710 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Katherine Heigl życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Katherine Heigl

    Katherine Heigl jest amerykańską aktorką telewizyjną i filmową. Urodziła się 24 listopada 1978 roku w Waszyngtonie.

  2. Rodzina

    Katherine jest córką dyrektor personalnej i księgowego. Ma niemieckie i irlandzkie korzenie. Aktorka jest najmłodsza z czwórki rodzeństwa. W 1986 roku jej starszy brat Jason zmarł w wyniku obrażeń odniesionych w wypadku samochodowym.

  3. Początki kariery

    Debiutowała w 1992 roku rolą w filmie Dramat letniej nocy u boku Juliette Lewis. Rok później zagrała w filmie Król Wzgórza. W 1994 roku otrzymała szansę zagrania głównej roli u boku Gerarda Depardieu i Emmy Thompson w filmie Tata i Małolata. Rola zbuntowanej nastolatki przyniosła jej sympatię widzów i nominację do Young Artist Awards. Następnie wystąpiła u boku Stevena Seagala, grając jego siostrzenicę w filmie akcji, Liberator 2. Kolejnym kamieniem milowym w karierze młodej aktorki był angaż do młodzieżowego serialu science fiction, Roswell: W kręgu tajemnic, w którym zagrała postać tajemniczej Isabel. Na planie serialu spędziła trzy lata. Po emisji serialu Katherine grała mniejsze lub większe role w filmach klasy B, głównie produkcjach telewizyjnych.

  4. Chirurdzy

    Przełom w karierze aktorki nastąpił w 2005 roku, gdy dołączyła do obsady bijącego rekordy popularności serialu Chirurdzy. Rolą uroczej doktor Izzie Stevens zjednała sobie fanów na całym świecie. Za występ w serialu otrzymała wiele nominacji do najważniejszych nagród branży serialowej (między innymi do Złotego Globa), a także wygrała nagrodę Emmy w kategorii Najlepsza Aktorka Drugoplanowa. Z powodu konfliktu z producentką serialu Katherine w 2010 roku została zwolniona z obsady Chirurgów, a wątek jej postaci został zakończony. Nagłe odejście z serialu bardzo rozczarowało fanów pięknej blondynki.

  5. Królowa komedii romantycznych

    Katherine Heigl przez pewien czas nazywana była „nową Meg Ryan” i „nową Julią Roberts”, ponieważ zaczęła występować głównie w komediach romantycznych. Zagrała między innymi we Wpadce, w 27 sukienek, Och, życie, Sylwester w Nowym Jorku, Jak upolować faceta, Brzydka prawda. W prawie w każdym z tych filmów grała postaci przeżywające rozterki w poszukiwaniu prawdziwej miłości. Te lekkie i przyjemne filmy przyniosły jej popularność i sympatię widzów. W 2007 roku jej nazwisko znalazło się na liście najlepiej opłacanych aktorek Hollywood.

  6. Powrót na mały ekran

    Po przerwie w graniu w produkcjach telewizyjnych w 2014 roku gwiazda powróciła na mały ekran, występując w serialu politycznym State of Affairs. Następnie w 2017 roku zagrała w Doubt: W kręgu podejrzeń. Rok później dołączyła do stałej obsady 8. sezonu serialu W garniturach, gdzie wciela się w rolę Samanthy Wheeler.

  7. Życie prywatne

    W 2007 roku Katherine wyszła za mąż za muzyka, Josha Kelley’a, którego poznała podczas kręcenia teledysku do jednego z jego utworów. Para ma trójkę dzieci – dwie adoptowane córki, Nancy Leigh i Adalaide Marie Hop oraz biologicznego syna, Joshuę Bishopa. Heigl od zawsze marzyła o tym, by zostać mamą i przyznaje, że dorastanie ze starszą adoptowaną siostrą skłoniło ją do podjęcia decyzji o adopcji. Aktorka nie ukrywa faktów ze swojego życia prywatnego przed mediami, często sama publikuje prywatne zdjęcia i wpisy na swoim Instagramie i Facebooku (za pośrednictwem tych portali poinformowała fanów o swojej ciąży).

  8. Wybrana filmografia

    • 1992: Dramat letniej nocy – Kathryn
    • 1993: Król wzgórza – Christina Sebastian
    • 1994: Tata i małolata – Nicole
    • 1998: Burza – Miranda Prosper
    • 1998: Narzeczona laleczki Chucky – Jade
    • 2001: Walentynki – Shelley Fisher
    • 2003: Miłość przychodzi powoli – Marty Claridge
    • 2004: Obietnica miłości – Marty Davis
    • 2005: Side Effects – Karly Hert
    • 2005: Olimpiada – Lynn Sheridan
    • 2006: Caffeine – Laura
    • 2007: Wpadka – Alison Scott
    • 2008: 27 sukienek – Jane
    • 2009: Brzydka prawda – Abby Richter
    • 2010: Pan i Pani Kiler – Jen Kornfeld
    • 2010: Och, życie – Holly Berenson
    • 2011: Sylwester w Nowym Jorku – Laura Carrington
    • 2012: Jak upolować faceta – Stephanie Plum
    • 2013: Wielkie wesele – Lyla Griffin
    • 2014: Jackie i Ryan – Jackie
    • 2015: Nie ma jak w piekle – Mona Champagne
    • 2017: Unforgettable – Tessa Connover

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 66 = 72

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jestlukeford.net.