1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Lilly James życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Lilly James

Lilly James, a właściwie Lily Chloe Ninette Thomson, jest brytyjską aktorką. Urodziła się 5 kwietnia 1989 roku w Esher.

Wykształcenie

W 2010 roku ukończyła szkołę muzyczno-aktorską Guildhall School of Music and Drama.

Kariera

Po ukończeniu nauki w szkole aktorskiej Lilly bardzo szybko dostała swoją pierwszą telewizyjną rolę w produkcji Just William. Następnie zagrała Poppy w Sekretnym dzienniku call girl. Angaż do bardziej znanej produkcji nadszedł w 2011 roku, gdy otrzymała możliwość zagrania w popularnym serialu Downton Abbey. Jej postać tak spodobała się widzom i twórcom, że została włączona do obsady czwartego i piątego sezonu show. Debiut filmowy nadszedł w 2012 roku, gdy wcieliła się w postać Koriiny w produkcji Gniew tytanów.

Przełomem w jej karierze była kreacja w produkcji Disneya Kopciuszek. Wcielając się tytułową rolę Lily James zyskała światową popularność i kolejne hollywoodzkie angaże. Kolejnym głośnym tytułem w karierze aktorki jest występ w dramacie Czas mroku, w którym zagrała sekretarkę legendarnego premiera, Winstona Churchilla, granego przez Garego Oldmana. W 2017 roku zagrała w filmie Baby Driver w reżyserii Edgara Wrighta, a już rok później kolejną główną rolę w kontynuacji kasowego przeboju musicalowego Mamma Mia!

W swoim dorobku filmowym ma wiele ról kostiumowych, począwszy od wspominanych wyżej Downton Abbey i Kopciuszka, przez kreacje: Nataszy w serialu Wojna i pokój, pani de Winter w thrillerze Rebeka oraz Elizabeth Bennet w Dumie i uprzedzeniu, i zombie.

Inne znane filmy z jej udziałem to: Yesterday, Pogoń za miłością i Wykopaliska. W 2021 roku ma się odbyć premiera najnowszej produkcji z udziałem aktorki - Pam i Tommy, gdzie James wcieli się w postać Pameli Anderson. Serial ma opowiadać o historii małżeństwa aktorki Słonecznego patrolu z perkusistą Tommym Lee.

Życie prywatne

W latach 2011-2012 była w związku z Jackiem Foxem. W 2014 roku związała się z aktorem Mattem Smithem, którego poznała na planie filmu Duma i uprzedzenie, i zombie. Uczucie nie przetrwało jednak i para rozstała się pod koniec 2019 roku. Rok później aktorka znalazła się w centrum międzynarodowego skandalu, gdy do mediów dostały się zdjęcia z romantycznego wypadu do Rzymu ze starszym o 19 lat aktorem Dominikiem Westem, który jest żonaty. Żona Westa wybaczyła niewiernemu mężowi, stawiając mu warunek, że już nigdy nie spotka się, nie zamieni słowa ani nie będzie pracować z James.

Wybrana filmografia

  • 2012: Gniew tytanów – Korrina
  • 2012: Broken – starsza Skunk
  • 2012: Sprinterki – Lisa Temple
  • 2015: Kopciuszek – Kopciuszek
  • 2015: Ugotowany – Sara
  • 2016: Duma i uprzedzenie, i zombie – Elizabeth Bennet
  • 2017: Baby Driver – Debora
  • 2017: Czas mroku – Elizabeth Layton
  • 2018: Stowarzyszenie Miłośników Literatury i Placka z Kartoflanych Obierek – Juliet Ashton
  • 2018: Mamma Mia: Here We Go Again! – młoda Donna Sheridan
  • 2019: Yesterday – Ellie
  • 2020: Rebeka – pani de Winter
  • 2021: Wykopaliska – Peggy Piggott
  • 2021: Pam i Tommy – Pamela Anderson

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

9 + = 17

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore