1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Christina Applegate życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Christiny Applegate

Christina Applegate jest amerykańską aktorką. Urodziła się 25 listopada 1971 rok w Los Angeles.

Kariera

Przed kamerami występowała już jako 5 miesięczne dziecko - wystąpiła w reklamie butelek dla niemowląt. Na ekranie zadebiutowała u boku matki w telenoweli Dni naszego życia, a później grała drobne role w jeszcze kilku serialach. Przełomowy okazał się rok 1987, kiedy dołączyła do obsady sitcomu Świat według Bundych, gdzie wcieliła się w rolę Kelly - córki głównego bohatera. To właśnie z tą rolą Applegate kojarzona jest do dziś - na planie serialu spędziła aż 11 lat. Po zakończeniu emisji ostatniego sezonu show aktorka odniosła kolejny telewizyjny sukces, grając w komedii Jeske, za rolę w którym otrzymała nominacje do nagrody People’s Choice Award i Złotego Globu. W międzyczasie grała też w filmach pełnometrażowych, a do najsłynniejszych z nich należą: Przetrwać święta, Legenda telewizji, Ostrożnie z dziewczynami, Wonderland, Szkoła stewardes oraz Nie mów mamie, że niania nie żyje.

W 2004 roku pojawiła się gościnnie w kultowym serialu Przyjaciele, grając siostrę Rachel Green - Amy. Za swój występ otrzymała nagrodę Emmy. Oprócz tego w swojej karierze 3-krotnie była nominowana do Złotego Globu oraz 2-krotnie do Satelity.

Od 2010 roku można ją było zobaczyć w takich filmach jak: Stosunki międzymiastowe, Bez smyczy – Grace, W nowym zwierciadle: Wakacje oraz Złe mamuśki. Od 2019 roku gra główną rolę w serialu Netfliksa zatytułowanym Już nie żyjesz.

Nowotwór i opercje

W 2008 roku aktorka zachorowała na raka piersi. Zamiast poddać się długotrwałej chemioterapii zdecydowała się na wykonanie podwójnej mastektomii. O gwieździe ponownie zrobiło się głośno w mediach w 2017 roku z powodu jej kolejnej decyzji dotyczącej zdrowia. Mimo zwalczenia choroby we wcześniejszych latach kobieta nadal pozostawała w grupie podwyższonego ryzyka. Applegate zdecydowała się więc na usunięcie jajowodów i jajników, by zredukować ryzyko zachorowania na raka.

Założyła fundację Right Action for Women uświadamiającą kobiety na temat zagrożeń nowotworowych i propagującą badania profilaktyczne w tej kwestii.

Życie prywatne

Pierwszym mężem Christiny był Johnathon Schaech, którego poślubiła w 2001 roku. Małżeństwo przetrwało jedynie cztery lata. Po rozwodzie aktorka Applegate zaczęła spotykać się z Martynem LeNoble, a w 2013 roku zakochani stanęli na ślubnym kobiercu. Wspólnie mają córkę Sadie Grace.

Wybrana filmografia

  • 1991: Nie mów mamie, że niania nie żyje – Sue Ellen
  • 1996: Marsjanie atakują! – Sharona
  • 1987–1997: Świat według Bundych – Kelly Bundy
  • 1998: Mocne uderzenie – Pam Shulman
  • 1998: Mafia! – Diane
  • 2000: Mroczne zakamarki – Emily
  • 2001: Goście w Ameryce – Julia Malfete
  • 2002: Ostrożnie z dziewczynami – Courtney Rockliffe
  • 2003: Szkoła stewardes – Christine
  • 2003: Wonderland – Susan Launius
  • 2004: Przetrwać święta – Alicia Valco
  • 2004: Legenda telewizji – Veronica Corningstone
  • 2010: Stosunki międzymiastowe – Corrine
  • 2011: Bez smyczy – Grace
  • 2015: W nowym zwierciadle: Wakacje – Debbie Griswold
  • 2016: Złe mamuśki – Gwendolyn
  • 2019-: Już nie żyjesz – Jen

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

19 − 13 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore