1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Szymon Bobrowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Szymona Bobrowskiego

Szymon Bobrowski jest polskim aktorem. Urodził się 16 maja 1972 roku w Koninie.

Wykształcenie

W 1995 roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera

Debiut przed kamerami zaliczył jeszcze podczas studiów - w 1993 roku wystąpił w polsko-francuskim filmie telewizyjnym Tu stoję... Na dużym ekranie zagrał po raz pierwszy dwa lata później w filmie Kamień na kamieniu w reżyserii Ryszarda Bera. W kolejnych latach zagrał w takich produkcjach jak: Demony wojny według Goi, Operacja Koza, Ostatnia misja. Pojawił się też na planie seriali: Dom i Ekstradycja 3.  Po studiach często pojawiał się na deskach teatrów. Przez trzy lata związany był z Teatrem Powszechnym. 

Z początkiem nowego tysiąclecia kariera filmowo-telewizyjna Bobrowskiego nabrała tempa. Jego pierwszą główną rolą była kreacja Tomasza Frycza „Frika” w serialu i filmie Pierwszy milion w reżyserii Waldemara Dzikiego. W tym samym roku zagrał głównego bohatera serialu Miasteczko, wystąpił w thrillerze Strefa ciszy, filmie Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową oraz serialu Twarze i maski.

W 2003 roku pracował na planie seriali: Męskie-żeńskie i Tak czy nie?. Rok później wystąpił w filmie Karol. Człowiek, który został papieżem. W pewnym okresie czas zawodowy aktora zajmowały głównie produkcje telewizyjne: w zagrał w: Odwróconych, Świadku koronnym, Twarzą w twarz, Na dobre i na złe, Magdzie M. i Oficerach. W roku 2006 zagrał u boku Magdaleny Cieleckiej w ekranizacji powieści [email protected]ść w sieci, a rok później partnerował Małgorzacie Kożuchowskiej w Hani. Później na dużym ekranie można go było zobaczyć w takich produkcjach jak: PolandJa, Róża oraz Złoty środek.

Częściej widzowie mogą obserwować losy odgrywanych jego postaci na srebrnym ekranie. W ostatnich latach pojawiał się w mniejszych lub większych rolach w takich serialach jak: Prawo Agaty, Lekarze, Krew z krwi, Chyłka, a od 2021 roku - Pajęczyna.

Bobrowski jest również aktorem dubbingowym. Swojego głosu użyczał do takich produkcji jak: Mój brat niedźwiedź, Stefan Malutki czy Ant-Man.

Życie prywatne

Żoną aktora jest mistrzyni w tańcach latynoamerykańskich. Mają wspólnie trójkę dzieci - syna Ignacego, a także dwie córki - Antoninę i Michalinę. 

Wybrana filmografia

  • 1995: Kamień na kamieniu – Rysiek
  • 1998: Demony wojny według Goi – Jacek Boruń „Bor”
  • 1999: Prawo ojca – Juras
  • 1999: Ostatnia misja – bankowiec
  • 2000: Pierwszy milion – Tomasz Frycz „Frik”
  • 2002: Suplement – Karol
  • 2006: Samotność w sieci – Marek, mąż Ewy
  • 2007: Świadek koronny – Władysław Różycki „Skalpel”
  • 2007: Hania – Marcel Korczyński
  • 2008: Serce na dłoni – Angelo
  • 2009: Złoty środek – Tomasz Łopian
  • 2011: Róża – Kazik
  • 2012: Bokser – Przemek

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

49 − = 40

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta