1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Magdalena Cielecka życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Magdaleny Cieleckiej

Magdalena Cielecka jest polską aktorką. Urodziła się 20 lutego 1972 roku w Myszkowie.

Wykształcenie

W 1995 ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

Kariera

W roku ukończenia studiów Cielecka otrzymała swój pierwszy angaż do filmu. Było to Pokuszenie w reżyserii Barbary Sass. Za swoją debiutancką rolę początkująca aktorka została laureatką nagrody Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych. Po tym sukcesie Magdalena zaczęła być dostrzegana przez polskich twórców filmowych i obsadzana w coraz to poważniejszych i większych rolach. Prawdziwym przełomem w jej karierze był występ w komedii romantyczniej Zakochani, gdzie partnerowała Bartoszowi Opani. Rola w tym filmie sprawiła, że nazwisko Cieleckiej stało się rozpoznawalne i dała się poznać szerszej publiczności. Dzięki pozytywnemu odbiorowi filmu i samej aktorki, Magdalena zaczęła otrzymywać kolejne propozycje współpracy, umacniając swoją pozycję na polskim rynku filmowym. Kolejnym filmem, który sprawił, że Cielecka stała się jedną z czołowych polskich aktorek była Samotność w sieci, w którym zagrała u boku Andrzeja Chyry. W kolejnych latach zagrała w wielu filmach, a z każdą kolejną rolą udowadniała swoją wszechstronność i talent. Najbardziej znane produkcje z udziałem aktorki to: Listy miłosneTrzeciSamotność w sieci, Katyń, Córki dancingu oraz Najlepszy.

W międzyczasie nie przestawała grać na deskach teatralnych. Początkowo związna była z Teatrem Starym w Krakowie. Następnie współpracowała z warszawskimi teatrami - Teatrem Dramatycznym oraz Teatrem Rozmaitości. W 2012 roku zagrała na deskach Teatru Narodowego.

Rozwijając swoją karierę filmową i teatralną Cielecka nie zapomniała również o występach na srebrnym ekranie. Pierwszą rolę w serialu otrzymała jeszcze w latach 90. w obrazie Sława i chwała. Od tamtego czasu regularnie można ją oglądać na ekranach telewizorów. Szerszej publiczności znana jest z takich seriali jak Magda M. czy Hotel 52. Występowała też między innymi w: Belle Epoque, Czasie honoru, Prawie Agaty czy Oficerze. Od 2019 roku gra tytułową rolę w serialu Chyłka.

Życie prywatne

Cielecka niechętnie dzieli się szczegółami swojego życia prywatnego. Bycie jedną z najpopularniejszych polskich aktorek jednak temu nie sprzyja i jej związki często były szeroko komentowane w mediach i portalach plotkarskich. Najgłośniejszym z nich był ten z Andrzejem Chyrą. Aktorzy byli związani ze sobą przez kilka lat – od 2002 roku – podczas których wielokrotnie się rozstawali i schodzili. Ich uczucie jednak nie przetrwało próby czasu. W 2013 roku Cielecka zaczęła spotykać się z Dawidem Wajntraubem - promotorem kultury żydowskiej. Związek ten trwał do roku 2019. Jakiś czas temu w mediach głośno było o jej romansie z młodszym o 16 lat aktorem, Bartoszem Gelnerem. Związek ten owiany jest tajemnicą, a sami zainteresowani nie wypowiadają się publicznie na jego temat. W sieci co jakiś czas pojawiają się informacje o rozstaniach i zejściach się pary.

Wybrana filmografia

  • 1995: Pokuszenie – Anna
  • 1998: Amok – Julia, była dziewczyna Maxa
  • 1999: Jak narkotyk – Anna Piwowska
  • 2000: Egoiści – Anka
  • 2000: Weiser – urzędniczka biura meldunkowego
  • 2000: Zakochani – Zosia Karska
  • 2001: Listy miłosne – Teresa Lenart
  • 2003: Powiedz to, Gabi – Baśka
  • 2004: Trzeci – jako Ewa
  • 2005: Chaos – Hanna von Bronheim
  • 2006: Samotność w sieci – Ewa
  • 2006: Palimpsest – Hanna
  • 2006: Demakijaż – Anita, dziewczyna Rafała
  • 2007: Katyń – Agnieszka, siostra porucznika Piotra Baszkowskiego
  • 2009: Mniejsze zło – aktorka
  • 2010: Wenecja – Joanna, matka Marka
  • 2011: Jezioro – córka
  • 2012: Taniec śmierci. Sceny z Powstania Warszawskiego – Irena
  • 2015: Gwiazdy – matka Banasia
  • 2015: Córki dancingu – Boskie Futro
  • 2016: Zjednoczone stany miłości - jako Iza
  • 2016: Pitbull. Niebezpieczne kobiety – Izabela Zych
  • 2017: Gwiazdy – matka Jana Banasia
  • 2017: Najlepszy – matka Jerzego
  • 2019: Ciemno, prawie noc – dziennikarka Alicja Tabor

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

7 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73