737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Gwendoline Christie życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Wykształcenie

    Ukończyła aktorstwo w Drama Centre London w Londynie w 2005 roku. Swoją karierę Gwendoline zaczęła od występów teatralnych.

  2. Kariera

    W kolejnych latach pojawiała się w niewielkich rolach filmowych, natomiast na dużym ekranie zadebiutowała w 2009 roku w filmie Parnassus w reżyserii Terry’ego Gilliama. Zagrała też w krótkometrażowym filmie Siedem epok Wielkiej Brytanii, który był dodatkiem do serialu dokumentalnego pod tym samym tytułem. Przełomem w karierze Gwendoline okazał się angaż do roli Brienne z Tarthu w serialowym megahicie Gra o tron. Aktorka doskonale wpasowała się w wizję odważnej i lojalnej kobiety-rycerza i od początku była faworytką do tej roli. Pomogła jej androgeniczna uroda i niecodzienne, jak na kobietę, warunki fizyczne – gwiazda ma bowiem 191 cm wzrostu. Rola szybko przyniosła jej popularność i sympatię fanów sagi.

    Po sukcesie produkcji HBO Gwendoline szybko zaczęła otrzymywać kolejne propozycje filmowe. Zaangażowano ją do jednej z części serii Igrzyska śmierci, a także do dwóch części nowych Gwiezdnych Wojen: Gwiezdne wojny: część VII oraz Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi. Dorobek filmowy aktorki systematycznie się powiększa, a liczba jej fanów rośnie.

  3. Życie prywatne

    Aktorka od kilku lat związana jest z projektantem mody, Gilesem Deaconem. Często pozuje do sesji modowych, pojawia się na branżowych wydarzeniach i pokazach mody. Aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie, na którym pokazuje swoje codzienne życie i kulisy pracy zawodowej.

  4. Wybrana filmografia

    • 2009: Parnassus: Człowiek, który oszukał diabła – klientka z klasą
    • 2010: Siedem epok Wielkiej Brytanii – operatorka
    • 2012: Czarodzieje kontra Obcy – Lexi/Lucy
    • 2012: Gra o tron – Brienne z Tarthu
    • 2015: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 2 – Komandor Lyme
    • 2015: Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy – Kapitan Phasma
    • 2017: Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi – Kapitan Phasma
    • 2018: Witajcie w Marwen – Anna
    • 2018: Mroczne umysły – Pani Jane

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 5 = 10

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Gage Skidmore. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC 4.0.