899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kevin Hart życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kevina Harta

Kevin Hart jest amerykańskim aktorem komediowym. Urodził się 6 lipca 1979 roku w Filadelfii.

Kariera

Swoją karierę rozpoczynał jako komik. Zanim zaistniał w show biznesie występował w wielu podrzędnych pubach i knajpach, wykonując stand-up i bawiąc zebraną publiczność. Gdy zaczął zdobywać uznanie publiczności i rozpoznawalność w stand-upowej branży rozpoczął pracę w takich klubach jak Boston Comedy, Caroline's, Stand-Up NY, The Improvisation, The Laugh Factory oraz The Comedy Store w Los Angeles. Występował także w Londynie oraz Amsterdamie. Przełomem w jego karierze okazały się występy podczas festiwalu Montreal Comedy, gdzie został zauważony przez twórców filmowych i niedługo po tym zaoferowano mu pierwszą rolę w filmie. Przed kamerą zadebiutował w 2002 roku w filmie Papierowi żołnierze. Następnie wystąpił w trzeciej części Strasznego filmu, a rok później w komedii romantycznej Nadchodzi Polly. Były to drobne role, ale pozwoliły początkującemu aktorowi na pokazanie się szerszej publiczności. Pierwszy sukces odniósł w 2004 roku, gdy zaproponowano mu rolę w serialu The Big House, który był luźno oparty na motywach z jego własnego życia w Filadelfii. Hart został producentem wykonawczym, scenarzystą i aktorem tej produkcji. W kolejnych latach kontynuował pracę w telewizji, występując w programach i serialach. Do świata kina udało mu się dostać dzięki pierwszoplanowej roli w komedii Soul Plane: Wysokie loty. Posypały się propozycje filmowe i w tym okresie zagrał w takich produkcjach jak W wirze40-letni prawiczekSuperheros i Mów mi Dave. Po sukcesie tych komedii zaczął otrzymywać coraz więcej propozycji filmowych. Wkrótce stał się czołowym przedstawicielem amerykańskich komików i satyryków. Najbardziej znany jest z ról w takich filmach jak Jumanji: Przygoda w dżungliPolowanie na drużbów czy Agent i pół. Kilkakrotnie prowadził także popularny w Stanach Zjednoczonych program Saturday Night Live.

Skandale

Mimo udanego życia zawodowego w ostatnich latach media głównie skupiają się na jego życiu prywatnym, które obfituje w wiele skandali. W 2017 roku do sieci wyciekły zdjęcia aktora zdradzającego ciężarną wtedy żonę z kochanką w samochodzie. Okazało się także, że istnieje seks taśma, którą aktor miał być szantażowany. Przygniatające dowody niewierności zmusiły Harta do przyznania się do zdrady i wystosowania na Instagramie oficjalnych przeprosin skierowanych do swojej rodziny. Innym kontrowersyjnym wydarzeniem w życiu znanego komika było wytypowanie go do prowadzenia oficjalnej gali rozdania Oscarów w 2018 roku, co samo w sobie jest oczywiście wielkim zaszczytem. Decyzję tę szybko jednak odwołano po tym, jak przypomniano jego dawne homofobiczne wypowiedzi w mediach społecznościowych. Hart przeprosił za nie i zrezygnował z powierzonego mu zadania.

Życie prywatne

Aktor był dwukrotnie żonaty. Pierwszą żoną była Torrie Hart. Para wzięła ślub w 2003 roku, w 2011 roku doszło jednak do rozwodu. Mają córkę Heaven Leei syna Hendriksa. W 2009 poznał modelkę Eniko Parrish, z którą ożenił się w 2016 roku. Rok później parze urodził się syn Kenzo Kash. Parrish przebaczyła Kevinowi niewierność i wszystko wskazuje na to, że zdrada, jakiej dopuścił się aktor nie zaważyła na jego małżeństwie, które wciąż trwa.

Wybrana filmografia

  • 2003: Straszny film 3 – C.J.
  • 2004: Nadchodzi Polly – Vic
  • 2005: 40-letni prawiczek – klient Smart Tech
  • 2005: W Wirze – Busta
  • 2006: Straszny film 4 – C.J.
  • 2007: Wielkie kino – Silas
  • 2008: Mów mi Dave – Numer 17
  • 2008: Superhero – Trey
  • 2008: Nie wszystko złoto, co się świeci – Bigg Bunny
  • 2010: Zgon na pogrzebie – Brian
  • 2010: Poznaj naszą rodzinkę – pielęgniarz Louis
  • 2012: Myśl jak facet – Cedric
  • 2012: Jeszcze dłuższe zaręczyny – Doug
  • 2013: Legendy ringu – Dante Slate Jr.
  • 2014: Prawdziwa jazda – Ben Barber
  • 2015: Cienki Bolek – Darnell Lewis
  • 2017: Jumanji: Przygoda w dżungli – Franklin „Mouse” Finbar
  • 2019: Jumanji: Następny poziom – Franklin „Mouse” Finbar

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 + = 14

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Eva Rinaldi.