1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Elizabeth Banks życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Elizabeth Banks

Elizabeth Banks jest amerykańską aktorką. Urodziła się 10 października 1974 roku w Pttsfield.

Wykształcenie

W 1996 roku ukończyła licencjackie studia aktorskie na University of Pennsylvania w Philadelphii, a później kształciła się na American Conservatory Theater w San Francisco.

Kariera

Początkowo występowała głównie w teatrze oraz produkcjach telewizyjnych. Jej debiutem była niezależna produkcja zatytułowana Surrender Dorothy w 1998. Rok później zadebiutowała na małym ekranie w jednym odcinku serialu Brygada ratunkowa, a w roku 2000 pojawiła się gościnnie w kultowym Seksie w wielkim mieście. W tym samym roku zagrała epizodyczną rolę w filmie sensacyjnym Shaft, a w 2001 roku po raz pierwszy wystąpiła w pierwszoplanowej roli w romansie Ordinary Sinner. Niedługo potem otrzymała angaż do megahitu Spider-Man, gdzie odegrała drobną rolę - to jednak wystarczyło, aby zobaczyli ją inni twórcy z branży filmowej. W efekcie jeszcze w tym samym roku dołączyła do komedii kryminalnej Złap mnie, jeśli potrafisz wyreżyserowanej przez Stevena Spielberga. Przełomowy dla kariery Banks okazał się rok 2003, w którym to zagrała w dramacie sportowym Niepokonany Seabiscuit. Jej kreacja odebrała pozytywne opinie ze strony krytyków. Natomiast szerszej publiczności dała się poznać dwa lata później zaś w komedii 40-letni prawiczek, w którym wystąpiła u boku Steve’a Carrella. W kolejnych latach kontynuowała występy w komediach: Robale, Bill, Zack i Miri kręcą porno, Mów mi Dave, Wyrolowani i Na pewno, być może. Ważną produkcją w jej karierze był thriller Dla niej wszystko z 2010 roku, w którym wystąpiła u boku Russella Crowe’a i udowodniła, że równie dobrze odnajduje się w dramatycznym repertuarze. Rok 2012 przyniósł Banks udział w dwóch popularnych światowych seriach. Pierwszą z nią były Igrzyska śmierci, gdzie wcielała się w rolę Effie Trinket. Kreacja ta przyniosła jej popularność i rozpoznawalność na całym świecie oraz intratny kontrakt na kolejne 3 części kinowego cyklu. Drugą serią był Pitch Perfect - komedia muzyczna o dziewczęcym chórze uniwersyteckim. Wystąpiła również w dwóch kontynuacjach produkcji.

W 2017 roku aktorka wcieliła się w rolę czarownicy Rity w Power Rangers – w adaptacji popularnego serialu telewizyjnego. Dwa lata później zagrała natomiast w dwóch produkcjach: horrorze Brightburn. Syn ciemności i nowej wersji Aniołków Charlie'ego.

Życie prywatne

Jej mężem jest Max Handelman. Para ma dwoje dzieci: Magnusa i Felixa.

Wybrana filmografia

  • 2002: Złap mnie, jeśli potrafisz – Lucy
  • 2002: Spider-Man – Betty Brant
  • 2004: Spider-Man 2 – Betty Brant
  • 2005: 40-letni prawiczek – Beth
  • 2008: Zack i Miri kręcą porno – Miri
  • 2008: Na pewno, być może – Emily
  • 2010: Dla niej wszystko – Lara Brennan
  • 2012: Igrzyska Śmierci – Effie Trinket
  • 2012: Jak urodzić i nie zwariować – Wendy Cooper
  • 2012: Pitch Perfect – Gail
  • 2012: Ludzie jak my – Frankie
  • 2013: Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia – Effie Trinket
  • 2014: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1 – Effie Trinket
  • 2015: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 2 – Effie Trinket
  • 2019: Aniołki Charliego – Bosley
  • 2019: Brightburn: Syn ciemności – Tori Breyer
  • 2020: Mrs. America – Jill Ruckelshaus

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Mingle Media TV