1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Helena Bonham Carter życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Heleny Bonham Carter

Helena Bonham Carter jest brytyjską aktorką. Urodziła się 26 maja 1966 roku w Londynie.

Kariera

Na ekranie zadebiutowała jako nastolatka, występując w reklamie telewizyjnej. W 1986 po raz pierwszy pojawiła się na małym ekranie, w kostiumowym filmie A Pattern of Roses. Pierwszy rozgłos i sukces przyniosła jej rola w Pokoju z widokiem, gdzie zagrała u boku Daniela Day-Lewisa. Rok później otrzymała szansę zagrania roli tytułowej w filmie Lady Jane. W kolejnych produkcjach wcielała się głównie w postaci kobiet z XIX wieku. Aby odciąć się od tego wizerunku aktorka pojawiła się w kilku odcinkach serialu Miami Vice, a jej występ został bardzo pozytywnie przyjęty. W kolejnych latach zagrał w: biograficznym Francesco, Hamlecie, Frankensteinie i komedii Jej wysokość Afrodyta. W każdym z tych filmów pojawiała się w towarzystwie gwiazdorskiej obsady. W 1992 roku zagrała w obrazie Powrót do Howards End u boku z Anthony'ego Hopkinsa i Emmy Thompson, za którą to rolę otrzymała swoją pierwszą nominację do BAFTA.

W 1998 roku, za rolę w filmie Miłość i śmierć w Wenecji otrzymała nominację do Oscara, Złotego Globu i BAFTA. Kariera Heleny rozwijała się błyskawicznie, a ona sama stała się aktorką chętnie zatrudnianą przez znanych reżyserów. Wyróżniał ją rzadko spotykany talent dramatyczny, charyzma i specyficzna aparycja, która dodawała animuszu granym przez nią postaciom. Przełomowy okazał się rok 1999, kiedy to dołączyła do Brada Pitta i Edwarda Nortona w filmie Podziemny krąg, który okazał się megahitem i szybko zyskał miano kultowego. Rola Marli jest jedną z najbardziej pamiętnych ról Carter.

W 2001 roku po raz pierwszy wystąpiła w filmie Tima Burtona zatytułowanym Planeta małp. W kolejnych latach pojawiła się jeszcze w trzech obrazach tego reżysera: Duża ryba, Charlie i fabryka czekolady oraz Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street. W 2005 roku użyczyła głosu tytułowej Gnijącej pannie młodej w animacji Burtona. Dwa lata później dała się poznać szerszej widowni, w tym tej młodszej, dzięki dołączeniu do obsady kasowej produkcji o przygodach młodego czarodzieja - wystąpiła w trzech częściach ekranizacji tego bestsellera - Harry Potter i Zakon Feniksa, Harry Potter i Książę Półkrwi oraz Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I.

W 2010 roku zagrała królową Elżbietę w filmie Jak zostać królem, a swoją kreację została nagrodzona nagrodą BAFTA oraz nominacją do Oscara. W tym samym roku wcieliła się w Czerwoną Królową w filmowej wersji Alicji w Krainie Czarów.

W 2012 roku Bonham Carter zagrała rolę Madame Thénardier w hollywoodzkiej wersji musicalu Les Misérables.Nędznicy. W kolejnych latach wystąpiła, między innymi, w: Jeźdźcu znikąd, Kopciuszku oraz Alicji po drugiej stronie lustra. W 2019 roku dołączyła do obsady serialu The Crown, wcielając się w rolę księżniczki Małgorzaty. Rok później zagrała matkę Sherlocka, Mycrofta i Enoli Holmes w telewizyjnej adaptacji przygód młodszej siostry słynnego detektywa wyprodukowanej przez platformę Netflix.

Helena Bonham Carter jest jedną z popularniejszych brytyjskich aktorek. Należy do grona gwiazd, które samą obecnością w obsadzie zapewniają produkcji, w której biorą udział, wielki sukces.

Życie prywatne

Aktorka przez wiele lat związana była z reżyserem Timem Burtonem. Para ma wspólnie dwoje dzieci - syna Billy'ego Raymonda i córkę Nell. Niestety ich związek ostatecznie nie przetrwał próby czasu i partnerzy postanowili się rozstać pod koniec 2014 roku.

Wybrana filmografia

  • 2001: Planeta małp – Ari
  • 2003: Duża ryba – Jenny / Wiedźma
  • 2005: Charlie i fabryka czekolady – pani Bucket
  • 2007: Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street – pani Lovett
  • 2007: Harry Potter i Zakon Feniksa – Bellatrix Lestrange
  • 2009: Harry Potter i Książę Półkrwi – Bellatrix Lestrange
  • 2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I – Bellatrix Lestrange
  • 2010: Jak zostać królem – Elżbieta „królowa matka” Bowes-Lyon
  • 2010: Alicja w Krainie Czarów – Czerwona Królowa
  • 2012: Les Misérables. Nędznicy – Madame Thénardier
  • 2013: Jeździec znikąd – Red
  • 2015: Kopciuszek – wróżka chrzestna
  • 2018: Ocean’s 8 – Rose Weil
  • 2020: Enola Holmes – Eudoria Holmes

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 50 = 54

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: César (talk)