1623 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jan A.P. Kaczmarek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym kompozytorem?

Biografia i życiorys Jana A.P. Kaczmarka

Polski kompozytor muzyki filmowej i teatralnej. Laureat Oscara w 2005 roku za ścieżkę dźwiękową do filmu „Marzyciel”.

Kariera

Kontakt z muzyką miał już w dzieciństwie. Uczył się gry na fortepianie i często chodził na koncerty w Filharmonii Poznańskiej. Co istotne, nie od razu pragnął zająć się muzyką zawodowo - początkowo studiował prawo z myślą o dyplomatycznej ścieżce kariery. Jednak jeszcze przed podjęciem studiów prawniczych odniósł pierwszy sukces muzyczny; skomponował hymn dla swojego liceum.
Momentem, w którym Kaczmarek zdecydował się jednak pójść drogą muzyka, było udzielanie się w Teatrze Laboratorium, który miał charakter awangardowy, a później, w roku 1977, podjęcie współpracy z Teatrem Ósmego Dnia. Lata 1978-1988 to z kolei kooperatywa z Teatrem Polskim w Poznaniu. Dzięki tej współpracy doszło do nagrania pierwszego pełnowymiarowego albumu pt. „Music for the end”. Rok po zakończeniu współpracy z Teatrem Ósmego Dnia Jan Kaczmarek przeniósł się do Los Angeles. W Stanach Zjednoczonych kontynuował tworzenie muzyki oraz koncertowanie.
Za stworzenie ścieżki dźwiękowej do filmu Quo Vadis otrzymał nominację do nagrody Orzeł. Rok 2005 to osiągnięcie szczytu kompozytorskiego i otrzymanie Oscara za stworzenie muzyki do filmu Marzyciel, który reżyserował Marc Foster. Za ten film nominowano Kaczmarka również do Złotego Globu oraz nagrody Brytyjskiej Akademii Filmowej.
W tym roku również kompozytor przyczynił się do upamiętnienia działalności Solidarności, tworząc Kantatę o Wolności. Z okazji 650-lecia Uniwersytetu Jagiellońskiego odbyła się premiera Universa – Opera Otwarta.
Jan Kaczmarek powołał w 2011 roku do życia Transatlantyk Festival, którego jest dyrektorem.

Wybrana filmografia

  • Empty Cradle (1993)
  • Ewangelia według Harry’ego (Gospel according to Harry), (1993)
  • Pułapka C.I.A. (Felony), (1995)
  • California in Blue (1995)
  • Wojna i pokój (2007)
  • Bracia Karamazow (2007)
  • Pinokio – opowieść o chłopcu z drewna (2008)
  • Horsemen – jeźdźcy Apokalipsy (Horsemen), (2009)

Wybrane odznaczenia

  • 20 lutego 2012 odebrał nagrodę Giganta 2011, przyznawaną przez Gazetę Wyborczą za „poznański styl pracy;
  • 27 lutego 2014 otrzymał Nagrodę Pracy Organicznej przyznawaną przez Głos Wielkopolski za wybitne osiągnięcia w kulturze i cenioną w Wielkopolsce pracę u podstaw;
  • 1 lipca 2015 został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w pracy twórczej i działalności artystycznej, za osiągnięcia w promowaniu polskiej kultury;
  • Został członkiem honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed wyborami prezydenckimi w Polsce w 2015;
  • Laureat konkursu Wybitny Polak w 2017.

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

20 − 14 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie - https://commons.wikimedia.org/, autor Michał Nadolski, licencja Creative Commons Attribution 3.0 Unported