596 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Laura Dern życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Laury Dern

    Laura Dern to amerykańska aktorka filmowa i telewizyjna, reżyserka i producentka urodzona 10 lutego 1967 roku w Los Angeles.

  2. Dzieciństwo

    Jest córką aktorskiej pary, Diane Ladd i Bruce’a Derna. Od dzieciństwa miała do czynienia z branżą filmową, co spowodowało, że od najmłodszych lat interesowała się aktorstwem. W wieku 9 lat zaczęła uczęszczać na zajęcia aktorskie w Nowym Jorku.

  3. Kariera

    Gdy miała 6 lat zagrała niewielkie role u boku swojej matki w filmach Biała błyskawica i Alicja już tu nie mieszka w reżyserii Martina Scorsese. Prawdziwy ekranowy debiut nastąpił w 1980 roku w filmie Lisice Adriana Lyne’a, gdzie zagrała u boku Jodie Foster.

    Często nazywana jest „muzą Davida Lyncha” i to właśnie udziały w filmach tego ekscentrycznego reżysera przyniosły jej największą sławę. Współpracę z Lynchem rozpoczęła w 1986 roku, grając w Blue Velvet. Najbardziej pamiętną rolą stworzyła jednak w filmie Dzikość serca, grając u boku Nicolasa Cage’a.

    Pierwszą nominację do Złotego Globu i Oscara otrzymała w 1991 roku za tytułową rolę w filmie Historia Rose. Międzynarodową sławę zyskała jednak dopiero w 1993 roku po udziale w kasowym hicie Stevena Spielberga Park Jurajski oraz jego dwóch kontynuacjach. Mimo sukcesów na wielkim ekranie Laura nie zrezygnowała z występów w serialach telewizyjnych – była wielokrotnie nominowana do nagród Emmy i Złotego Globu. Ostatnio wystąpiła w serialowym hicie HBO pt. Wielkie kłamstewka. W 2020 roku Laura Dern została doceniona Oscarem za najlepszą drugoplanową rolę kobiecą w dramacie Historia małżeńska.

  4. Życie prywatne

    W 2005 roku wyszła za mąż za amerykańskiego muzyka, Bena Harpera, jednak w 2013 roku para rozwiodła się. Mają dwoje dzieci. Dern jest aktywistką, mocno angażuje się w działalność charytatywną i społeczną. Aktywnie wspiera organizację Healthy Child, Healthy World, której celem jest podnoszenie świadomości na temat szkodliwości używek. Aktorka wpiera także inicjatywy związane z propagowaniem i rozwijaniem wiedzy o zespole Downa.

  5. Wybrana filmografia

    • 1986: Blue Velvet – Sandy Williams
    • 1990: Dzikość serca – Lula
    • 1993: Park Jurajski – dr Ellie Sattler
    • 1993: Doskonały świat – Sally Gerber
    • 2001: Park Jurajski III – dr Ellie Sattler
    • 2005: Szczęśliwe zakończenia – jako Pam
    • 2006: Inland Empire – Nikki Grace / Susan Blue
    • 2006: Samotne serca – Rene
    • 2014: Dzika droga – Bobbi Lambrecht
    • 2014: Gwiazd naszych wina – matka Hazel
    • 2016: McImperium– Ethel Kroc
    • 2017: Twin Peaks – Diane Evans
    • 2017: Wielkie kłamstewka – Renata Klein
    • 2017: Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi – wiceadmirał Amilyn Holdo

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Georges Biard. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0.