1623 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sandra Bullock życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Sandry Bullock

Sandra Bullock jest amerykańską aktorką i producentką filmową. Urodziła się 26 lipca 1964 roku w Arlington.

Wykształcenie

W 1982 roku rozpoczęła studia na East Carolina University w Greenville, gdzie ukończyła wydział dramatu.

Kariera

Zadebiutowała w dreszczowcu Hangmen w 1987 roku. Na główną rolę musiała poczekać kolejne dwa lata - udało się ją otrzymać w komediodramacie Who Shot Patakango? W 1990 roku wystąpiła w głównej roli w telewizyjnej serii Pracująca dziewczyna. Następnie można ją było zobaczyć w produkcjach takich jak Eliksir miłości czy W pogoni za sukcesem. Pierwszym bardziej znanym obrazem, w jakim udało się jej zagrać był Człowiek demolka, gdzie na ekranie towarzyszyła Sylwestrowi Stallone'owi. Niecały rok później nastąpił przełom w karierze obiecującej aktorki - zagrała jedną z głównych ról w megahicie zatytułowanym Speed: Niebezpieczna prędkość. Bullock błyskawicznie zdobyła ogromną sławę i stała się jedną z najpopularniejszych aktorek na rynku.

Następnie pojawiła się w komedii romantycznej Ja cię kocham, a ty śpisz, za rolę w której była nominowana do Złotego Globu. Lata 90. okazały się dla aktorki okresem największej popularności i rozgłosu. Zaczęła pojawiać się w kasowych produkcjach z gwiazdorskimi obsadami. Zagrała w thrillerze System, dramacie Czas zabijania, Totalnej magii oraz w Podróży przedślubnej u boku Bena Afflecka.

W 2000 roku wystąpiła w komedii Miss agent, którą sama wyprodukowała. Dwa lata później, u boku Hugh Granta, wystąpiła w komedii romantycznej Dwa tygodnie na miłość. Następnie zagrała w thrillerze Śmiertelna wyliczanka, dramacie Dom nad jeziorem, dreszczowcu Przeczucie oraz komedii romantycznej Narzeczony mimo woli.

W 2010 roku aktorka otrzymała statuetkę Oscara za kreację stworzoną w filmie Wielki Mike. The Blind Side. Co ciekawe, w tym samym roku gwiazda dostała Złotą Malinę za najgorszy występ aktorski za rolę w komedii romantycznej Wszystko o Stevenie.

Kolejną nominację do Oscara Sandra otrzymała 3 lata później - tym razem za role w produkcji Grawitacja. W następnych latach Bullock pojawiła się zaledwie w 4 filmach: Kryzys to nasz pomysł, Nie otwieraj oczu, Ocean's 8 oraz Brownie Wise.

Życie prywatne

Mimo że od wielu lat należy do pierwszej hollywoodzkiej ligi aktorskiej kobieta stroni od ścianek i celebryckiego życia. Bullock przez 5 lat była żoną producenta filmowego Jesse'ego Jamesa. W 2010 roku małżeństwo rozpadło się, powodem czego były zdrady ukochanego aktorki. Jeszcze w tym samym roku Sandra adoptowała chłopca o imieniu Louis. Pięć lat później gwiazda adoptowała jeszcze jedno dziecko, tym razem dziewczynkę - Lailę. Obecnie związana jest z fotografem Bryanem Randallem.

Wybrana filmografia

  • 1992: Eliksir miłości – Diane Farrow
  • 1993: Człowiek demolka – Lenina Huxley
  • 1994: Potyczki z mafią – Lori
  • 1994: Speed: Niebezpieczna prędkość – Annie Porter
  • 1995: Ja cię kocham, a ty śpisz – Lucy Eleanor Moderatz
  • 1996: Miłość i wojna – Agnes von Kurowsky
  • 1996: Czas zabijania – Ellen Roark
  • 1997: Speed 2: Wyścig z czasem – Annie Porter
  • 1998: Ulotna nadzieja – Birdee Pruitt
  • 1998: Totalna magia – Sally Owens
  • 1999: Podróż przedślubna – Sarah
  • 2000: Miss Agent – Gracie Hart / Gracie Lou Freebush
  • 2000: 28 dni – Gwen Cummings
  • 2002: Dwa tygodnie na miłość – Lucy Kelson
  • 2004: Miasto gniewu – Jean Cabot
  • 2005: Miss Agent 2: Uzbrojona i urocza – Gracie Hart
  • 2006: Dom nad jeziorem – Kate Forster
  • 2006: Bez skrupułów – Harper Lee
  • 2007: Przeczucie – Linda Hanson
  • 2009: Wielki Mike – Leigh Anne Touhy
  • 2009: Narzeczony mimo woli – Margaret Tate
  • 2009: Wszystko o Stevenie – Mary Horowitz
  • 2011: Strasznie głośno, niesamowicie blisko – Linda Schell
  • 2013: Grawitacja – dr Ryan Stone
  • 2013: Gorący towar – Sarah Ashburn
  • 2015: Kryzys to nasz pomysł – Jane Bodine
  • 2018: Ocean’s 8 – Debbie Ocean
  • 2018: Nie otwieraj oczu – Malorie

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

4 + 6 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: