktorem i reżyserem. Urodził się 6 kwietnia 1975 roku w South Orange w stanie New Jersey.

Wykształcenie

Ukończył Northwestern University, uzyskując dyplom z aktorstwa.

Kariera

Już podczas studiów napisał i wyreżyserował swój własny film krótkometrażowy. Aktorsko zadebiutował w Public Theater w Nowym Jorku, występując w szekspirowskich sztukach: Wieczór Trzech Króli oraz Makbet. W 1993 roku zagrał w filmie Woody'ego Allena pt. Tajemnica Morderstwa na Manhattanie. W kolejnych latach Braff wystąpił w kilku mniej znanych filmach. Przełom nastąpił w 2001 roku, gdy dołączył do obsady serialu Hoży doktorzy, gdzie przez 9 sezonów wcielał się w główną rolę. Występ w sitcomie przyniósł mu popularność oraz sympatię widzów. Za rolę nietypowego doktora był nominowany trzykrotnie do nagrody Złotego Globu i Emmy. Braff sam wyreżyserował kilka odcinków serialu. W 2004 roku wyreżyserował swój pierwszy film pt. Powrót do Garden State, w którym zagrał też główną rolę. U jego boku wystąpiły takie gwiazdy jak Natalie Portman czy Peter Sarsgaard. Produkcja została bardzo dobrze przyjęta przez krytyków i udowodniła talent reżyserski młodego aktora. Następnie Braff wystąpił w filmach takich jak: Przyjaciele, Stara miłość nie rdzewieje czy w wysokobudżetowej produkcji Oz: Wielki i potężny. W 2014 roku wyreżyserował swój drugi film zatytułowany Gdybym tylko tu był, a już trzy lata później komedię W starym, dobrym stylu, w której główne role zagrali Morgan Freeman, Michael Caine i Alan Arkin.

Życie prywatne

Niewiele wiadomo o życiu osobistym Zacha Braffa. W przeszłości Braff spotykał się z Bonnie Somerville i Mandy Moore. Obecnie spekuluje się, że jest w związku z aktorką Florence Pugh. Do grona najlepszych przyjaciół aktora należy Donald Faison, którego Braff poznał na planie serialu Hoży doktorzy. W wieku dziesięciu lat rozpoznano u niego zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne.

Wybrana filmografia

  • 1993: Tajemnica morderstwa na Manhattanie – Nick Lipton
  • 1999: Prawda o tobie... – Wesley
  • 2000: Blue Moon –Fred
  • 2000: Endsville –Dean
  • 2000: Liga złamanych serc – Benjamin „Benji” Waters
  • 2001–2010: Hoży doktorzy – Dr John Dorian
  • 2004: Powrót do Garden State – Andrew Largeman
  • 2006: Stara miłość nie rdzewieje – Tom Reilly
  • 2006: Przyjaciele – Michael
  • 2010: The High Cost of Living – Henry Welles
  • 2013: Oz: Wielki i potężny – Frank
  • 2014: Gdybym tylko tu był – Aidan Bloom
  • 2019: Percy – Jackson Weaver

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

98 − = 94

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest David Shankbone.