1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Michał Żurawski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Michała Żurawskiego

Michał Żurawski jest polskim aktorem. Urodził się 2 lipca 1979 roku w Zabrzu.

Wykształcenie

W 2002 roku został absolwentem Akademii Teatralnej w Warszawie.

Kariera

Swój debiut na ekranie zaliczył w 2002 roku w serialu Na dobre i na złe. W kolejnych latach grywał przede wszystkim epizodyczne role w telewizji, w takich produkcjach jak: Samo życie, Na Wspólnej, Kryminalni, Egzamin z życia, Fala zbrodni czy Odwróceni. Przez lata pojawiał się na ekranach telewizorów w różnych serialach, grając mniejsze lub większe role. Pierwszym filmem pełnometrażowym z udziałem Żurawskiego było Serce gór z 2004 roku. Jeszcze w tym samym roku zagrał w thrillerze RH+. Jednak na bardziej znane produkcje musiał jeszcze poczekać. W 2009 roku zagrał w filmie Janosik. Prawdziwa historia, a do jego większych ról filmowych można zaliczyć grę w produkcjach: W ciemności, Kac Wawa, Jeziorak, Miasto 44, Karbala i Jestem mordercą. Jedną z głównych ról zagrał w komedii (Nie)znajomi, a film ten cieszył się dużą oglądalnością i pozytywnymi recenzjami. Rok 2020 okazał się bardzo pracowity dla popularnego aktora, który zagrał aż w czterech produkcjach: Szczęścia chodzą parami, Kod genetyczny, Chrzciny i serialu Król.

Przez lata swojej działalności w branży filmowej Żurawski dał się poznać jako aktor bardzo wszechstronny i pracowity. Jego dorobek serialowy jest imponujący, a z roku na rok systematycznie się powiększa. Równocześnie Michał rozwija swoją działalność filmową.

Inne przedsięwzięcia

W 2016 roku Michał Żurawski wziął udział w pierwszej edycji programu Azja Express, w którym wystąpił w duecie z przyjacielem, Ludwikiem Borkowskim. Mężczyźni pokonali pozostałe pary i zwyciężyli w ostatecznej rozgrywce. Kilkakrotnie był gościem w talk show Kuby Wojewódzkiego.

Życie prywatne

Od 2010 roku żoną aktora jest Roma Gąsiorowska. Para ma wspólnie dwoje dzieci: syna Klemensa i córkę Jadwigę. Z poprzedniego związku ma również syna, Leona. Żurawski bardzo ceni sobie prywatność i nie prowadzi żadnego konta na profilach społecznościowych.

Wybrana filmografia

  • 2004: Serce gór − Skaar
  • 2007: Ekipa − borowiec Artur
  • 2011: Los numeros − szef bandytów
  • 2011: W ciemności − Bortnik
  • 2011: Być jak Kazimierz Deyna − „Travolta”
  • 2012: Kac Wawa − Tomek
  • 2013: Czas honoru − Adam Jabłoński
  • 2014: Miasto 44 − „Czarny”
  • 2015: Karbala − sierżant Waszczuk „Starszy”
  • 2016: Kochaj – policjant Marek
  • 2016: Jestem mordercą – Marek
  • 2016: Bodo – Karl von Stein Kawetzky, agent Reri
  • 2017: Volta – „Dycha”
  • 2018: 53 wojny – Witek, mąż Anny
  • 2018: Chyłka – Zaginięcie – Dawid Szlezyngier
  • 2019: Ikar. Legenda Mietka Kosza – Tomek
  • 2019: (Nie)znajomi – Czarek
  • 2020: Szczęścia chodzą parami – Brunon
  • 2020: Kod genetyczny – Jacek Starzyński
  • 2020: Chrzciny – Tadeusz, syn Franciszki
  • 2020: Król – Jakub Szapiro

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 3 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta