1487 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

John Carpenter życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Johna Carpentera

Reżyser i scenarzysta amerykańskiego pochodzenia. Znany przede wszystkim z realizacji horrorów i filmów z dziedziny science fiction.

Życie prywatne

Reżyser urodził się 16 stycznia 1948 roku w Carthage. Jego ojciec wykładał muzykę na Western Kentucky University. John studiował na tej uczelni, a następnie został studentem szkoły filmowej w Los Angeles. Krótkometrażowe filmy zaczął tworzyć na początku lat 60., a już w 1970 roku otrzymał nagrodę Oscara.

Działalność filmowa

W połowie lat 70. Carpenter założył zespół produkcyjny The Coupe de Villes – w jego skład wchodzili m.in. Tommy Lee Wallace i Nick Castle. W tym czasie zaczął być bardzo popularny w przemyśle filmowym w ogóle m.in. jako aktor, kompozytor, producent i właśnie reżyser. W 1974 roku powstał Dark Star, a następnie seria klasycznych horrorów (m.in. Halloween, The fog czy The thing). Jest także autorem kilku powieści w stylu science fiction – Starman i Escape from New York.

Styl twórczości

W stylu filmowym Carpentera najbardziej rozpoznawalny jest zabieg prezentacji grozy w formie ukazania tajemniczych, nieraz nieruchomych postaci, które wydają się być ucieleśnieniem zła różnego pochodzenia. Każdy film artysty opowiada o innym jego wcieleniu. Bohaterowie Carpentera stają przed trudnymi moralnymi wyborami, ich otoczenie ulegają transformacji w stronę ciemnych mocy i zaczynają zagrażać samemu bohaterowi. Ten zaś ostatecznie musi zdecydować się na ich usunięcie.

Filmografia

Kino:

  • Ciemna gwiazda (1973)
  • Atak na posterunek 13 (1976)
  • Halloween (1978)
  • Mgła (1980)
  • Ucieczka z Nowego Jorku (1981)
  • Coś (1982)
  • Christine (1983)
  • Gwiezdny przybysz (1984)
  • Wielka draka w chińskiej dzielnicy (1986)
  • Książę ciemności (1987)
  • Oni żyją (1988)
  • Wspomnienia niewidzialnego człowieka (1992)
  • Wioska przeklętych (1995)
  • W paszczy szaleństwa (1995)
  • Ucieczka z Los Angeles (1996)
  • Łowcy wampirów (1998)
  • Duchy Marsa (2001)
  • Oddział (2010)
  • Halloween (2018)

Telewizja:

  • Ktoś mnie obserwuje (1978)
  • Elvis (1979)
  • Worek na zwłoki (1993)
  • Mistrzowie horroru – odc. pierwszego sezonu: Cigarette Burns (2005)
  • Mistrzowie horroru – odc. drugiego sezonu: Pro-Life (2005)

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

50 − 42 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Thomas Peter Schulz