1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Małgorzata Kożuchowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Małgorzaty Kożuchowskiej

Małgorzata Kożuchowska jest polską aktorką. Urodziła się 27 kwietnia 1971 roku we Wrocławiu.

Wykształcenie

Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Teatralną w Warszawie, którą ukończyła w 1994 roku.

Kariera

Po ukończeniu studiów związała się z Teatrem Dramatycznym, a następnie w 2005 roku dołączyła do aktorów Teatru Narodowego. Jeszcze jako studentka grała w spektaklach Teatru Telewizji. W 1994 roku po raz pierwszy pojawiła się w serialu telewizyjnym, grając w Fitness Club w reżyserii Pawła Karpińskiego. W tym samym roku zagrała Marię w filmie Ptaszka. W 1995 roku wystąpiła w Młodych wilkach Jarosława Żamojdy, a rok później w Grach ulicznych. Rozpoznawalność przyniosły aktorce role w komediach Juliusza Machulskiego - Kiler i kontynuacji, Kiler-ów 2-óch. W 2002 roku ponownie pojawiła się w komedii tego reżysera zatytułowanej Superprodukcja. W 2005 roku wcieliła się w mecenas Annę Zenke w nagrodzonym Komorniku. Kolejne produkcje z jej udziałem to: Zróbmy sobie wnuka, Dlaczego nie!, Senność, Listy do M. 2, Kochaj! czy Plagi Breslau.

Kożuchowska szerszej publiczności znana jest przede wszystkim z ról telewizyjnych. Od 2000 roku wcielała się w role Hanki Mostowiak w kultowym polskim serialu emitowanym M jak Miłość. Jej przygoda z telenowelą trwała 11 lat, a skończyła się niestety śmiercią granej przez nią postaci. Aktorkę można było oglądać także Kryminalnych, Prawie Agaty, Teraz albo nigdy i Drugiej szansie. Dużą popularność zdobyła postać Natalii Boskiej, którą odgrywa w serialu komediowym Rodzinka.pl. 

Równocześnie do rozwoju swojej kariery filmowej i telewizyjnej Małgorzata od samego początku działa na deskach scenicznych. Po ukończeniu studiów związała się z warszawskim Teatrem Dramatycznym, w którym pracowała do roku 2005. Następnie do 2014 roku była aktorką Teatru Narodowego. Współpracowała też z teatrami: Na Woli, Komedia i IMKA. Grała też w spektaklach Narodowego Centrum Kultury w Warszawie, Teatru Polskiego w Bielsku-Białej, Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej.

Aktorka zajmuje się również dubbingiem. Użyczała swojego głosu, między innymi, we wszystkich częściach Madagaskaru, Potworach i spółce oraz Alicji w Krainie Czarów.

Inne działalności

W 2006 roku spróbowała swoich sił jako piosenkarka i wydała płytę w porozumieniu z formacją Futro. Występuje w kampaniach reklamowych takich marek jak Kolastyna, Avon i Aviva. Kożuchowska pracuje również w Radzie Programowej Fundacji Mam Marzenie oraz publikuje felietony dla tygodnika „W Sieci”.

Życie prywatne

W 2008 roku Kożuchowska wyszła za mąż za dziennikarka Bartłomieja Wróblewskiego. Para ma wspólnie syna Franciszka.

Wybrana filmografia

  • 1994: Oczy niebieskie – harcerka we śnie
  • 1995: Młode wilki – Marzena
  • 1996: Gry uliczne – Ewa
  • 1997: Kiler – Ewa Szańska
  • 1999: Kiler-ów 2-óch – Ewa Szańska
  • 2000–2011: M jak miłość – Hanka Mostowiak
  • 2005: Komornik – Anna Zenke
  • 2006: Konflikt interesów – Paulina
  • 2007: Dlaczego nie! – Renata
  • 2008: Senność – Róża
  • 2010: Dancing for You – Ania
  • 2011–2020:Rodzinka.pl – Natalia Boska
  • 2015: Listy do M. 2 – matka Antosia
  • 2016: Kochaj! – Marta
  • 2018: Plagi Breslau – Helena Ruś
  • 2019: Znajdę Cię – Joanna Pułaska
  • 2020: Bad Boy – Anna Dąbrowska
  • 2021: Gierek – Stanisława Gierek
  • 2022: Chłopi – Organiścina

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

41 − = 34

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/