1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kate Winslet życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kate Winslet

Kate Winslet jest brytyjską aktorką. Urodziła się 5 października 1975 roku w Reading.

Kariera

Swoje pierwsze kroki w branży stawiała już jako mała dziewczynka, zaczynając od występów w reklamach. Następnie zaczęła grać w szkolnych spektaklach teatralnych i już wtedy wiedziała, że swoją przyszłość chce związać z aktorstwem. Początkowo otrzymywała drobne i epizodyczne role w produkcjach telewizyjnych. Przełom nadszedł w 1994 roku, gdy otrzymała szansę zagrania jednej z głównych ról w filmie Niebiańskie istoty. Film w reżyserii Petera Jacksona otworzył młodej aktorce drzwi do kariery. Do aktorki zaczęły spływać kolejne propozycje. Jedną z nich była adaptacja słynnej powieści Jane Austen - Rozważna i romantyczna - gdzie Winslet wcieliła się w rolę Marianne. Kreacja ta zapewniła jej pierwszą nominację do Oscara, utwierdzając twórców filmowych, że Kate ma ogromny potencjał na zostanie gwiazdą.

Jednym z najważniejszych momentów w karierze Winslet było dołączenie do obsady obsypanego nagrodami filmu katastroficznego Titanic, gdzie wcieliła się w główną rolę kobiecą i na stałe zapisała się w historii światowej kinematografii.

Kolejną wielką rolą aktorki była jej kreacja filozofki Iris Murdoch w filmie Iris w 2001 roku. W 2006 roku Kate pojawiła się u boku Jude’a Law i Cameron Diaz w komedii romantycznej Holiday oraz wystąpiła w głównej roli w filmie Małe dzieci, za rolę w którym otrzymała piątą w swojej karierze nominację do Oscara, BAFTA i Złotego Globu. W 2009 roku wreszcie doczekała się statuetki Oscara za rolę Hanny Schmitz w dramacie Lektor. W tym momencie swojej kariery Winslet mogła już przebierać w propozycjach filmowych i zawsze robiła to z wielką rozwagą. Najsłynniejsze filmy Kate Winslet to między innymi: IrisMarzycielLektorEpidemia strachuNiezgodnaSteve JobsProjektantka oraz Na karuzeli życia

Aktorka mimo wielkiej kariery filmowej nie stroni od występów w produkcjach telewizyjnych, te najbardziej znane z jej udziałem to: Mildred Pierce oraz Mare of Easttown. Winslet jest jedną z najzdolniejszych i najpopularniejszych hollywoodzkich aktorek. W 2012 roku została uhonorowana przez królową Elżbietę II Komandorią Orderu Imperium Brytyjskiego.

Życie prywatne

W 1998 roku wyszła za mąż za Jima Threapletona. W 2000 roku aktorka urodziła pierwszą córkę - Mię. Małżeństwo aktorki rozpadło się w 20011 roku. Winslet niedługo potem znalazła nową miłość, którą okazał się znany reżyser, Sam Mendes. Para wzięła ślub w 2003 roku, a wkrótce urodził się ich syn Joe. Drugie małżeństwo aktorki również nie przetrwało próby czasu. W 2010 roku poinformowano o rozwodzie. Trzecim mężem Winslet jest Ned Rocknroll, za którego wyszła za mąż w 2012 roku. Mają wspólnie syna Beara. Aktorka należy do grona gwiazd, które bardzo starają się chronić swoje życie prywatne - rzadko więc wypowiada się na jego temat w wywiadach i nie publikuje swoich osobistych i rodzinnych zdjęć w sieci.

Wybrana filmografia

  • 1994: Niebiańskie stworzenia – Juliet Hulme
  • 1995: Rozważna i romantyczna – Marianne Dashwood
  • 1997: Titanic – Rose DeWitt Bukater
  • 1999: Święty dym – Ruth
  • 2000: Zatrute pióro – Madeleine Le Clerc
  • 2001: Iris – młoda Iris Murdoch
  • 2004: Marzyciel – Sylvia Llewelyn Davies
  • 2004: Zakochany bez pamięci – Clementine Kruczynski
  • 2005: Romanse i papierosy – Tula
  • 2006: Holiday – Iris
  • 2006: Małe dzieci – Sarah Pierce
  • 2006: Wszyscy ludzie króla – Anne Stanton
  • 2008: Lektor – Hanna Schmitz
  • 2008: Droga do szczęścia – April Wheeler
  • 2011: Epidemia strachu – dr Erin Mears
  • 2011: Rzeź – Nancy Cowan
  • 2014: Niezgodna – Jeanine Matthews
  • 2014: Odrobina chaosu – Sabine De Barra
  • 2015: Zbuntowana – Jeanine Matthews
  • 2015: Steve Jobs – Joanna Hoffman
  • 2015: Projektantka – Tilly’ Dunnage
  • 2016: Psy mafii – Irina Vlaslov
  • 2016: Ukryte piękno – Claire
  • 2017: Pomiędzy nami góry – Alex Martin
  • 2017: Na karuzeli życia – Ginny
  • 2019: Blackbird – Jennifer
  • 2020: Amonit – Mary Anning

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

6 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Caroline Bonarde Ucci