1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Matthew Perry życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Matthew Perry'ego

Matthew Perry jest amerykańskim aktorem. Urodził się 19 sierpnia 1969 roku w Williamstown.

Kariera

W telewizji zadebiutował w 1987 roku, pojawiając się w serialu komediowym Second Chance. Sitcom nie odniósł sukcesu i zlikwidowano go po emisji pierwszego sezonu. Początkujący aktor postanowił jednak się nie poddawać i dalej próbować swoich sił w branży. Rok później udało mu się wystąpić w filmie pełnometrażowym zatytułowanym A Night in the Life of Jimmy Reardon. Po debiucie na dużym ekranie otrzymał angaże do dwóch seriali telewizyjnych - Sydney oraz Home free. Aktor zaczął być rozpoznawalny, a jego popularność powoli zaczęła rosnąć. W 1993 roku wziął udział w castingu do serialu Six of One, który później zmienił tytuł na Przyjaciele. Perry'emu udało się dołączyć do obsady tego sitcomu i właśnie ten moment w jego karierze okazał się przełomowy i zaważył na reszcie jego życia.

Rola Chandlera Binga przyniosła mu światową sławę i ogromną sympatię widzów. Serial okazał się kasowym hitem i przeszedł do historii. Jego popularność nie ustała nawet 25 lat po emisji pierwszego odcinka. Kolejne pokolenia widzów odkrywają go na nowo, sprawiając, że produkcja stale zajmuje najwyższe miejsca w rankingach najlepszych seriali. Oprócz sławy występ w sitcomie przyniósł Perry'emu także ogromny przychód pieniężny. Angaż do Przyjaciół ugruntował jego pozycję w Hollywood i dzięki niemu zaczął otrzymywać kolejne propozycje filmowe i serialowe.

Jeszcze w trakcie nagrywania serialu Matthew wystąpił w kilku filmach pełnometrażowych, takich jak: Polubić czy poślubić, Troje do Tanga, Prezydencki poker oraz dwie części komedii Jak ugryźć 10 milionów. Za rolę w dramacie Młodzi Gniewni. Historia Rona Clarka otrzymał nominację do Złotego Globu i Emmy.

Perry rozwijał się nie tylko jako aktor, ale również producent i reżyser - stworzył kilka seriali i spektakli.

Uzależnienia

W połowie lat 90. aktor zaczął zmagać się z uzależnieniem od opioidów, amfetaminy i alkoholu. Sam przyznał, że nie pamięta wszystkiego, co działo się podczas nagrywania odcinków kultowych Przyjaciół. Wielokrotnie przebywał na odwyku. Przez używki zaczął mieć problemy zdrowotne, między innymi, zapalenie trzustki. Aktorowi udało się pokonać nałogi i postanowił, że będzie pomagał innym w ich walce o trzeźwość. Otworzył ośrodek odwykowy w Malibu, a za swoje zaangażowanie i pomoc został odznaczony przez Biuro Kontroli Narkotyków Białego Domu.

Życie prywatne

Niewiele wiadomo o życiu uczuciowym aktora. Pewne jest, że nigdy nie związał się z nikim na stałe. Niedawno świat obiegła informacja, że umawia się z Molly Hurwitz. Para nawet się zaręczyła, jednak w maju 2021 roku narzeczeni ogłosili rozstanie.

Wybrana filmografia

  • 1989: Szalona Małolata – Timothy
  • 1994-2004: Przyjaciele – Chandler Bing
  • 1997: Poślubić czy polubić – Alex Whitman
  • 1998: Bohaterowie z przypadku – Leslie Edwards
  • 1999: Troje do tanga – Oscar Novak
  • 2000: Jak ugryźć 10 milionów – Nicholas „Oz” Oseransky
  • 2000: Dzieciak – Mr. Vivian
  • 2002: Kto pierwszy, ten lepszy – Joe Tyler
  • 2004: Jak ugryźć 10 milionów 2 – Nicholas „Oz” Oseransky
  • 2006: Młodzi gniewni. Historia Rona Clarka – Ron Clark
  • 2007: Numb – Hudson
  • 2008: Ptaki Ameryki – Morrie Tanager
  • 2009: Znów mam 17 lat – Mike O’Donnell

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 55 = 63

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Policy Exchange Follow