737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Małgorzata Socha życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Małgorzaty Sochy

    Małgorzata jest polską aktorką filmową, telewizyjną i serialową. Urodziła się 23 kwietnia 1980 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    Jest absolwentką Akademii Teatralnej w Warszawie.

  3. Kariera aktorska

    Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczęła już w liceum, grając główną rolę w spektaklu Teatru Telewizji pt. Anka. Już rok później zaczęła występować w serialu Złotopolscy, gdzie przez cztery lata wcielała się w rolę Kate. W kolejnych latach grała głównie role epizodyczne w serialach i filmach. Na wielkim ekranie debiutowała w 1999 roku epizodyczną rolą w filmie Moja Angelika w reżyserii Stanisława Kuźnika. Rok później zagrała jedną z głównych ról w filmie Waldemara Szarka pt. To my. Szerszej publiczności dała się poznać dzięki roli Zuzanny Hoffer w Na Wspólnej, gdzie gra do dziś. Największą popularność przyniósł jej jednak występ w serialu BrzydUla, gdzie zagrała charyzmatyczną i zabawną sekretarkę Violettę Kubasińską. Później wystąpiła w wielu polskich serialach, takich jak: Zostać miss, Kasia i Tomek, Zaginiona, Plebania, Miodowe lata, Lokatorzy, Magda M. Od 2012 gra Ingę Gruszewską, jedną z głównych bohaterek serialu Przyjaciółki. Aktorka często jest angażowana również do produkcji pełnometrażowych i kinowych, często pojawia się w komediach romantycznych. Zagrała między innymi w Długi weekend, Lawstorant, Śniadanie do łóżka, Weekend, Och, Karol 2, Być jak Kazimierz Deyna, Wkręceni 2. Ostatnim filmem z jej udziałem była komedia Jak poślubić milionera? w 2019 roku. Socha jest uznawana za jedną z najbardziej lubianych i najpiękniejszych polskich gwiazd. W 2008 roku wystąpiła w programie Taniec z gwiazdami, w którym wraz ze swoim tanecznym partnerem, Robertem Kochankiem, zdobyła dziewiąte miejsce.

  4. Życie prywatne

    Mężem Małgorzaty Sochy jest Krzysztof Wiśniewski. Para wzięła ślub w 2008 roku, ale poznała się dużo wcześniej, gdy aktorka miała 16 lat. Małżeństwo ma wspólnie troje dzieci, Zofię, Barbarę i Stanisława.

  5. Wybrana filmografia

    • 1999: Moja Angelika − dziewczyna szukająca pracy w Niemczech
    • 2000: To my − Karolina Grzędzielska
    • 2001: Wtorek − dziewczyna na castingu
    • 2002: Sfora: Bez litości − kobieta „Chamulca”
    • 2005: Po sezonie − Dasia
    • 2005: Lawstorant − Jola
    • 2010: Śniadanie do łóżka − Marta Biała
    • 2010: Weekend − Maja
    • 2011: Och, Karol 2 − Maria
    • 2012: Być jak Kazimierz Deyna − nauczycielka
    • 2015: Wkręceni 2 – Klementyna Lichoń
    • 2019: Jak poślubić milionera? – Alicja

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

88 − 81 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Andrzej Piasecki, Foksal Web Studio.