1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Łukasz Garlicki życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Łukasza Garlickiego

Łukasz Garlicki jest polskim aktorem. Urodził się 5 sierpnia 1977 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Jest absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie, którą ukończył w 2000 roku.

Kariera

Na deskach teatralnych zadebiutował w 1998 roku w spektaklu Teatru Telewizji w reżyserii Stanisława Jędryki zatytułowanym Łukaszek. Następnie wcielił się w rolę Ericha w spektaklu Agnieszki Glińskiej oraz zagrał główną rolę w serialu Pawła Komorowskiego o tytule Syzyfowe prace. Twórcy filmowi zauważyli potencjał drzemiący w początkującym aktorze i w kolejnych latach coraz częściej pojawiał się na srebrnym ekranie oraz zaczął grywać w filmach fabularnych. Najbardziej znane produkcje z jego udziałem to: Facet (nie)potrzebny od zaraz, Dzień dobry, kocham cię! i 1920 Bitwa Warszawska. Szerszej publiczności dał się poznać dzięki rolom w takich produkcjach telewizyjnych jak: Teraz albo nigdy!, Sfora czy Echo serca. Największą popularność przyniosła mu jednak rola Sebastiana Olszańskiego w serialu komediowym BrzydUla. Serial okazał się prawdziwym hitem i sprawił, że odtwórcy głównych zyskali rozgłos i rozpoznawalność. Nie inaczej było z Garlickim, który na fali sławy zaczął pojawiać się w większej liczbie projektów - zarówno telewizyjnych, jak i filmowych.

Mimo że role Łukasza ograniczają się najczęściej do postaci drugoplanowych, jego dorobek artystyczny stale się powiększa i rozwija. Aktor jest też stale obecny w świecie show-biznesu. Wziął również udział w programie Taniec z gwiazdami, gdzie w parze z Magdaleną Soszyńską-Michno zajął ósme miejsce.

W 2020 postanowiono nakręcić dalsze losy Uli Cieplak i Marka Dobrzańskiego w kontynuacji BrzydUli. Garlicki wrócił więc do roli, która przyniosła mu największą popularność i sympatię fanów.

Inne przedsięwzięcia

W 2010 roku utworzył muzyczny Projekt Warszawiak, w ramach którego artyści wykonują w nowych interpretacjach stare miejskie przeboje stolicy. Grupa otrzymała nominację do Fryderyków w kategorii „Fonograficzny Debiut Roku”.

Życie prywatne

Życie miłosne Garlickiego w przeszłości było wyjątkowo burzliwe. Jedną z jego pierwszych głośnych relacji był związek z aktorką Karoliną Gruszką. Kolejnym medialnym romansem aktora był jego związek z Magdaleną Cielecką. Ich relacja jednak bardzo szybko się zakończyła. Przez wiele lat Garlicki związany był z Marzeną Pokrzywińską. Obecnie nie wiadomo, kto jest partnerką aktora, ale wiadomo, że w 2019 roku urodziło mu się pierwsze dziecko. Jakiś czas temu gwiazdor, który słynął ze swojego zamiłowania do mocnych alkoholi, zapowiedział, że na dobre skończył z piciem i imprezowym stylem życia. Garlicki prowadzi swoje konto na Instagramie, gdzie publikuje materiały zarówno z planów zdjęciowych, jak i fragmentów swojej codzienności.

Wybrana filmografia

  • 1998: Syzyfowe prace – Marcin Borowicz
  • 2000: Wyrok na Franciszka Kłosa – młody Fanfara
  • 2000: Syzyfowe prace – Marcin Borowicz
  • 2001: Reich – Marcin
  • 2002: Sfora: Bez litości – Paweł Lipski „Młody"
  • 2003: Warszawa – Paweł Nowak
  • 2005: Boża podszewka II – Jan
  • 2006: Rzeźnia numer 1 – Artur Kisała
  • 2006: Będziesz moja – Sebastian
  • 2007: Lekcje pana Kuki – Waldemar
  • 2008: Na Kredyt – Lucek
  • 2008–2009, od 2020: BrzydUla – Sebastian Olszański
  • 2011: 1920 Bitwa Warszawska – ks. Ignacy Skorupka
  • 2011: Plebania – Xawery Lubieniecki
  • 2012: Prawo Agaty – Wiktor Rataj
  • 2012: Galeria – Waldek
  • 2013: Ojciec Mateusz – Maurycy Majewski
  • 2014: Dzień dobry, kocham cię! – Leon Gec
  • 2014: Facet (nie)potrzebny od zaraz – Piotr
  • 2015: Zziajani – doktor Bocian
  • 2016: Komisja morderstw – inspektor Witold Nencki
  • 2019: Piłsudski – Jędrzejewski
  • od 2020: Nieobecni – Miłosz Wielgucki

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

79 − = 78

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73