1623 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maurycy Popiel życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia

Maurycy Popiel jest polskim aktorem. Urodził się 3 stycznia 1990 roku w Krakowie.

Wykształcenie

W 2013 roku ukończył studia na wydziale aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

Kariera

Popiel wychowywał się w rodzinie o aktorskich tradycjach - jego mamą jest znana aktorka teatralna Lidia Bogaczówna, a bratem aktor Andrzej Popiel. Maurycy poszedł w ślady swoich najbliższych i postanowił związać swoją przyszłość zawodową właśnie z aktorstwem. Początkowo występował na deskach teatralnych - grał w nowohuckim Teatrze Ludowym i Operze Krakowskiej. Na scenie Teatru Bagatela zadebiutował w komedii Wieczór kawalerski oraz dołączył do obsady cieszącej się popularnością komedii Mayday 2. Później spróbował swoich sił na srebrnym ekranie. Pierwszą rolą telewizyjną był występ w serialu edukacyjnym zatytułowanym Szanse finanse w 2005 roku. Na kolejną szansę aktor musiał poczekać aż 5 lat. W 2010 roku dołączył bowiem do obsady historycznego filmu, a następnie serialu Mała matura 1947 w reżyserii Janusza Majewskiego. Dzięki swojej kreacji Marka Kulińskiego Maurycy został dostrzeżony przez innych twórców filmowych i już rok później pojawił się w kolejnej produkcji historycznej zatytułowanej Czas honoru. Ważnym rokiem w karierze Popiela okazał się 2014. Wtedy to bowiem otrzymał angaż do filmu Miasto 44, który okazał się wielkim sukcesem i dał aktorom w nim występującym szansę na zaistnienie i pokazanie się szerszej widowni. W tym samym roku aktor dołączył do obsady najpopularniejszego polskiego serialu M jak miłość, w którym gra do dziś. Wciela się tam w postać Aleksandra Chodakowskiego i dzięki swojej charyzmie i talentowi szybko zyskał sympatię widzów. W kolejnych latach pojawiał się w takich serialach jak: Pierwsza miłość, Korona królów czy Ojciec Mateusz. Niewątpliwie popularność młodego aktora stale rośnie, a on sam coraz chętniej zapraszany jest do różnego typu projektów aktorskich.

W 2020 uczestniczył w trzynastej edycji programu rozrywkowego Twoja twarz brzmi znajomo, w którym ostatecznie zajął 8. miejsce.

Życie prywatne

Maurycy jest w związku a aktorką, Izabelą Warykiewicz. Sam nie prowadzi profilów w mediach społecznościowych, ale sporo jego zdjęć można znaleźć na Instagramie jego wybranki. Aktor stara się chronić swoje życie prywatne i bardzo rzadko wypowiada się na jego temat.

Wybrana filmografia

  • 2010: Mała matura 1947 – Marek Kuliński
  • 2011: Czas honoru – Dieter Kugel
  • 2013: 2XL – barman
  • 2014: Miasto 44 – „Góral”
  • 2014–: M jak miłość – Aleksander Chodakowski
  • 2016–2017: Pierwsza miłość – Damian Cinkowski
  • 2018: Korona królów – Arunas Szymon
  • 2020: Ojciec Mateusz – Filip Ochojski

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

62 − = 56

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/