1605 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Lindsay Lohan życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Lindsay Lohan

Lindsay Lohan jest amerykańską aktorką i celebrytką. Urodziła się 2 lipca 1986 roku w Nowym Jorku.

Kariera

Zadebiutowała jako modelka w wieku zaledwie trzech lat, później występowała w reklamach telewizyjnych. W 1996 roku otrzymała swój pierwszy angaż - do serialu Inny świat. Na dużym ekranie pojawiła się dwa lata później w filmie familijnym zatytułowanym Nie wierzcie bliźniaczkom, gdzie wystąpiła w podwójnej roli. Był to moment przełomowy w życiu młodej aktorki i niewątpliwie otworzył jej furtkę do wielkiej kariery. W 2003 roku wcieliła się w główną rolę w komedii Zakręcony piątek, za którą otrzymała dwie nagrody Teen Choice oraz nominację do Saturna. Kolejne filmy Lohan przynosiły jej coraz większą popularność - zagrała w komediach Garbi: superbryka i Wredne dziewczyny. Kolejna produkcja z jej udziałem - komedia romantyczna Całe szczęście - również odniosła komercyjny sukces. Lohan miała już w tym czasie ugruntowaną pozycję na rynku filmowym i dostawała coraz więcej ofert współpracy. W 2006 roku można ją było oglądać w Ostatniej audycji, Twardej sztuce i Bobbym, za rolę w którym Lindsay zdobyła nagrodę dla Najlepszej Młodej Aktorki na Festiwalu Filmowym w Hollywood. W międzyczasie można ją było zobaczyć na ekranach telewizorów w epizodycznych i gościnnych występach w takich serialach jak: Glee, Zoey 101, Różowe lata siedemdziesiąte i Bobby kontra wapniaki.

W kolejnych latach zagrała w: Wiem kto mnie zabił, Prawie ciążenia, Maczecie, Strasznym filmie 5 i The canyons. W 2012 roku wcieliła się w postać Elizabeth Taylor w telewizyjnym filmie biograficznym Liz i Dick. Ostatni film z udziałem gwiazdy pochodzi z 2019 roku i nosi tytuł Among the Shadows.

Muzyka

Aktorka próbowała swych sił na rynku muzycznym. W 2004 roku nagrała swój pierwszy album zatytułowany Speak. Rok później ukazała się druga płyta nosząca tytuł A Little More Personal (Raw), a w 2010 kolejna - Spirit In The Dark.

Uzależnienia i problemy z prawem

Aktorka została skazana za prowadzenie samochodu pod wpływem środków odurzających. W 2006 roku głosiła się na spotkania Anonimowych Alkoholików, a w 2010 roku została skazana na 90 dni więzienia za złamanie wcześniejszych postanowień sądu. Po odsiedzeniu kary musiała spędzić kolejne 90 dni w klinice odwykowej.

Życie prywatne

W przeszłości aktorka spotykała się z wieloma mężczyznami związanymi ze światem show-biznesu. W latach 2002-2003 związana była z Aaronem Carterem. W 2004 roku Lohan jej partnerem przez kilka miesięcy był Wilmer Valderrama. Spotykała się również z Colinem Farrelllem, Jamesem Franco, Jaredem Leto oraz Robbie Williamsem i Judem Lawem. W 2016 roku Lohan ogłosiła swoje zaręczyny z rosyjskim milionerem Egorem Tarabasovem, jednak do ślubu nigdy nie doszło. Nie wiadomo, czy serce aktorki jest obecnie zajęte.

W jednym z wywiadów przyznała, że jest biseksualna. W 2008 roku spotykała się z brytyjską didżejką Samanthą Ronson.

Wybrana filmografia

  • 1998: The Parent Trap – Nie wierzcie bliźniaczkom – Halie Parker/Annie James
  • 2003: Zakręcony piątek – Anna Coleman
  • 2004: Wyznania małoletniej gwiazdy – Mary Elizabeth „Lola” Stepp
  • 2004: Wredne dziewczyny – Cady Heron
  • 2005: Garbi: super bryka – Maggie Peyton
  • 2006: Bobby – Diane Huber
  • 2006: Ostatnia audycja – Lola Johnson
  • 2006: Całe szczęście – Ashley Albright
  • 2007: Wiem, kto mnie zabił – Aubrey Fleming/Dakota Moss
  • 2007: Rozdział 27 – Jude
  • 2007: Twarda sztuka – Rachel
  • 2009: Prawo ciążenia – Thea
  • 2010: Maczeta – April Benz
  • 2012: Liz i Dick – Elizabeth Taylor
  • 2012: InAPPropriate Comedy – Marilyn
  • 2013: The Canyons – Tara
  • 2019: Among the Shadows – Patricia Sherman

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 74 = 83

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Rafael Amado Deras