1068 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Julia Wróblewska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Julii Wróblewskiej

Julia Wróblewska jest polską aktorką. Urodziła się 18 października 1998 roku w Warszawie.

Kariera

Przygoda z aktorstwem rozpoczęła się w 2006 roku, gdy zagrała rolę Michaliny w filmie Tylko mnie kochaj w reżyserii Ryszarda Zatorskiego. Julia wystąpiła wtedy u boku takich aktorów jak Maciej Zakościelny czy Agnieszka Dygant. Dzięki tej roli zyskała ogromną popularność i stała się rozpoznawalna. Dzięki swojemu udanemu debiutowi zaczęła również otrzymywać wiele propozycji współpracy. Zaczęła grywać epizodyczne role w polskich serialach, gościnnie pojawiając się na ekranie obok znanych aktorów. Wystąpiła, między innymi, w serialu Rodzina zastępcza plus, Magda M., Determinator czy Naznaczony. Od 2007 roku jest stałym członkiem obsady cieszącego się największą sympatią widzów w Polsce serialu M jak miłość, gdzie wciela się w rolę Zosi. Kolejnymi produkcjami na dużym ekranie, w jakich wystąpiła początkująca aktorka, były Listy do M. oraz Och, Karol 2. Szczególnie ten pierwszy, świąteczny film, okazał się wielkim hitem kinowym i bardzo szybko doczekał się kontynuacji, w których Wróblewska również miała okazję się pojawić w roli Tosi. Rok później zagrała w krótkometrażowej produkcji Vocuus, gdzie na ekranie towarzyszyła Maciejowi Stuhrowi. Na swoim koncie ma też rolę w filmie krótkometrażowym Dom na końcu drogi, który pojawił się na Festiwalu Filmów w Gdyni. Również w 2012 roku zagrała w filmie obyczajowym Piąta pora roku. W tym czasie kariera Julii zwolniła, a ona sama częściej zaczęła pojawiać się w telewizji, uczestnicząc w programach rozrywkowych, zamiast na ekranach kin. W 2015 roku wzięła udział w show Celebrity Splash, w którym wraz z pozostałymi 23 celebrytami musiała nauczyć się skoków do wody z różnych wysokości. Rok później Wróblewska wystąpiła w tanecznym show Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, gdzie w parze z profesjonalnym tancerzem, Janem Klimentem, odpadła w odcinku półfinałowym. W 2018 roku celebrytka zagościła w kolejnym telewizyjnym show – tym razem w programie Agent – Gwiazdy – który ukończyła na 8. miejscu. Wróblewska spróbowała swoich sił także jako modelka. W latach 20062008 brała udział w sesjach zdjęciowych do katalogu odzieżowego dla dzieci, Coccobello. Prezentowała stroje Evy Minge z kolekcji Eva Minge Young.

Życie prywatne

O życiu prywatnym Wróblewskiej wiadomo stosunkowo niewiele. Celebrytka aktywnie prowadzi swoje konta na profilach społecznościowych i za ich pomocą kontaktuje się z fanami. W 2019 roku wyznała, że zdiagnozowano u niej zaburzenia osobowości (leczone psychoterapią i farmakoterapią). W 2020 roku aktywnie uczestniczyła w strajkach przeciwko zaostrzeniu prawa aborcyjnego w Polsce, skrupulatnie dokumentując swoją działalność w relacjach na Instagramie. Nie do końca wiadomo, czy serce młodej aktorki jest już zajęte. Co jakiś czas pojawiają się plotki o domniemanych partnerach Julii, jednak żadna z nich nie została jeszcze oficjalnie potwierdzona przez samą zainteresowaną.

Wybrana filmografia

  • 2006: Tylko mnie kochaj – Michalina
  • 2011: Och, Karol 2 – dziecko
  • 2011: Listy do M. – Tosia
  • 2012: Vocuus – Marta
  • 2012: Piąta pora roku – Anielka
  • 2013: Dom na końcu drogi – Kasia
  • 2015: Listy do M. 2 – Tosia
  • 2017: Sukienka Anity – Anita
  • 2017: Listy do M. 3 – Tosia
  • 2018: Nietypowa historia świąteczna – Ania
  • 2020: Somnium – Julia
  • 2020: Listy do M. 4 – Tosia

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73