1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maja Hirsch życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mai Hirsch

Maja Hirsch jest polską aktorką. Urodziła się 15 października 1977 roku w Warszawie.

Wykształcenie

W 2000 roku ukończyła Wydział Aktorski warszawskiej Akademii Teatralnej.

Kariera

W 2000 roku zadebiutowała przed kamerą, występując w serialu Dom reżyserowanym przez Jana Łomnickiego. Następnie pojawiła się gościnnie w popularnym serialu komediowym Lokatorzy. Równocześnie aktorka grała na scenie Teatru Dramatycznego.

Przełomem dla Hirsch był rok 2001, gdy dołączyła do obsady telenoweli M jak Miłość, wcielając się w rolę Izy, najlepszej koleżanki Małgosi Mostowiak. Występ w jednym z najpopularniejszych polskich seriali przyniósł Mai rozpoznawalność i zapewnił szansę na kolejne angaże. Następnie Maja Hirsch zagrała w filmach Ciało oraz Świadek koronny. W 2008 roku grała rolę Pauliny Febo w serialu BrzydUla. Produkcja okazała się prawdziwym hitem i sprawiła, że odtwórcy głównych zyskali rozgłos i rozpoznawalność. Nie inaczej było z Hirsch, która na fali sławy zaczęła pojawiać się w większej liczbie projektów - zarówno telewizyjnych, jak i filmowych. W kolejnych latach zagrała w filmach Jak się pozbyć cellulitu oraz Ki, a w 2012 roku występować w serialu Na krawędzi, gdzie wcieliła się w rolę Tamary Madejskiej. Innymi, najbardziej znanymi produkcjami z udziałem aktorki są: Apetyt na życie, Wiadomości z drugiej ręki, Prawo Agaty, Na krawędzi 2, Komisarz Alex, O mnie się nie martw, DJ i Trzecia połowa.

Od 2016 roku grała w serialu biograficznym Bodo. Kobieta odnalazła się także w roli aktorki dubbingowej. Użyczyła głosu w kilku produkcjach, takich jak: Wyśpiewać marzenia, Speed RacerUwolnić Mikołaja! czy Strażnicy Galaktyki vol. 2.

W 2020 roku potwierdzono, że BrzydUla wraca na ekrany, a widzowie będą mogli poznać dalsze losy Uli Cieplak i Marka Dobrzańskiego. Hirsch wróciła więc do roli, która przyniosła jej największą popularność i sympatię fanów.

Życie prywatne

Hirsch od 2002 roku związana była z aktorem Jackiem Braciakiem. Aktorzy tworzyli jedną z najbardziej charakterystycznych par polskiego show-biznesu. Mają wspólnie córkę Marysię. Para w 2015 roku potwierdziła plotki o rozstaniu. Obecnie nie wiadomo, czy serce kobiety jest zajęte, a sama zainteresowana raczej stroni od wypowiadania się na tematy związane z jej życiem osobistym.

Wybrana filmografia

  • 2001–2010: M jak miłość – Iza
  • 2003: Ciało – siostra Morrison
  • 2003: Czarno to widzę – Zofia
  • 2004: Bulionerzy – policjantka
  • 2006–2007: Pogoda na piątek – policjantka Ada Kaczmarzyk
  • 2007: Świadek koronny – Iza
  • 2008–2009: BrzydUla – Paulina Febo
  • 2010: Apetyt na życie – Julia Mikas
  • 2011: Jak się pozbyć cellulitu – Maja Minorska
  • 2011: Ki – Kaja
  • 2012: Na krawędzi – Tamara Madejska
  • 2014: Komisarz Alex – Wanda Gandecka
  • 2014: Na krawędzi 2 – Tamara Madejska
  • 2016: Bodo – Barbara Drewiczówna
  • 2018: Trzecia połowa – Adela
  • 2019–2020: Zakochani po uszy – Elwira Witos, matka Sylwii

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

6 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73