1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Michał Milowicz życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Michała Milowicza

Michał Milowicz jest polskim aktorem. Urodził się 16 września 1970 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Zaczął studia na Akademii Wychowania Fizycznego, jednak przerwał naukę na drugim roku, by rozwijać swoją karierę aktorską.

Kariera

Sceną interesował się już od dzieciństwa - już w szkole uczęszczał na zajęcia kółka wokalno-muzycznego i występował w przedstawieniach i inscenizacjach. Okazja na prawdziwą karierę nadeszła podczas drugiego roku studiów - Michał dowiedział się wtedy o castingach do musicalu Janusza Józefowicza i Janusza Stokłosy Metro. Niedługo później dołączył do obsady w 1991 roku zadebiutował na scenie w spektaklu, który rok później trafił na Broadway.

Przełomem na początku kariery Milowicza okazał się rok 1995 i premiera przedstawienia Elvis w Teatrze Studio Buffo, gdzie wystąpił w tytułowej roli. Od tamtego czasu aktor zaczął regularnie występować w Teatrze Roma, Teatrze Muzycznym im. Danuty Baduszkowej w Gdyni, Teatrze Rampa oraz Teatrze Komedia. W swoim dorobku ma role w spektaklach, takich jak: Przeboje, Elvis , Do grającej kasy grosik wrzuć - 2 czy Tyle miłości. Zagrał też główną rolę w musicalu Grease.

Aktor teatralny szybko poczuł pragnienie pojawiania się również przed kamerami. Jego debiutem filmowym była niewielka rola policjanta w filmie sensacyjnym Młode wilki w reżyserii Jarosława Żamojdy. W kolejnych latach grywał głównie w komediach sensacyjnych, między innymi, SztosChłopaki nie płaczą, Poranek kojota czy Kiler-ów 2-óch. To właśnie te produkcje przyniosły mu popularność i sympatię widzów. W późniejszych latach wielokrotnie pojawiał się na dużym ekranie - głównie w gatunku komediowym. Jego grę aktorską mogliśmy oglądać, między innymi, w: Futro z misia, Na układy nie ma rady, Święty czy Kac Wawa.

Na srebrnym ekranie pojawił się po raz pierwszy w telenoweli Klan w 1997 roku. Duży rozgłos przyniosła mu rola w sitcomie zatytułowanym Lokatorzy, a następnie jego kontynuacji - Sąsiedzi. W kolejnych latach pojawił się w wielu polskich serialach, takich jak: Świat według Kiepskich, Barwy szczęścia, Pierwsza miłość czy Ojciec Mateusz.

Inne dzialałności

W 2003 roku Milowicz wydał debiutancką płytę Teraz wiesz, na której znalazły się piosenki: Wszyscy na scenęOna jak gwiazdaCoraz bliżej siebie. Trzy lata później jego piosenka Polska, Polska Ole! została wybrana „Hitem na Mundial” i towarzyszyła kibicom podczas Mistrzostw Świata w piłce nożnej. W tym samym roku Michał wziął udział w programie Taniec z gwiazdami, gdzie jego taneczną partnerką była Izabela Mika. Para odpadła już w 1. odcinku show. W 2008 roku aktor wziął udział w programie Gwiazdy tańczą na lodzie, w którym zajął 5. miejsce.

Celebryta próbował swoich sił jako przedsiębiorca - założył także własną firmę deweloperską i budowlaną, a w 2004 roku razem z przyjaciółmi prowadził klub muzyczny Maska w Warszawie.

Życie prywatne

Milowicz nigdy się nie ożenił i według doniesień mediów nadal pozostaje kawalerem.

Wybrana filmografia

  • 1995: Młode wilki – policjant
  • 1997: Klan – kierowca
  • 1997: Sztos – cinkciarz „Student”
  • 1999: Ja, Malinowski – „Dziad” (odc. 13)
  • 1999: Kiler-ów 2-óch – Radosław „Młody wilk”
  • 2000–2003: Lokatorzy – Piotr Gutowski, chłopak Zuzi (odc.29); Cezary Cwał-Wiśniewski
  • 2000: Chłopaki nie płaczą – „Bolec”
  • 2000–2003: Na dobre i na złe – Zenek Słodki, kolega Marka
  • 2001: Poranek kojota – „Brylant”
  • 2001: Wiedźmin – Crach an Craite
  • 2002: Segment '76 – „Cwany Henio”
  • 2002: Rób swoje, ryzyko jest twoje – Lutek Star
  • 2003–2008: Sąsiedzi – Cezary Cwał-Wiśniewski
  • 2005: Zakręcone – fotograf Marcel
  • 2007: Świat według Kiepskich – Elvis Presley 
  • 2011: Chwila nieuwagi, czyli drugi sztos – „Student”
  • 2011: Kac Wawa – Bonawentura, kolega Andrzeja z wojska
  • 2012: Barwy szczęścia – Czarek Bąk, nauczyciel wf oraz znajomy Blanki Filipskiej z tej samej szkoły
  • 2012: Pierwsza miłość – Cyprian Novak
  • 2015: Ostatni klaps – dyrektor telewizji
  • 2016: Kobiety bez wstydu – Robert Malicki
  • 2017: Na układy nie ma rady – mechanik Stanisław
  • 2019: Futro z misia - Krzysztof Krokieciński „Krokiet”
  • od 2020: Święty – Krzysztof Kordas, właściciel przetwórni wędlin
  • 2021: Ojciec Mateusz - Zbigniew Stańczyk
  • 2021: Leśniczówka - fotograf

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 56 = 64

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta