596 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Lesław Żurek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Biografia i życiorys Lesława Żurka

    Lesław Żurek to aktor filmowy, telewizyjny i teatralny. Urodził się 30 czerwca 1979 roku we Wrocławiu.

  2. Kariera

    Lesław Żurek w 2005 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie. W tym samym roku zdobył wyróżnienie na XXIII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę Merkucja w Romeo i Julii. Do 2007 roku występował na scenie krakowskiego Teatru im. J. Słowackiego w Kordianie Juliusza Słowackiego. Występował także w warszawskich teatrach – Wytwórni, Bajce, Capitolu i Kamienicy. Zadebiutował na małym i dużym ekranie w 2005 roku, grając w noweli filmowej Oda do radości (w części Morze w reżyserii Macieja Migasa), w produkcji telewizyjnej Solidarność, Solidarność oraz w serialu Egzamin z życia. W kolejnych latach pojawiał się w znanych polskich serialach, takich jak M jak miłość, Na dobre i na złe czy Magda M.

    W 2007 roku otrzymał szansę zagrania głównej roli w anglojęzycznej produkcji Polak potrzebny od zaraz Kena Loacha, jednak największą popularność przyniosła mu rola w filmie Mała Moskwa, w którym współpracował z rosyjskimi aktorami i ekipą filmową. Rola polskiego oficera przyniosła mu nominacje do nagrody im. Zbyszka Cybulskiego.

    Aktor w kolejnych latach zagrał w wielu filmach i serialach, a także udzielał się jako aktor dubbingowy w takich produkcjach jak: Thor ratuje przyjaciół, Krudowie, Hobbit: Pustkowie Smauga, Hobbit: Bitwa Pięciu Armii oraz w grze Wiedźmin 3: Dziki Gon.

  3. Życie prywatne

    Aktor niewiele opowiada o swoim życiu osobistym. Od 2004 roku jest mężem Katarzyny Misiewicz, z którą ma dwójkę dzieci.

  4. Wybrana filmografia

    • 2019 Pan T. — Handlujący nożami
    • 2019 Zieja — Karol Wojtyła
    • 2018 Zabawa zabawa — Chirurg
    • 2017 Pierwszy dzień lata — Filip
    • 2017 Zorza polarna — Anton
    • 2015 Klezmer — Michał
    • 2015 Na wieży Babel
    • 2014 O mnie się nie martw (serial TV 2014–) — Barman Adam Madejski
    • 2012 Offline — kolega Kasi
    • 2012 Biec w stronę Ty — Piotr
    • 2012 Przyjaciółki (serial TV 2012–) — Wojtek
    • 2011 Warsaw Dark — Policjant Paul
    • 2011 Los numeros — Podkomisarz Kuba Krzemień
    • 2011 Przepis na życie (serial TV 2011–2013) — Maciej Błoński
    • 2011 Układ Warszawski (serial TV 2011–) — Marek Oporny
    • 2010 Randka w ciemno — Kuba, przyjaciel Majki
    • 2010 Nie ten człowiek — Boguś
    • 2010 1920. Wojna i miłość (serial TV 2010–2011) — Mieczysław Pijanowski
    • 2010 Oni szli Szarymi Szeregami — Tadeusz Zawadzki "Zośka"
    • 2009 Orkiestra niewidzialnych instrumentów — Rafał Nowacki
    • 2009 Mniejsze zło — Kamil Nowak
    • 2009 Hel — Kamil, syn Piotra
    • 2009 Wyłączność — Szymon Markowski
    • 2008 Mała Moskwa — Porucznik Michał Janicki
    • 2008 Kierowca — Paweł
    • 2008 Londyńczycy (serial TV 2008–2009) — Andrzej
    • 2008 Wiem, kto to zrobił — Bartosz Gać
    • 2008 Mała Moskwa (miniserial 2008–) — Porucznik Michał Janicki
    • 2007 Polak potrzebny od zaraz — Karol
    • 2007 Regina (serial TV 2007–) — Dawid Raj
    • 2007 Ogród Luizy — „Di Caprio”
    • 2007 Myjnia — Olek
    • 2007 Barwy szczęścia (serial TV 2007–) — Bruno Stański, syn Amelii
    • 2005 Oda do radości Wiktor "Morze" (segment)
    • 2005 Solidarność, Solidarność — Student, właściciel torby
    • 2005 Egzamin z życia (serial TV 2005–2008) — Grzegorz Kopczyński, brat Konrada
    • 2004 Kryminalni (serial TV 2004–2008) — Rafał Król, agent CBŚ

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu pl.wikipedia.org. Autorem jest Sławek Skonieczny. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 2.0.