739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Małgorzata Foremniak życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Małgorzaty Foremniak

    Małgorzata Foremniak jest polską aktorką. Urodziła się 8 stycznia 1967 roku w Radomiu.

  2. Wykształcenie

    W 1989 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

  3. Kariera aktorska

    Jednym z pierwszych kontaktów Małgorzaty Foremniak ze światem mediów, była praca w lokalnej telewizji Dami w Radomiu. Początkująca aktorka do Warszawy przeprowadziła się w 1993 roku i rozpoczęła współpracę z warszawskim Teatrem Kwadrat. Po raz pierwszy przed kamerą wystąpiła w małej roli w filmie Kingsajz w reżyserii Juliusza Machulskiego. Następnie zagrała w filmach: In flagranti, Miasto prywatne oraz kilku innych mniej znanych produkcjach. Początkująca aktorka szybko zyskała sympatię widzów oraz twórców filmowych, którzy zaczęli obsadzać ją w rodzimych dziełach, takich jak Matki, żony i kochanki, Quo Vadis, Zmruż oczy czy Stara baśń. Prawdziwym przełomem w karierze Foremniak było dołączenie do obsady serialu Na dobre i na złe, gdzie przez 13 lat wcielała się w postać doktor Zosi. Za rolę w dobrodusznej pani doktor trzykrotnie otrzymała nagrodę Telekamery w kategorii Najlepsza aktorka, a w 2004 roku została nagrodzona Złotą Telekamerą. Występowała też w wielu innych serialach, między innymi, Bank nie z tej ziemi, Tajemnica Sagali, Ekstradycja, Sława i chwała oraz I kto tu rządzi? Obecnie aktorka rzadziej występuje w produkcjach serialowych i filmowych, jednak wciąż jest aktywna zawodowo. Ostatnimi filmami z jej udziałem były: Kobieta sukcesu z 2018 i Jak poślubić milionera z 2019 roku.

  4. Inne działalności

    Gdy nazwisko Foremniak stało się rozpoznawalne, aktorka zaczęła wykorzystywać swoje pięć minut, biorąc udział w coraz to kolejnych produkcjach i kampaniach telewizyjnych i reklamowych. W 2005 roku wystąpiła w drugiej edycji programu Taniec z gwiazdami, w którym wraz ze swoim tanecznym partnerem dotarła aż do finału. W 2006 roku wystąpiła w kampanii reklamowej Volkswagena, a dwa lata później została twarzą firmy kosmetycznej Soraya. Od 2008 roku jest jurorką w programie Mam talent.

  5. Życie prywatne

    Małgorzata Foremniak nie prowadzi oficjalnego konta na żadnym z serwisów społecznościowych i bardzo rzadko opowiada o swoim życiu prywatnym. Aktorka była dwukrotnie zamężna. Jej pierwszy mąż zginął w 2005 w wypadku samochodowym, a z drugim w 2011 roku wzięła rozwód. Potem spotykała się z Rafałem Maserakiem, który był jej partnerem tanecznym w Tańcu z gwiazdami, ale ich romans przetrwał zaledwie kilka lat. Z pierwszym mężem Foremniak ma córkę, Aleksandrę. Z drugim mężem, Waldemarem Dzikim, ma dwoje adoptowanych dzieci, Milenę i Patryka.

  6. Wybrana filmografia

    • 1987: Kingsajz – modelka
    • 1991: In flagranti – kelnerka Ewa
    • 1994: Miasto prywatne – kelnerka
    • 1994: Złote dno – Helena
    • 1995: Daleko od siebie – Dorota
    • 1997: Musisz żyć – lekarka
    • 1999: Prawo ojca – prokurator Jadwiga Kaniowska
    • 1999: Ostatnia misja – córka Sobczaka
    • 2000: Avalon – Ash Mamoru Oshii
    • 2001: Quo vadis – Chryzotemis
    • 2001: Boże skrawki – Mańka
    • 2002: Jak to się robi z dziewczynami – Mela
    • 2003: Zmruż oczy – matka
    • 2003: Stara baśń – Księżna
    • 2005: PitBull – Kryśka
    • 2005: Krótka histeria czasu – mama Marty
    • 2007: Świadek koronny – Mira Blachowska
    • 2009: Miasto z morza – pani Helena
    • 2011: Och, Karol 2 – Wanda
    • 2015: Czerwony pająk – matka Karola
    • 2016: Sługi boże – psycholog Joanna Stanisz
    • 2018: Kobieta sukcesu – Bogna Kot
    • 2019: Jak poślubić milionera? – Sonia Babicz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

6 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: