1776 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Małgorzata Foremniak życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Małgorzaty Foremniak

Małgorzata Foremniak jest polską aktorką. Urodziła się 8 stycznia 1967 roku w Radomiu.

Wykształcenie

W 1989 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera aktorska

Jednym z pierwszych kontaktów Małgorzaty Foremniak ze światem mediów, była praca w lokalnej telewizji Dami w Radomiu. Początkująca aktorka do Warszawy przeprowadziła się w 1993 roku i rozpoczęła współpracę z warszawskim Teatrem Kwadrat. Po raz pierwszy przed kamerą wystąpiła w małej roli w filmie Kingsajz w reżyserii Juliusza Machulskiego. Następnie zagrała w filmach: In flagranti, Miasto prywatne oraz kilku innych mniej znanych produkcjach. Początkująca aktorka szybko zyskała sympatię widzów oraz twórców filmowych, którzy zaczęli obsadzać ją w rodzimych dziełach, takich jak Matki, żony i kochanki, Quo Vadis, Zmruż oczy czy Stara baśń. Prawdziwym przełomem w karierze Foremniak było dołączenie do obsady serialu Na dobre i na złe, gdzie przez 13 lat wcielała się w postać doktor Zosi. Za rolę w dobrodusznej pani doktor trzykrotnie otrzymała nagrodę Telekamery w kategorii Najlepsza aktorka, a w 2004 roku została nagrodzona Złotą Telekamerą. Występowała też w wielu innych serialach, między innymi, Bank nie z tej ziemi, Tajemnica Sagali, Ekstradycja, Sława i chwała oraz I kto tu rządzi? Obecnie aktorka rzadziej występuje w produkcjach serialowych i filmowych, jednak wciąż jest aktywna zawodowo. Ostatnimi filmami z jej udziałem były: Kobieta sukcesu z 2018 i Jak poślubić milionera z 2019 roku.

Najnowsze role

Dla fanów Małgorzaty Foremniak początek roku 2022 stanowić będzie nie lada gratkę - aktorka pojawi się w debiucie fabularnym reżysera, Bartosza Blaschke. Sonata to film oparty na faktach, opowiadający historię niesłyszącego Grzegorza, który dzięki uporowi rodziców (Małgorzata Foremniak, Łukasz Simlat) przechodzi zabieg wszczepienia implantu. Operacja zmienia życie Grzegorza, który będzie mógł spełnić największe marzenie swojego życia – zagrać „Sonatę Księżycową” Beethovena.

Aktorka pojawi się także w sztuce Imię, która jest słodko-gorzką komedią, której akcja rozgrywa się podczas jednego wieczoru. Z pozoru niewinne pytanie przyszłych rodziców o imię potomka wywołuje lawinę nieprzewidywalnych zdarzeń.

© Fot Jaroslaw Sosinski / MEDIABRIGADE, FILM, FOTOSY, Operator obrazu Tomasz Augustynek, Rezyser Bartosz Blaschke, SONATA

Inne działalności

Gdy nazwisko Foremniak stało się rozpoznawalne, aktorka zaczęła wykorzystywać swoje pięć minut, biorąc udział w coraz to kolejnych produkcjach i kampaniach telewizyjnych i reklamowych. W 2005 roku wystąpiła w drugiej edycji programu Taniec z gwiazdami, w którym wraz ze swoim tanecznym partnerem dotarła aż do finału. W 2006 roku wystąpiła w kampanii reklamowej Volkswagena, a dwa lata później została twarzą firmy kosmetycznej Soraya. Od 2008 roku jest jurorką w programie Mam talent.

Życie prywatne

Małgorzata Foremniak nie prowadzi oficjalnego konta na żadnym z serwisów społecznościowych i bardzo rzadko opowiada o swoim życiu prywatnym. Aktorka była dwukrotnie zamężna. Jej pierwszy mąż zginął w 2005 w wypadku samochodowym, a z drugim w 2011 roku wzięła rozwód. Potem spotykała się z Rafałem Maserakiem, który był jej partnerem tanecznym w Tańcu z gwiazdami, ale ich romans przetrwał zaledwie kilka lat. Z pierwszym mężem Foremniak ma córkę, Aleksandrę. Z drugim mężem, Waldemarem Dzikim, ma dwoje adoptowanych dzieci, Milenę i Patryka.

Wybrana filmografia

  • 1987: Kingsajz – modelka
  • 1991: In flagranti – kelnerka Ewa
  • 1994: Miasto prywatne – kelnerka
  • 1994: Złote dno – Helena
  • 1995: Daleko od siebie – Dorota
  • 1997: Musisz żyć – lekarka
  • 1999: Prawo ojca – prokurator Jadwiga Kaniowska
  • 1999: Ostatnia misja – córka Sobczaka
  • 2000: Avalon – Ash Mamoru Oshii
  • 2001: Quo vadis – Chryzotemis
  • 2001: Boże skrawki – Mańka
  • 2002: Jak to się robi z dziewczynami – Mela
  • 2003: Zmruż oczy – matka
  • 2003: Stara baśń – Księżna
  • 2005: PitBull – Kryśka
  • 2005: Krótka histeria czasu – mama Marty
  • 2007: Świadek koronny – Mira Blachowska
  • 2009: Miasto z morza – pani Helena
  • 2011: Och, Karol 2 – Wanda
  • 2015: Czerwony pająk – matka Karola
  • 2016: Sługi boże – psycholog Joanna Stanisz
  • 2018: Kobieta sukcesu – Bogna Kot
  • 2019: Jak poślubić milionera? – Sonia Babicz
  • 2022: Sonata - Małgosia Płonka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Autorem zdjęcia jest Marek Zimakiewicz.