739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Katarzyna Dąbrowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Katarzyny Dąbrowskiej

    Katarzyna Dąbrowska jest polską aktorką serialową, teatralną i filmową. Urodziła się 14 marca 1984 roku w Nowym Mieście Lubawskim.

  2. Wykształcenie

    W 2007 ukończyła studia na wydziale aktorskim Akademii Teatralnej w Warszawie.

  3. Kariera aktorska

    W roku ukończenia studiów dołączyła do obsady Teatru Współczesnego w Warszawie. Jej debiutem telewizyjnym był występ w serialu Klan. Po raz pierwszy na dużym ekranie widzowie mogli ją zobaczyć w filmie Sprawiedliwy w 2015 roku. Za tę rolę otrzymała nagrodę za odkrycie aktorskie na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych Młodzi i Film. W tym samym roku wystąpiła jeszcze w dwóch produkcjach: w Nowym Świecie i Królu życia. Były to drobne role, ale pozwoliły aktorce poznać tajniki produkcji kinowej. W 2008 roku dołączyła do obsady serialu Na dobre i na złe i to właśnie ten angaż stał się przepustką Dąbrowskiej do dalszej kariery. Dzięki roli doktor Wiktorii Consalidy młoda aktorka dała się poznać szerszej publiczności i zyskała popularność. W kolejnych latach zagrała w wielu serialach, takich jak Rodzinka.pl, Przepis na życie, Czas honoru, Teraz albo nigdy! czy Egzamin z życia. Jedną z większych w swojej karierze ról zagrała w serialu Belfer, gdzie partnerowała Maciejowi Stuhrowi. Równocześnie zaczęła grać także w pełnometrażowych filmach, do najbardziej znanych produkcji, w jakich wzięła udział należą:
    7 rzeczy, których nie wiecie o facetach, Niewinne, Po prostu przyjaźń, Nauka latania i Kryptonim Przypadek. Katarzyna jest również aktywną aktorką teatralną. Nadal jest związana z warszawskim Teatrem Współczesnym, występuje również w Teatrze Polskiego Radia.

  4. Kariera piosenkarska

    Dąbrowska jest również utalentowaną piosenkarką. Mimo młodego wieku ma już na swoim koncie wiele nagród i wyróżnień. W 2006 roku zajęła I miejsce w IX Konkursie Pamiętajmy o Osieckiej. Rok później Katarzyna Dąbrowska otrzymała I nagrodę Studenckiego Festiwalu Piosenki w Krakowie. Razem z Moniką Węgiel i Agnieszką Judycką tworzyła trio wokalne Amok, w którym wydały debiutancki album studyjny, zatytułowany Amok. W 2017 roku wydała płytę Warszawskie Tango Elektryczne we współpracy z zespołem Warsaw Tango Group.

  5. Inne przedsięwzięcia

    W 2019 roku była uczestniczką programu rozrywkowego Twoja twarz brzmi znajomo, w którym zajęła ostatecznie drugie miejsce. Aktorka wykorzystuje swoją popularność w słusznych celach. Często udziela się bowiem charytatywnie, aktywnie wspomaga między innymi: WOŚP, Fundację „Mam marzenie” czy Fundację im. Darii Trafankowskiej. Uczestniczy również w wielu koncertach i wydarzeniach charytatywnych. Wspomaga również organizacje prozwierzęce.

  6. Życie prywatne

    Dąbrowska należy do grona aktorek, które niechętnie zdradzają szczegóły ze swojego życia prywatnego. Na jej profilu na Instagramie udostępnia zdjęcia ukazujące jej życie zawodowe oraz podróże, których jest wielką miłośniczką. W 2019 roku, podczas Festiwalu Filmowego w Gdyni, po raz pierwszy pokazała się na czerwonym dywanie w towarzystwie swojego narzeczonego. Para w 2020 roku wzięła ślub.

  7. Wybrana filmografia

    • 2009: Zuzanna – Anna/Zuzanna
    • 2011: Urodziny –Marta, dziewczyna Szymona
    • 2015: Król życia – terapeutka na spotkaniach AA
    • 2016: Sprawiedliwy –Dziunia, przyrodnia siostra Pajtka
    • 2016: Nowy świat – pani Małgorzata
    • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – Beata
    • 2016: Niewinne – siostra Anna
    • 2017: Po prostu przyjaźń – Olka
    • 2018: Nie zostawiaj mnie – żona kuratora
    • 2019: Nauka latania – stewardesa Sara

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

23 − 22 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta.