879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Hugh Laurie życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Hugh Laurie

Hugh Laurie jest brytyjskim aktorem i muzykiem. Urodził się 11 czerwca 1959 roku w Oksfordzie.

Wykształcenie

Ukończył prestiżową szkołę Eton School, a następnie studiował antropologię i archeologię w Selwyn College na uniwersytecie Cambridge.

Kariera aktorska

Aktorstwem zainteresował się dopiero na studiach. Dołączył wtedy do studenckiej grupy Footlights, gdzie poznał Emmę Thomson i Stephena Fry'a. Największym sukcesem tej grupy było otrzymanie nagrody Perrier Comedy Award za przedstawienie The Cellar Tape. Najwybitniejsi członkowie grupy otrzymali propozycję zagrania w komediowych produkcjach telewizyjnych: Alfresco, There’s Nothing to Worry About i The Crystal Cube. W roku 1985 Laurie zadebiutował na dużym ekranie w filmie Obfitość, w którym wystąpili również aktorzy tacy jak Meryl Streep, Sam Neil, Charles Dance czy Sting. W latach 80. występował przede wszystkim w różnych rolach w kostiumowych seriach komediowych z cyklu Czarna żmija u boku Rowana Atkinsona, gdzie miał okazję wykazać się swoim talentem aktorskim i zyskać większą popularność, głównie w Wielkiej Brytanii. To właśnie na wyspach początkowo budował swoją karierę. W kolejnych latach zaczął grać w większej liczbie filmów, między innymi, w: Bez zahamowań, Przyjaciele Petera, w czesko-brytyjskim Motylku na szpilce czy oscarowej Rozważnej i romantycznej. W latach 90. zagrał w takich produkcjach takich jak 101 dalmatyńczyków, Człowiek w żelaznej masce czy Stuart Malutki, dzięki którym zyskał większą międzynarodową popularność. W 2000 roku wcielił się w główną rolę męska w brytyjskiej komedii romantycznej Maybe Baby, a rok później w Vincenta Minnellego w biograficznym filmie telewizyjnym zatytułowanym Historia Judy Garland. W 2003 roku zadebiutował po drugiej stronie kamery, jako reżyser, serialu komediowego Fortysomething, w którym sam wystąpił. Rok później wystąpił w przygodowej produkcji Lot Feniksa u boku Dennisa Quaida. Prawdziwy przełom w karierze brytyjskiego aktora nastąpił w 2005 roku, gdy dołączył do obsady serialu Dr House. Rola niepokornego, uzależnionego od środków przeciwbólowych genialnego diagnosty przyniosła mu międzynarodową sławę i rozgłos. Przyniosła mu także dwa Złote Globy, dwie nominacje do Emmy, dwie nagrody Satellite, dwie TCA Award, Teen Choice i Screen Actors Guild Award. Mimo popularności, jaką przyniosła mu rola dr. House gwiazdor nie zrobił zawrotnej kariery w Stanach Zjednoczonych. W kolejnych latach pojawiał się głównie w rolach drugoplanowych zarówno w filmach komercyjnych, jak i niezależnych. W 2016 roku dołączył do obsady serialu Nocny recepcjonista, za rolę w którym Laurie zdobył też statuetkę Złotego Globu dla najlepszego aktora drugoplanowego. Poświęca się nie tylko karierze aktorskiej. Jest też pisarzem i muzykiem. Jego powieść Sprzedawca broni szybko zyskała status bestsellera.

Kariera muzyczna

Aktor jest utalentowany muzycznie, potrafi grać, między innymi, na pianinie, gitarze, perkusji, harmonijce i saksofonie. W 1986 roku wystąpił w teledysku Kate Bush do piosenki Experiment IV. W okresie gdy Dr House odnosił sukcesy Laurie zaczął się udzielać w charytatywnym zespole Band From TV, w skład którego wchodzili aktorzy serialu. Pierwszą solową płytę gwiazdor wydał w 2011 roku, a drugą dwa lata później. Płyty aktora cieszyły się popularnością na całym świecie, także w Polsce. Muzyk odwiedził nasz kraj dwukrotnie, za każdym razem gromadząc na sali koncertowej tłumy fanów.

Życie prywatne

Laurie należy do grona gwiazd, które bardzo chronią swoje życie prywatne, budując swoją popularność na owocach pracy zawodowej. W 1989 roku ożenił się z Jo Green. Mają dwóch synów – Charlesa i Williama – oraz córkę Rebeccę. Wiadomo również, że jeszcze w czasach studiów spotykał się z aktorką Emmą Thomson.

Wybrana filmografia

  • 1983: The Crystal Cube – Max Belhaven
  • 1984: The Young Ones – Lord Monty
  • 1985: Obfitość – Michael
  • 1989: Bez zahamowań – Colin
  • 1989: Hysteria 2 – Bill Shakespeare
  • 1992: Przyjaciele Petera – Roger
  • 1993: Motylek na szpilce – wujek
  • 1995: Rozważna i romantyczna – Pan Palmer
  • 1996: 101 dalmatyńczyków – Jasper
  • 1997: Plac Lwów – Steve Harris
  • 1997: Pożyczalscy – Oficer Steady
  • 1998: Człowiek w żelaznej masce – doradca króla
  • 1998: Kuzynka Bette – Baron Hector Hulot
  • 1999: Stuart Malutki – Frederick Little
  • 2000: Maybe Baby – Sam Bell
  • 2001: Historia Judy Garland – Vincente Minnelli
  • 2001: Stroiciel fortepianów – Charles
  • 2002: Stuart Malutki 2 – Frederick Little
  • 2002: Tajniacy – Jools Siviter
  • 2004–2012: Dr House – Gregory House
  • 2004: Lot Feniksa – Ian
  • 2008: Królowie ulicy jako Kapitan James Biggs
  • 2015: Kraina jutra – David Nix
  • 2016: Nocny recepcjonista – Richard Onslow Roper
  • 2018: Holmes i Watson – Mycroft
  • 2019: Paragraf 22 – major de Coverley
  • 2020: Avenue 5 – Ryan Clark

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

28 − 22 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fido.