1541 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jarosław Jakimowicz życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Jarosława Jakimowicza

Jarosław Jakimowicz jest polskim aktorem i prezenterem telewizyjnym. Urodził się 17 lipca 1969 roku w Kutnie.

Kariera aktorska

Jakimowicz aktorstwem zajął się po powrocie z Niemiec, gdzie wyjechał w celach zarobkowych. Po powrocie do Polski wystąpił epizodycznie w dramacie Tato z Bogusławem Lindą w roli głównej. Jeszcze w tym samym roku otrzymał szansę zagrania roli, która, jak się okazało, był jego rolą popisową i tym samym przełomem aktorskim. Jarosław dołączył do obsady filmu Młode Wilki, gdzie wcielił się w rolę Cichego, która przyniosła mu dużą popularność i nominację do nagrody Złota Kaczka. W tym samym roku wystąpił w filmie Marka Koterskiego zatytułowanym Nic śmiesznego. W 1997 roku zagrał w drugiej części filmu Radosława Żamojdy – Młode Wilki 1/2. Kontynuacja, tak samo jak pierwsza część, odniosła w Polsce duży sukces. W kolejnych latach wystąpił w kilku filmach fabularnych, takich jak: Poranek kojotaJob, czyli ostatnia szara komórka czy Wyjazd integracyjny. Zagrał też gościnnie w kilku serialach, między innymi, w Złotopolskich, Na dobre i na złe, Komisarzu Aleksie czy Pierwszej miłości. Jakimowicz w kilku teledyskach muzycznych do piosenek: Kłamstwo Magdy Femme, Ostatnie tango w Paryżu zespołu Abracadabra i Nastroje wokalisty Jarosława Wąsika.

Inne działalności

W 2009 roku aktor wystąpił w piątej edycji reality show Big Brother VIP, którą zwyciężył. Był też bohaterem reality show J&J – czyli Jola i Jarek, w którym występował z celebrytką, Jolantą Rutowicz. Jeszcze w latach 90. spróbował swych sił jako prezenter telewizyjny, prowadząc programy Brawo Bis w TVP Polonia i Kurier sensacji w Polsacie. Od 2019 jest jednym z gospodarzy cyklu Pytanie na śniadanie Extra, a od 2020 współprowadzi z Magdaleną Ogórek program społeczno-politycznyW kontrze na antenie TVP Info. Celebryta często pojawia się w reklamach. Swoim nazwiskiem reklamował już, między innymi, skup katalizatorów, lek na potencję oraz laserowe wybielanie zębów. W 2019 roku wydał autobiografię pt. Życie jak film. Aktor angażuje się także w akcje społeczne dotyczące transplantologii. Sam oddał kawałek wątroby swojemu synowi Jeremiaszowi, gdy ten potrzebował przeszczepu.

Życie prywatne i skandale

Aktor w 1998 roku ożenił się ze starszą o siedem lat malarką Joanną Sarapatą. Para ma syna Jovana. Małżeństwo nie przetrwało próby czasu i rozwiodło się w 2010 roku. W 2004 roku Jakimowiczowi urodził się drugi syn, Jeremiasz, który jest owocem związku aktora z Joanną Gołaszewską. W 2016 roku Jarosław ożenił się z Katarzyną Sykson. W 2020 roku o celebrycie zrobiło się głośno za sprawą oskarżeń o gwałt, do którego miało dojść na zgrupowaniu Miss Generation, gdzie Jakimowicz zasiadał w jury. Aktor zaprzeczył jednak tym doniesieniom. W związku z zamieszaniem portale plotkarskie zaczęły przypominać poprzednie skandale, w jakich uczestniczył celebryta. Do wielu z nich aktor sam przyznał się w swojej autobiografii. W książce znalazły się, między innymi, opis napadu na pocztę, relacja z grabienia żydowskich grobów i "kupowania" 12-letniej dziewczynki. Jeszcze w 2019 r. Jarosław Jakimowicz przekonywał, że pozycja opowiada o jego własnych losach i wyborach. Obecnie, w obliczu skandalu i kontrowersji, jakie wywołuje jego nazwisko gwiazdor TVP twierdzi, że wszystkie wydarzenia zawarte w publikacji tak naprawdę nie miały miejsca i zostały zmyślone. Nie wiadomo zatem, kiedy Jakimowicz mówił prawdę, a kiedy kłamał. Gdy wtedy, gdy pisał i reklamował autobiografię czy teraz, gdy się jej wypiera?

Wybrana filmografia

  • 1995: Tato – kochanek Ewy
  • 1995: Młode wilki – Cichy
  • 1995: Nic śmiesznego – operator kamery
  • 1996: Tajemnica Sagali – odźwierny
  • 1997: Młode Wilki 1/2 – Cichy
  • 1997: Zaklęta – Jerzy
  • 1998: Gwiezdny Pirat – Emilio
  • 1998: Spona – Alibaba
  • 1999: Tryumf pana Kleksa –Tomek Miłkowski
  • 2001: Poranek kojota – Max
  • 2006: Job, czyli ostatnia szara komórka – kierowca BMW
  • 2011: Bokser – uczestnik programu Gwiazdy tańczą na lodzie
  • 2011:Wyjazd integracyjny – statysta
  • 2020: Zenek – menadżer Zenka Martyniuka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

9 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta.