1605 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Lars von Trier życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Larsa von Triera

Lars von Trier to reżyser duńskiego pochodzenia. Zdobył popularność nie tylko dzięki swoim filmom, ale również ekscentrycznej postawie.

Życie prywatne

Reżyser urodził się w Kopenhadze 30 kwietnia 1956 roku. Poślubił Cecilię Holbek, z którą był żonaty w latach 1987–1995. Przez jakiś czas zmagał się z depresją, która zresztą zainspirowała go do stworzenia filmu Melancholia. W jednym z wywiadów artysta przyznał się do uzależnienia od narkotyków i alkoholu. Wiele scenariuszy do jego filmów powstało pod wpływem upojenia. Pierwszym filmem stworzonym na trzeźwo była Nimfomanka.

Twórczość

Lars Trier zrealizował swój pierwszy film w 1983 roku – był to Element zbrodni. Dwa razy został nagrodzony europejską nagrodą „Feliksa” za filmy Przełamując falę oraz Tańcząc w ciemnościach. Prócz filmów pełnometrażowych Duńczyk tworzy także miniaturowe seriale o nawiedzonym szpitalu.

Ze względu na trudny charakter wielu aktorów nie przepada za artystą i niechętnie podejmuje z nim współpracę. Trier jest właścicielem wytwórni filmowej Zentropa, bardzo popularnej na skandynawskim rynku kinematografii.

Filmy Larsa Triera dotykają tematu ludzkiej egzystencji i jej dylematów, problemów społecznych i politycznych. Podczas jednego z Festiwali Filmowych w Cannes otrzymał Złotą Palmę, ale za swoje nazistowskie komentarze wygłaszane publicznie został również z niego wyrzucony.

Wybrana filmografia

  • Orchidégartneren,1977
  • Menthe la bienheureuse, 1979
  • Nocturne, 1980
  • Element zbrodni, Forbrydelsens element, 1984
  • Medea,1987
  • Epidemia,1988
  • Europa, 1991
  • Idioci, 1998
  • Tańcząc w ciemnościach, 2000
  • Moja droga Wendy, 2005
  • Szef wszystkich szefów, 2006
  • Antychryst, 2009
  • Melancholia, 2011
  • Nimfomanka, 2013
  • Dom, który zbudował Jack, 2018

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

4 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu https://pl.wikipedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor: Georges Biard