1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sebastian Cybulski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Sebastiana Cybulskiego

Sebastian Cybulski jest polskim aktorem. Urodził się 29 listopada 1982 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Jest absolwentem Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. L. Schillera w Łodzi.

Kariera

Pierwsze kroki na scenie zaczął stawiać już w dzieciństwie - należał do legendarnego zespołu Fasolki i występował w dziecięcym programie telewizyjnym Tik-Tak. Początkowo swoją karierę wiązał mocno z teatrem. Na deskach scenicznych po raz pierwszy wystąpił w 2002 roku w Teatrze Stara ProchOFFnia w Warszawie. Jego talent dramatyczny bardzo szybko został dostrzeżony, a propozycje udziałów w spektaklach zaczęły pojawiać się w bardzo dużych ilościach. O tym, jak bardzo rozchwytywany jest Cybulski świadczy fakt, z jak wieloma teatrami współpracuje do dziś - są to między innymi: Kwadrat, Teatr „Polonia”/Och-Teatr, Kamienica, Teatr Powszechny w Radomiu, Teatr Dramatyczny w Białymstoku i Teatr Śląski w Katowicach.

 W międzyczasie rozwijał swoją karierę telewizyjną i filmową. Po raz pierwszy na małym ekranie widzowie mogli go zobaczyć w 2005 roku w serialu 300 Minut. Rozpoznawalność i sympatię szerszego grona widzów przyniosła mu rola Ksawerego w produkcji Barwy szczęścia, w którą wcielał się przez sześć lat. W kolejnych latach wystąpił w najbardziej znanych polskich produkcjach telewizyjnych, takich jak: Teraz albo nigdy, Czas honoru, Komisarz Alex, Ojciec Mateusz czy w Rytmie serca. Najbardziej znane filmy z jego udziałem to: Jutro idziemy do kina, Warsaw by night, Historia Roja czy Angel A. Jeśli chodzi o produkcje filmowe to więcej pracy poświęca użyczając do nich swojego głosu - między innymi jako Mieczyk w Jak wytresować smoka czy Anthony Gilchrist w grze Cyberpunk 2077.

Cybulski należy do grona najbardziej zapracowanych, ale zarazem najbardziej wszechstronnych aktorów. Do jego listy umiejętności można dodać jeszcze talent edukacyjny - wykłada bowiem aktorstwo w Szkole Aktorskiej Haliny i Jana Machulskich oraz w Warszawskim Studium Aktorskim.

O aktorze zrobiło się głośno w 2020 roku, a wszystko to za sprawą jego udziału w ukraińskiej produkcji Zniewolona: Felix Austria w reżyserii Christiny Sivolap. Jest to baśniowa adaptacja powieści Sofiji Andruchowycz Felix Austria, której akcja toczy się w XIX-wiecznej Galicji. Cybulski wciela się tam w rolę magika Ernesta Thorna.

Życie prywatne

Cybulski związany jest z Katarzyną Kiełbasińską, starszą siostrą Anny Kiełbasińskiej, polskiej sprinterki i tegorocznej halowej mistrzyni Europy z Glasgow w sztafecie. Nie jest jednak osobą, która chętnie mówi o swoim życiu prywatnym i uczuciowym. Sebastian należy do grona aktorów, którzy rzadko bywają na imprezach branżowych i którzy wolą skupiać się na rozwoju zawodowym i pracy.

Wybrana filmografia

  • 2007: Jutro idziemy do kina – maturzysta
  • 2011: Och, Karol 2 – uczestnik konferencji
  • 2012: Kanadyjskie sukienki – Adam
  • 2013: Świat Walerego – Walery
  • 2014: First time – On
  • 2014: Warsaw by night – Anglik
  • 2015: Przystanek do nieba – Paweł
  • 2015: Kantor. Nigdy tu już nie powrócę – Feliks Kon
  • 2016: Historia Roja – Czesław Czaplicki „Ryś”
  • 2016: Finding WrocLove – Jasiu Srebrnik
  • 2017: Draża – Czetnik. Legenda kresów – Dragan Sotirović
  • 2020: Adwokat – Grzegorz Szram
  • 2020: Zniewolona: Felix Austria – Ernest Thorn
  • 2020: Angel.A – klucznik i głos złomiarza
  • 2021: Wybranice Bogów – Prof. Antoni Zygmund

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

51 + = 57

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Andrzej Wencel