1064 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Salma Hayek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Biografia i życiorys Salmy Hayek

Salma Hayek urodziła się 2 września 1966 roku w Coatzacoalcos w Meksyku.

Młodość

Jest córką meksykańskiej śpiewaczki i libańskiego biznesmana związanego z przemysłem petrochemicznym. W wieku 12 lat rodzice wysłali ją do Stanów Zjednoczonych do katolickiej szkoły, z której została wyrzucona za niestosowne zachowanie. Naukę kontynuowała w Meksyku, gdzie następnie rozpoczęła studia, które porzuciła, by rozpocząć karierę aktorską.

Kariera

Pierwsze kroki w zawodzie aktorki stawiała na deskach lokalnego teatru w przedstawieniach dla dzieci, następnie zaczęła grywać na małym ekranie w serialach takich jak Życie jak sen czy Teresa, w którym tytułowa rola przyniosła jej sławę w Meksyku.

W 1991 roku postanowiła wyjechać do Los Angeles, by spróbować swoich sił w Hollywood. W Stanach uczęszczała do szkoły aktorskiej i szkoliła język angielski. Przełom w międzynarodowej karierze Salmy przyniosła rola u boku Antonio Banderasa w filmie Desperado w 1995 roku. W 1998 roku Salma założyła własną firmę produkcyjną o nazwie „Ventanarosa”. Jej pierwszymi przedsięwzięciami był film Zakochany Valentino, który pokazany został na festiwalu kina niezależnego w Sundance.

Frida Kahlo

Życiową rolą Salmy Hayek była kreacja w filmie Frida z 2002 roku, gdzie zagrała tytułową rolę meksykańskiej malarki. Udział w filmie przyniósł jej nominację do Oscara, Złotego Globu i nagrody BAFTA za najlepszą rolę pierwszoplanową. Aktorka była także jedną z producentek – powstanie filmu było jej pomysłem, pragnęła bowiem nakręcić historię życia swojej genialnej rodaczki.

Życie prywatne

W 2009 roku poślubiła Francois-Henri Pinaulta – właściciela klubu piłkarskiego i prezesa firmy PPR. W 2007 na świat przyszła ich córka – Valentina Paloma.

Salma Hayek angażuje się w działalność charytatywną, a w szczególności wspiera inicjatywy związane ze zwiększaniem świadomości o przemocy wobec kobiet, przemocy w rodzinie oraz stowarzyszenia działające przeciwko dyskryminacji imigrantów.

Hayek mówi płynnie czterema językami: angielskim, hiszpańskim, portugalskim i arabskim.

Wybrana filmografia

  • 1994: Wyścigowcy – Donna
  • 1995: Desperado – Carolina
  • 1995: Czysta gra – Rita
  • 1995: Zaułek cudów – Alma
  • 2002: Frida – Frida Kahlo
  • 2003: Pewnego razu w Meksyku: Desperado 2 – Carolina
  • 2003: Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd –  Cesca Giggles
  • 2004: Po zachodzie słońca – Lola Burdette
  • 2006: Samotne serca – Martha Beck
  • 2006: Pytając o miłość – Camilla Lopez
  • 2006: SexiPistols – Sara
  • 2012: Mocne uderzenie – Bella Flores
  • 2013: Jeszcze większe dzieci – Roxanne Chase-Feder
  • 2014: Everly – Everly

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

63 + = 70

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Georges Biard. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0.