879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bryan Cranston życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Bryana Cranstona

Bryan Cranston jest amerykańskim aktorem filmowym i serialowym. Urodził się 7 marca 1956 roku w Los Angeles.

Wykształcenie

W 1976 ukończył nauki policyjne w Los Angeles Valley College w Valley Glen.

Kariera

Początkowo grywał w lokalnych i regionalnych teatrach. Potem przyszła pora na telewizję, od której zaczęła się jego kariera aktorska. Od końca lat 80. grywał niewielkie i epizodyczne role w serialach i filmach telewizyjnych. Jego pierwszym sporym sukcesem była rola astronauty Buzza Aldrina w serialu Z Ziemi na Księżyc w 1998 roku. Pojawiał się gościnnie w wielu produkcjach telewizyjnych, m.in. Z Archiwum X, Gliniarz i prokurator, Sabrina, nastoletnia czarownica, Babilon 5 czy Kroniki Seinfelda. Przełomowy okazał się dla niego rok 2000, w którym to otrzymał angaż do serialu komediowego Zwariowany świat Malcolma. Rola Hala, głowy domu i ojca tytułowego bohatera, przyniosła mu dużą popularność i nominacje do nagród Emmy. Występ w sitcomie zapewnił mu rozpoznawalność wśród widzów na całym świecie i otworzył nowe ścieżki w karierze. Cranston zaczął otrzymywać więcej propozycji teatralnych oraz filmowych. Niespełna dwa lata po zakończeniu emisji Zwariowanego świata Malcolma nastąpił drugi, znacznie poważniejszy, przełom w karierze aktora. Dołączył bowiem do obsady serialu Breaking Bad, gdzie wcielił się w postać Waltera White’a, chemika, który po otrzymaniu śmiertelnej diagnozy od lekarza zostaje producentem metamfetaminy. Rola ta całkowicie zmieniła postrzeganie aktora, kojarzonego do tej pory z ofermowatym ojcem Malcolma. Cranston udowodnił, że jest bardzo wszechstronnym i utalentowanym aktorem. Serial bardzo szybko odniósł sukces na całym świecie, wzbudzając zachwyty widzów i krytyków. Za rolę w tej produkcji Cranston otrzymał wiele nominacji i nagród, między innymi, dwa razy wygrał i raz był nominowany do nagrody Critic's Choice Television, otrzymał także Złoty Glob oraz cztery statuetki Emmy. W ostatnich latach stał aktor stał się bardzo rozpoznawalny i angażowany w coraz większą liczbę projektów filmowych. Zagrał w takich filmach jak Drive, Operacja Argo, Contagion – Epidemia strachu, John Carter, Pamięć absolutna czy Godzilla. Choć najczęściej wybierany jest do odgrywania ról drugoplanowych, za każdym razem pokazuje na ekranie porządnie rzemiosło aktorskie, a jego repertuar gatunkowy jest bardzo szeroki. Nie raz udowadniał, że doskonale potrafi odnaleźć się zarówno w gatunkach dramatycznych, jak i komediowych. W 2015 roku, po latach starań, Cranston otrzymał nominację do Oscara za tytułową rolę w biograficznym filmie Trumbo w reżyserii Jaya Roacha.

Życie prywatne

W 1977 roku ożenił się z pisarką Mickey Middleton. Jednak małżeństwo nie przetrwało próby czasu i para rozwiodła się po pięciu latach wspólnego życia. Aktor ponownie się zakochał i w 1989 roku poślubił Robin Dearden, którą poznał na planie serialu Airwolf. Para ma córkę, Taylor.

Wybrana filmografia

  • 1991: Kosmiczny wirus – Darden
  • 1994: Towarzysz – Alan
  • 1995: Kissing Miranda – agent Specjalny Falsey
  • 1996: Akta Rockforda: kara i zbrodnia – Patrick Dougherty
  • 1996: Szaleństwa młodości – Virgil 'Gus' Grissom
  • 1998: Szeregowiec Ryan – pułkownik Departamentu Wojny
  • 1999: Last Chance – Lance
  • 2000: Dom przy ulicy Grozy – Ron Gatley
  • 2001: Noc wigilijna – Nick Wrigley
  • 2003: W krzywym zwierciadle: Rodzinne święta – Woodrow Snider
  • 2005: Hard Four jako Bryce Baxter
  • 2006: Mała miss – Stan Grossman
  • 2011: Drive – Shannon
  • 2011: Epidemia strachu – Haggerty
  • 2012: John Carter – Powell
  • 2012: Pamięć absolutna – Vilos Cohaagen
  • 2012: Operacja Argo – Jack O’Donnell
  • 2013: Chłód nadchodzi nocą – Topo
  • 2014: Godzilla – Joe Brody
  • 2014: Trumbo – Dalton Trumbo
  • 2016: Boss – Robert Mazur
  • 2016: Wakefield – Howard Wakefield
  • 2016: Dlaczego on? – Ned Fleming
  • 2017: Power Rangers – Zordon
  • 2017: Spragnieni życia – Philip Lacasse
  • 2019: El Camino: Film Breaking Bad – Walt

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 78 = 79

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Martin J. Kraft.