803 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sylwester Chęciński życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Sylwestra Chęcińskiego

Sylwester Chęciński przyszedł na świat 21 maja 1930 roku w Suścu (województwo lubelskie). Jest polskim reżyserem i scenarzystą filmowym. 

Wykształcenie

W 1950 r. zdał maturę w liceum w Dzierżoniowie. Po 6 latach przerwy rozpoczął studia na Wydziale Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej w Łodzi. 

Praca reżysera i scenarzysty

Jego najbardziej znane filmy to trylogia Sami swoi. Swój pierwszy film wyreżyserował w 1961 r. Była to ekranizacja książki Antoniny Domańskiej Historia żółtej ciżemki. Był to film skierowany do młodszych widzów. Jego kolejny film Agnieszka 46 to z kolei dramat psychologiczny. 

Po studiach pracował jako asystent reżyserów Stanisława Lenartowicza, Andrzeja Wajdy i Jerzego Passendorfera. Następnie w latach 1976-1980 sprawował funkcję zastępcy kierownika artystycznego zespołu filmowego Iluzjon. Z kolei z latach 1988-1991 był zastępcą kierownika artystycznego zespołu filmowego Kadr

Swój najbardziej kultowy film, czyli Samych swoich wyreżyserował w 1967 r. Kolejne części powstawały w 1974 r. Nie ma mocnych i Kochaj albo rzuć w 1977 r.

Uznany i wielokrotnie nagradzany reżyser. W 2014 r. na Festiwalu Filmowym w Gdyni przyznano mu Platynowego Lwa za całokształt twórczości. Jest honorowym obywatelem Dolnego Śląska, kawaler Krzyża Kawalerskiego Orderu Odrodzenia Polski oraz Krzyża Komandorskiego Orderu Odrodzenia Polski. Był nagradzany przez Ministerstwo Kultury aż dwukrotnie.

Zagrał w jednym filmie, w reżyserii Władysława Sikory w 2003 r., była to Baśń o ludziach stąd

Charakterystyka twórczości 

Jest reżyserem, którego charakteryzuje różnorodność. Reżyserował skrajne gatunki filmowe, od komedii po dramaty psychologiczne. W swoich filmach koncentruje się jednak na historiach ludzi. Dlatego też nazywany jest malarzem polskich charakterów

Reżyserował również teatr telewizji, w tym Próbę generalną Andrzeja Mularczyka i Głośną sprawę Jerzego Niemczuka

Wybrana filmografia: 

  • 1961: Historia żółtej ciżemki
  • 1964: Agnieszka 46
  • 1965: Katastrofa
  • 1967: Sami swoi
  • 1969: Tylko umarły odpowie
  • 1970: Legenda
  • 1971: Diament radży
  • 1971: Pierwsza miłość
  • 1974: Nie ma mocnych
  • 1977: Kochaj albo rzuć
  • 1978: Roman i Magda
  • 1980: Bo oszalałem dla niej
  • 1982: Wielki Szu
  • 1991: Rozmowy kontrolowane
  • 2006: Przybyli ułani

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 3 = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. Autorem zdjęcia jest: SBawek (Slawek's). Źródło: Flickr.