1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Michał Meyer życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Michała Meyera

Michał Meyer jest polskim aktorem. Urodził się 2 września 1985 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Jest absolwentem Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Krakowie, którą ukończył w 2008 roku.

Kariera

Po ukończeniu studiów zaczął regularnie pojawiać się w produkcjach telewizyjnych, programach i filmach. Pierwszy duży sukces odniósł dzięki programowi Szymon Majewski Show, gdzie parodiował znane postacie ze świata polityki i show-biznesu. Dzięki doświadczeniu kabaretowemu doskonale odnajduje się w rolach komediowych. W krótkim czasie zaczął otrzymywać pierwsze propozycje ról w większych produkcjach. Już na początku swojej kariery wystąpił w kilku popularnych polskich serialach, do których zaliczyć można: Czas honoruM jak miłośćTeraz albo nigdy! Jego pierwszą rolą był epizod w serialu Agentki, a na wielkim ekranie zadebiutował w 2009 roku w filmie Popiełuszko. Wolność jest w nas. W kolejnych latach wystąpił w wielu filmach fabularnych. Do najpopularniejszych z nich należą: Wałęsa. Człowiek z nadziei, Amok, Miasto 44, Sługi Boże. W 2020 roku wystąpił w produkcji Netfliksa - Wszycy moi przyjaciele nie żyją - gdzie wcielił się w postać aspiranta Grzegorza Dąbrowskiego. Rozpoczął też swoją działalnośc jako aktor dubbingowy - użyczał swojego głosu w bajce Lucek i Luśka – strażnicy Teksasu oraz w filmach Muppety i Muppety: Poza prawem.

Meyer znany jest również z ról teatralnych. Występował m.in. na deskach Teatru Powszechnego w Warszawie, w Teatrze im. Juliusza Słowackiego w Krakowie, czy w Teatrze Kamienica.

Największą popularność przyniosła mu rola Piotra Nowaka z serialu Zakochani po uszy.

Twoja twarz brzmi znajomo

Do licznych talentów aktora należy z pewnością dodać talent wokalny. Meyer został zaproszony do udziału w programie Twoja twarz brzmi znajomo, gdzie zajął trzecie miejsce.

Życie prywatne

Do tej pory aktor rzadko dzielił się informacjami na temat życia prywatnego. Wiadomo było, że jest w związku z Magdaleną Koleśnik. Związek ten nie rozpadł się jednak niedawno za sprawą nowej miłości Meyera. Aktor zakochał się w koleżance z planu serialu Zakochani po uszy - Kamili Kamińskiej. Fani długo spekulowali na temat uczucia aktorów i w końcu para potwierdziła swój związek. W 2021 roku za pośrednictwem Instagrama zakochani poinformowali fanów, że spodziewają się dziecka.

Wybrana filmografia

  • 2008: Agentki – Damian Zabiecki
  • 2008–2010: Czas honoru – Antek
  • 2008: M jak miłość – aktor
  • 2008–2009: Teraz albo nigdy! – barman Paweł Darski
  • 2009: Popiełuszko. Wolność jest w nas – alumn
  • 2010: Duch w dom – klient w restauracji
  • 2010: Ojciec Mateusz – Alek Wrona
  • 2011: Wenecja – żołnierz polski
  • 2011: Prosto w serce jako Kacper Kobierzyński
  • 2011: Na dobre i na złe – Sławek
  • 2012: Misja Afganistan – Artur, oficer CIMIC
  • 2012: Prawo Agaty – asystent Jezierskiego 
  • 2013: Wałęsa. Człowiek z nadziei – Jerzy Borowczak
  • 2014: Baron24 – Mati
  • 2014: Miasto 44 – „Pająk”
  • 2015: Uwikłani – Marcin Halik
  • 2016: Sługi Boże jako Alex
  • 2016: Maria Skłodowska-Curie – student
  • 2016: Przyjaciółki – Konrad Łabędzki
  • 2016: Komisja morderstw – dominikanin Jarek (odc. 8)
  • 2017: Na dobre i na złe – Maciek, narzeczony Patrycji (odc. 688)
  • 2017: Komisarz Alex – Konrad Przybysz, syn Aleksandra (odc. 123)
  • 2017: Amok – policjant Andy
  • 2017–2018: Druga szansa – piosenkarz Alex Magier
  • 2018: Korona królów – strażnik Roch 
  • 2019–2021: Zakochani po uszy – Piotr Nowak
  • 2020: Wszyscy moi przyjaciele nie żyją – aspirant Grzegorz Dąbrowski

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

86 − = 76

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73