950 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Weronika Książkiewicz życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Weronika Książkiewicz jest polską aktorką telewizyjną i filmową. Urodziła się 21 marca 1981 roku w Moskwie.

Dzieciństwo

Aktorka ma polsko-rosyjskie korzenie. Jej mamą jest polska choreografka i tancerka baletowa, Beata Książkiewicz. Gdy Weronika była mała cała rodzina przeniosła się z Moskwy, skąd pochodził tata aktorki, do Poznania.

Wykształcenie

Jest absolwentką XX Liceum Ogólnokształcącego w Poznaniu, klasy o profilu teatralnym. W 2005 roku ukończyła wydział aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi.

Kariera

Zadebiutowała epizodyczną rolą w Samo życie. Wcieliła się tam w postać niepełnosprawnej Ewy. Grała również w takich serialach, jak Na dobre i na złe, Plebania, Lokatorzy, Niania czy Kryminalni. W 2003 roku zaczęła grać w serialu Na wspólnej.

Na dużym ekranie pojawiła się po raz pierwszy w 2004 roku w filmie Ciało moje w reżyserii Jacka Podgórskiego. W kolejnych latach aktorka grała większe lub mniejsze role w wielu polskich filmach i serialach. Największą popularność przyniosła jej jednak jedna z głównych ról (Jagi) w serialu Prawo miasta. Na deskach teatru Weronika zadebiutowała w 2005 roku w spektaklu Poszaleli Aleksandra Fredry w Teatrze Nowym w Łodzi. Następnie współpracowała z teatrem Bagatela w Krakowie oraz 6. Piętro w Warszawie.

Aktorka dała się widzom poznać również jako osobowość telewizyjna. W 2008 roku uczestniczyła bowiem w programach rozrywkowych Gwiazdy tańczą na lodzie i Fort Boyard. Miała też uczestniczyć w 9. edycji programu Taniec z gwiazdami, lecz z powodów zdrowotnych musiała zrezygnować z udziału już w pierwszym odcinku.

Życie prywatne

Weronika Książkiewicz ma syna, Borysa. Ojcem chłopca jest Krzysztof Latek, z którym aktorka spotykała się przez kilka ostatnich lat. Obecnie gwiazda stara się chronić swoje życie prywatne i nie komentuje relacji ze swoimi partnerami.

Wybrana filmografia

  • 2003: Samo życie – Ewa
  • 2004: Panienki – Ania
  • 2004: Karol. Człowiek, który został papieżem– pani Waechter
  • 2005: Zakręcone – Anna
  • 2006: Kryminalni – Kinga Tomaszko
  • 2008: Rozmowy nocą –Weronika
  • 2008: Ile waży koń trojański? – sąsiadka Jola
  • 2009: Złoty środek – stażystka Kasia
  • 2011: Los numeros – Iwona
  • 2013: Podejrzani zakochani – Ludka
  • 2014: Dzień dobry, kocham cię! – Pati
  • 2015: Disco polo – asystentka Polaka
  • 2016: Planeta singli – Ola
  • 2016: Kobiety bez wstydu – Aneta
  • 2018: Leśniczówka – Lidia Banach
  • 2018: Planeta singli 2 – Ola
  • 2019: Planeta singli 3 – Ola

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

48 − 43 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Sławek Skonieczny. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC 2.0