1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Julia Kamińska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Julii Kamińskiej

Julia Kamińska jest polską aktorką. Urodziła się 13 listopada 1987 roku w Gdańsku.

Wykształcenie

Ukończyła studia germanistyczne na Uniwersytecie Gdańskim.

Kariera

Swoją karierę w branży aktorskiej rozpoczęła od grywania epizodycznych ról w polskich produkcjach telewizyjnych. Po raz pierwszy na małym ekranie pojawiła się w 1999 roku w serialu Na dobre i na złe, następnie przyszła kolej na występ w Na Wspólnej. Na dużym ekranie zadebiuotwła w 2005 roku w filmie Towar jako dziewczyna w łazience. Od tej pory grywała drugoplanowe i najczęściej niewielkie role. W 2007 roku zagrała córkę głównej bohaterki w serialu Ja wam pokażę! który był kontynuacją wielkiego hitu Nigdy w życiu. Przełom w karierze młodej aktorki przyszedł dosyć szybko, bo już rok później dołączyła do obsady serialu BrzydUla. Zagrała tam tytułową rolę Uli Cieplak - wyjątkowo inteligentnej, ale nieatrakcyjnej fizycznie dziewczyny, która osiągnąć wielką karierę w Warszawie. Trafia do domu mody, gdzie zostaje sekretarką prezesa Marka Dobrzańskiego, w którego rolę wcielił się Filip Bobek. Widzowie z zapartym tchem śledzili perypetie miłosne tej pary. Produkcja uczyniła gwiazdami odtwórców głównych ról, a Kamińska stała się uwielbianą przez tysiące fanów aktorką serialową. Kreacja Uli pozwoliła jej również zaistnieć w polskim show-biznesie. Wkrótce widzowie mieli okazję zobaczyć ją w kolejnych produkcjach telewizyjnych, filmowych i teatralnych.

W 2010 debiutowała jako aktorka teatralna na scenie warszawskiego Teatru Komedia, a także nagrała utwór Każdy chciałby tak mieć, którego użyto w filmie animowanym Zaplątani. Filmografia Julii z czasem powiększała się o takie filmy i seriale jak: Singielka, Barwy szczęścia, Być jak Kazimierz Deyna, Prawo Agaty i Hotel 52. Zagrała główną rolę w produkcji Narzeczony na niby w reżyserii Bartosza Prokopowicza.

W 2020 roku stacja TVN postanowiła nagrać dalsze losy BrzydUli. Do obsady wróciły znane z poprzedniego sezonu gwiazdy, a widzowie mieli okazję po raz kolejny wejść w wielki świat mody i być świadkami perypetii rodzin Cieplaków i Dobrzańskich.

Inne działalności

W 2010 roku wzięła udział w show Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, którym w parze z Rafałem Maserakiem zajęła pierwsze miejsce. Trzy lata później Kamińska zdecydowała się na sesję zdjęciową dla magazynu dla mężczyzn CKM, a pieniądze, które zarobiła przeznaczyła na działalność charytatywną. Aktorka często angażuje się w kampanie społeczne i bierze udział w akcjach związanych z ochroną zwierząt.

Życie prywatne

Celebrytka związana była z Lwem Murzenką, którego poznała na planie BrzydUli - jednak para rozstała się. Partnerem życiowym Julii Kamińskiej jest scenarzysta Piotr Jasek, z którym aktorka zaręczyła się w 2013 roku. Ich związek od początku budził zainteresowanie fanów i mediów, bowiem mężczyzna jest starszy od aktorski o 21 lat. Kamińska rzadko wypowiada się na tematy związane ze swoim życiem prywatnym, starając się go chronić przed zainteresowaniem portali plotkarskich.

Wybrana filmografia

  • 2005: Pełną parą – Agnieszka Niwińska
  • 2007:W stepie szerokim – fanka
  • 2008–2009: BrzydUla – Urszula Cieplak
  • 2009: Mniejsze zło – poetka
  • 2010:Zimowa córka – Danuta
  • 2012: Być jak Kazimierz Deyna – kujonka
  • 2012: Panienki z Park Avenue – Natalia szkolna etiuda filmowa
  • 2012: Swing – Agnieszka
  • 2013: Heavy Mental – smutna pani
  • 2014:Wkręceni – pokojówka
  • 2018: Narzeczony na niby – Karina
  • 2020: Jak zostać gwiazdą – Ewa Dykty
  • 2020: BrzydUla – Urszula Dobrzańska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

82 + = 91

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73