1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Susan Sarandon życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Susan Sarandon

Susan Sarandon, a właściwie Susan Abigail Tomalin, jest amerykańską aktorką. Urodziła się 4 października 1946 roku w Nowym Jorku.

Wykształcenie

Studiowała aktorstwo i literaturę angielską na katolickim uniwersytecie w Waszyngtonie.

Kariera

Na ekranie zadebiutowała w 1970 roku, występując w filmie Joe. Pięć lat później wystąpiła w Wielkim Waldo Pepper, w którym zagrała u boku Roberta Redforda. Pierwszy rozgłos i uznanie w branży przyniosła jej główna rola w musicalu The Rocky Horror Picture Show. Produkcja odniosła duży sukces i przyniosła aktorce rozpoznawalność i sławę. Później często wcielała się w role uznawane za kontrowersyjne i szybko zaczęła być kojarzona właśnie z tego typu postaciami. W 1978 roku zagrała prostytutkę w historycznym dramacie Ślicznotka, a w 1983 roku kochankę kobiety-wampira w horrorze Zagadka nieśmiertelności.

W 1980 roku otrzymała pierwszą nominację do Oscara za rolę w filmie Atlantic City , a dwa lata później nagrodę aktorską na festiwalu w Wenecji za kreację w filmie Burza. W kolejnych latach Sarandon umacniała swoją pozycję na rynku, występując w dobrych i nagradzanych filmach - wystąpiła w Czarownicach z Eastwick, Bykach z Durham, za rolę w których otrzymała nominację do Złotego Globu w 1988 roku. Kolejna nominacja do tej nagrody nadeszła trzy lata później, tym razem za film Biały pałac. Rok później Susan została po raz drugi nominowana do Oscara za rolę w obrazie Thelma i Louise w reżyserii Ridleya Scotta. Rola w tym kultowym już filmie przyniosła jej także nominację do Złotego Globu i nagrody BAFTA.

Następnie wystąpiła w takich produkcjach jak: Gracz, Klient, Małe kobietki, Olej Lorenza i Mamuśka. W 1996 roku aktorka otrzymała upragnionego Oscara za rolę w obrazie Przed egzekucją. W 2002 roku zagrała w Mili księżycowego światła, a dwa lata później w komedii romantycznej z Jennifer Lopez i Richardem Gere zatytułowanej Zatańcz ze mną. W tym samym roku pojawiła się też w dramacie obyczajowym Czekając na cud. W roku 2005 zagrała w filmach Elizabethtown i Romance&Cigarettes, a później w thrillerze Modliszka i familijnej produkcji Zaczarowana.

Sarandon należy do ścisłej czołówki najlepszych aktorów w Hollywood. Jest też jedną z najbardziej znanych i cenionych aktorek amerykańskich, a liczba pozycji w jej filmografii jest naprawdę imponująca. Mimo wieku aktorka nie zwalnia jednak tempa i nadal jest aktywna zawodowo, a w każdej produkcji, w której bierze udział udowadnia swój niesamowity talent i umiejętności.

Aktywizm

Sarandon słynie ze swoich działań na rzecz ważnych kwestii społecznych. Aktorka działa, między innymi, na rzecz osób ze środowiska LGBT, biorąc udział w kampaniach społecznych i wykorzystując swoją sławę do propagowania tolerancji i równości.

Życie prywatne

W 1967 roku wyszła za mąż za Chrisa Sarandona. Małżeństwo to nie przetrwało jednak próby czasu i para rozwiodła się w roku 1979. Później aktorka związana była reżyserem Franco Amurri, z którym ma córkę Evę. Kolejnym wybrankiem Susan był aktor Tim Robbins, z którym była w związku przez 23 lata. Para ma wspólnie dwóch synów - Jacka Henry'ego i Milesa. Aktorzy postanowili się rozstać w 2009 roku.

Wybrana filmografia

  • 1975: Wielki Waldo Pepper – Mary Beth
  • 1976: Dragonfly – Chloe
  • 1977: Kowboj za kółkiem – Ginny
  • 1977: Druga strona północy – Catherine Alexander
  • 1978: Ślicznotka – Hattie
  • 1978: Król Cyganów – Rose
  • 1979: Prawie jak w raju – Madeleine Ross
  • 1980: Atlantic City – Sally
  • 1980: Nieoczekiwany romans – Stephanie
  • 1982: Kim w tej chwili jestem? – Helen
  • 1991: Thelma i Louise – Louise Sawyer
  • 1992: Olej Lorenza – Michaela Odone
  • 1992: Margines życia – Ann
  • 1992: Bob Roberts – Tawna Titan
  • 1992: Gracz – Susan Sarandon
  • 1994: Bezpieczne przejście – Mag Singer
  • 1994: Małe kobietki – Marmee March
  • 2009: Człowiek sukcesu – Nancy
  • 2009: Nostalgia anioła – babcia Lynn
  • 2010: Wall Street: Pieniądz nie śpi – Sylvia Moore
  • 2010: Jack, jakiego nie znacie – Janet Good
  • 2010: Peacock – Fanny Crill
  • 2017: Złe mamuśki 2: Jak przetrwać święta – Isis

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 1 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: David Shankbone